30-05-2023 08:33:48

Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da 41 bin oy kaybetti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Türkiye genelinde sandığa katılım düşerken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde düşüş yaklaşık beş puan oldu. Birinci turda bölgeden aldığı oylarla önemli kazanım elde eden Millet İttifakı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda sadece Diyarbakır’da 41 bin 715 oy kaybetti. Katılım düşüklüğü ve Kılıçdaroğlu’nun oy kaybında Zafer Partisi ile imzalanan protokole işaret ediliyor.
Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da 41 bin oy kaybetti

NAMIK DURUKAN Ankara - Seçimin birinci turunda, HDP ve Yeşil Sol Parti’nin oy deposu olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde aldığı destek ile Erdoğan’a karşı öne geçen Kılıçdaroğlu, ikinci turda oylarını düşürürdü.

Haberin Devamı

HDP ve Yeşil Sol’un, Zafer Partisi ile CHP’nin imzaladığı protokole rağmen seçmene yaptığı sandık çağrısı istenen oranda başarı getirmedi. Diyarbakır’da 14 Mayıs seçimlerinde 1 milyon 145 bin 806 seçmenin yüzde 81’i sandık başına giderken, ikinci turda oran beş puan düşerek yüzde 75.9’a geriledi. Seçmenlerin yüzde 71.61’i Kılıçdaroğlu’na, yüzde 28.39’u ise Erdoğan’a oy destek verdi. Ancak Kılıçdaroğlu yine de ikinci turda Diyarbakır’da 41 bin 715 oy kaybetti. Erdoğan ise kentte 2 bin 89 daha fazla oy aldı. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’ın yanı sıra Mardin, Şırnak, Siirt, Batman’da oy kaybetmesine rağmen rakibine karşı birinciliğini korudu. Şırnak’ta yüzde 76.3, Mardin’de yüzde 65.2, Batman’da yüzde 68, Siirt’te ise yüzde 55.4 oranında oy aldı.

Haberin Devamı

Kayyum tartışması

Kılıçdaroğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde de, HDP ve Yeşil Sol desteği ile daha önce elde ettiği birinciliklerini korudu. Kılıçdaroğlu memleketi Tunceli’de oy oranını yüzde 82.8’e taşıyarak, en fazla oyu bu kentten aldı. Erdoğan’ın oyu ise Tunceli’de 17.1’de kaldı. Doğu Anadolu’da Ardahan’da yüzde 57.6, Kars’ta yüzde 56.4, Ağrı’da yüzde 65.3, Iğdır’da yüzde 66.7, Muş’ta yüzde 58.3, Van’da yüzde 61.5, Hakkari’de 72.1, Bitlis’te yüzde 50.2’lik oy oranıyla seçmenler, Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Birinci turda görkemli bir karşılamanın yapıldığı Van’da da Kılıçdaroğlu’nun oyları düştü. 14 Mayıs’ta kentte yüzde 62.26 oy alan Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur oyu yüzde 61.5’e geriledi. Doğu ve Güneydoğu’da seçmenin beklenen oranda sandığa gitmemesinin temel nedeninin ilk tur sonucunda ortaya çıkan motivasyon düşüklüğü ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile CHP’nin imzaladığı protokole tepki olduğu belirtiliyor. Özdağ’ın kayyumlar konusundaki yaklaşımı ve bu yönüule protokol metni tartışma yaratmıştı.

‘Sonuç değişmezdi’

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu ise Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda Erdoğan’ın karşısında kaybetmesinde “sandığa gitmeyen Kürt seçmenin de payı olduğu” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Ruhavioğlu, “Kılıçdaroğlu, kazansa Kürt oylarıyla kazanmış olacaktı. Özellikle ikinci turda katılım Türkiye genelinde düştüğü için Kürt oyları her iki turda Türkiye ortalamasına denk olsa bile kazanan-kaybeden dengesini değiştirmeye yetmiyor, Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesini önleyemiyordu. Sandığa gitmeyen Kürt oylarını eklesek bile, kazanması için Kılıçdaroğlu’na yetmezdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye genelinde katılım azaldığı için seçimi kaybetmiştir” dedi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI