01-10-2020 00:20:04

Ermenistan'a resmen yanıt verildi: Türk SİHA'ları...

Azeri birlikleri Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan'ı bozguna uğratırken İlham Aliyev "Azerbaycan’ın tek koşulu Ermenistan ordusunun geri çekilmesidir. Eğer geri çekilirlerse çatışmalar durur. Artık bu topraklardan bizi kimse çıkaramaz" dedi.
Ermenistan'a resmen yanıt verildi: Türk SİHA'ları...

Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan-Ermenistan savaşını anbean canlı blogla aktarıyoruz.

23.13: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Erivan yönetiminin işgal altındaki bölgelere yabancı paralı askerler getirmesinin terörizmin Ermenistan'ın devlet politikasının parçası olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi tarafından yapılan ilgili açıklamaları yorumlayan bakanlık, bu tür yöntemlerin Ermenistan tarafından yaygın olarak kullanılması konusundaki endişelerin Azerbaycan tarafından defalarca dile getirildiği belirtildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Ermenistan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesini ve çevre illeri işgali sırasında ve ülkemize yönelik sonraki saldırı eylemlerinde başta Orta Doğu olmak üzere yabancı ülkelerden terörist ve paralı askerler getirmişti.

Ermenistan'ın son aylarda yasa dışı yerleşim politikasının bir parçası olarak işgal altındaki bölgelere yabancı paralı askerleri getirmesi ve bunları 'gönüllü gruplar' adı altında Azerbaycan'a yönelik saldırı operasyonlarında kullanması, terörizmin Ermenistan'ın devlet politikasının parçası olduğunu bir kez daha göstermektedir."

21.28: Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan güçlerine ait 8 Grad füzesinin imha edildiği görüntüleri paylaştı.



19.05: Ermenistan'ın saldırılarının ardından seferberlik ilan edilen Azerbaycan'da gençler gönüllü olarak savaşmak için cepheye akın ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzalamasının ardından ülkenin gençleri her gün cepheye akın ediyor.  Azerbaycan medyası, ülkenin kuzeyindeki Leirk bölgesinde, çok sayıda gencin cepheye gitmek için başvurularını yaptığını duyurdu.


ERMENİ SİVİLLER, DAĞLIK KARABAĞ BÖLGESİNİ TERK EDİYOR

Öte yandan, Azerbaycanın Ermenistan saldırıları sonucu başlattığı karşı operasyon nedeniyle Ermeni sivillerin Dağlık Karabağı terk etmeye başladıkları belirtildi.

19.03: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını Moskova'ya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

19.00: Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşerek iki ülkeye ateşkes çağrısında bulundu.

18.55: Azerbaycan ordusu, ülkenin topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı karşı saldırıda Ermenistan ordusunun taarruz taburunun sancağını ele geçirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bugün Ağdere (Madagiz) yönündeki çatışmada bozguna uğratılan Ermenistan Ordusunun 6. Dağ Alayına yardıma gelen 193. Taarruz Taburunun sancağı ve evrakları ele geçirildi." bilgisi verildi.

18.27: Ermenistan işgalindeki Karabağda provokasyon ve saldırılara karşılık veren Azerbaycan, tüm hızıyla ilerlerken, sıcak bölgeden gelen yeni görüntülerde, Azerbaycan'a ait bir kamikaze drone'un Ermenistan ordusuna ait askeri araçları hedef aldığı görülüyor. Görüntülerde Ermeni güçlere ait askeri teçhizat ve araçlar üzerinde keşif yapan Azerbaycan ordusuna ait drone'un, bir süre sonra aniden dalışa geçerek Ermeni güçlerine ait mevziye kamikaze saldırısı düzenlediği görülüyor.


18.18: Ermenistan ordusunun Azerbaycan'daki sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden sivil sayısı 15'e, yaralı sayısı 49'a yükseldi. Ermenistan ordusunun 27 Eylül'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda 116 konut ve 26 kamu binası kullanılamaz hale geldi.

17.05 : Milli Savunma Bakanlığı: ""Ermenistan resmi hesaplarından kendisine karşı Türk uçak ve SİHA’larının kullanıldığına dair kanıta dayanmayan yalan iddialarda bulunulmaktadır. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, kendi başına zaferi elde edebilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu geçen birkaç günde tüm dünyaya gösterdi."

15:40 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçleri tarafından ateşlenen ancak patlamayan bir füzenin görüntüsünü paylaştı. Bakanlık mesajında, "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Toçka-U taktik füze sistemleri kullandı. Füzelerden 3'ü eski ve kalitesiz olduğu için patlamadı." dedi.


15:10 : Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yalnıza Türkiye, Pakistan ve Afganistan'ın kendilerine destek verdiğini bildirerek, Türkiye'ye özellikle teşekkür etti.  Aliyev ayrıca "Azerbaycan’ın tek koşulu Ermenistan ordusunun geri çekilmesidir. Eğer geri çekilirlerse çatışmalar durur. Başarılı operasyonlarla, stratejik noktaları işgalden kurtardık. Artık bu topraklardan bizi kimse çıkaramaz." dedi.

14:14 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin Fuzuli yönündeki 4'üncü taburunun, ağır topçu ateşine tutulduğunu bildirdi ve "Düşman, insan gücü ve askeri teçhizat açısından ağır kayıplar verdi." ifadesi kullanıldı.

13:50 : Azerbaycan, Ermenistan ordusuna ait ihtiyat birliğini vurduğu görüntüleri paylaştı. Vurulma anından önce aracın etrafında çok sayıda Ermeni askeri görülüyor. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "Ermenistan 1. Ordu Komutanlığına bağlı 10. Muhrip Tümeni 7. Muhrip Alayının 2. taburuna vurulan ağır darbenin ardından onlara yardıma giden Ermeni güçler, Azerbaycan ordusunun nokta atışı ile vuruldu." ifadesi kullanıldı.




13:45 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Azerbaycan'ın, Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınmış toprak bütünlüğünü desteklediği gibi biz de her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekledik ve bu duruşumuz hiç değişmedi." ifadelerini kullandı. 

13.40 : Suriye'den Libya'ya, Kıbrıs'tan Doğu Akdeniz'e her yerde Türkiye'nin karşısında pozisyon alan Fransa lideri Emmanuel Macron, bugün Dağlık Karabağ'da da yine beklendiği gibi Ermenistan'a destek verdi.

Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'daki çatışmalara şartsız son verme çağrısında bulunan Macron, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile görüştüğünü söyledi.

Macron, şu ifadeleri kullandı: "Azerbaycan tarafından saldırılar düzenlendiği belirlendi. Bu saldırılara son verilmesini istedim. Sınırda bir şeyler olsa da orantısız olan bu saldırıları açık şekilde kınadım. Temmuz ayından bu yana bir şeyler oluyor. Bu konuda çok dikkatliyim. Pazar günü saldırıların Azerbaycan'dan geldiği belirlendi. Her iki taraf ateşkese uymalı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşeceğim. Türkiye'nin siyasi açıklamarını not aldım. Bu açıklamalar düşüncesizce ve tehlikeli. Türkiye'nin son saatlerde savaş mesajları oldu ve bu Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı yeniden fethetmesine yönelik mesajlar. Bunu kabul etmeyiz."

13:15 : Kremlin'den yapılan açıklamada Rus ordusunun gelişmeleri yakından takip ettiği ve taraflara tekrar çatışmaları durdurma çağrısı yapıldığı belirtildi. 

13:00 : Azerbaycan, Ermeni hedeflerini vurduğu görüntüleri paylaştı. Görüntülerde tankların yanı sıra çoklu roketatar sistemlerinin de havaya uçurulduğu dikkat çekiyor.


12.40 : Azerbaycan, Ermenistan'a ait iki adet SU-25 savaş uçağının düştüğünü ve yok olduğunu duyurdu.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in danışmanı Hikmet Hacıyev, "Ermenistan jetleri dağlık alana düştü, patlama gerçekleşti ve yok oldu. Düşen uçaklar Ermenistan komuta kademesi tarafından kendi halkından gizlendi" dedi.

12:00 : Azerbaycan ordusu, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 18. Motorize Tümeninin 41. Alayının komuta mıntıkasını nokta atışıyla vurduğunu duyurdu.

11:45 : Azerbaycan devlet haber ajansı Azertac, İranda yaşayan Azerilerin Ermenistana askeri teçhizat taşıyan araçları ateşe verdiğini açıkladı. Protestolarda ölü veya yaralı olmadığı ifade edildi.

Öte yandan, Ermenistan'a İran toprakları üzerinde TIR'larla askeri destek yapıldığı iddialarına yönelik yapılan açıklamada, TIR'ların askeri araç olmadığı ve yanlış anlaşılmaları engellemeye yönelik halen sınır kapılarında bekletildiği ifade edilmişti. 

11:40 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı bir açıklama daha yaparak, "Ermenistan 1. Ordu Komutanlığına bağlı 10. Muhrip Tümeni 7. Muhrip Alayının 2. taburunun askerleri ağır kayıplarla mevzilerini terk ederek kaçtı." ifadelerini kullandı.

10:10 : Ermenistan ordusunun Azerbaycan'ın Goranboy'un Aşağı Ağcakend köyüne top atışları gerçekleştirdiği bildirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise, sivil yerleşim birimlerine yapılan saldırıların önlenmesi için Azerbaycan ordusunun da karşılık vereceği kaydedildi.

09:30 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Ermenistan güçlerini top atışı ile imha etme ve alanı temizleme operasyonunun sürdüğü aktarıldı. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun, Ağdere-Terter yönünde Ermenistan güçlerini kuşatma altına aldığı ifade edildi. 

08:30 : Rus haber ajansları Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ'a arabulucu göndermeyi düşünmediğini bildirdli.

08:00 : Azerbaycan'ın Terter kentine top atışı gerçekleştirdiği bildirildi. Sabah yerel saatte 08.00'de başlayan saldırıda, sivil altyapının zarar gördüğü belirtildi.

Açıklamada, ilk belirlemelere göre sivil halktan yaralıların olduğu kaydedildi.

07:50 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, gece boyunca şiddetli çatışmaların devam ettiği aktarıldı. 

Açıklamada, "27-30 Eylül tarihlerinde 2 bin 300 Ermenistan askerinin öldüğü ve yaralandığı, yaklaşık 130 tank ve zırhlı aracın, 200'den fazla top ve füze sisteminin, yaklaşık 25 hava savunma sisteminin, 6 komuta yönetim ve komuta gözlem mıntıkasının, 5 mühimmat deposunun, yaklaşık 50 tanksavar silahının ve 55 otomobilin imha edildiği" bildirildi. 

07:30 : Dünkü çatışmalarda, işgal altındaki Hocavend ilinin Şuşakend bölgesinde Ermenistan'a ait 1 S-300 sisteminin de etkisiz hale getirildiği belirtilen açıklamada, kaybettikleri mevzileri geri almak için Madagiz yönünde toplanan Ermenistan güçlerinin, bu sabah saatlerinde gerçekleştirdiği saldırının önlendiği ifade edildi.

Açıklamada, tüm cephe hattında askeri operasyonların devam ettiği kaydedildi. 

07:00 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı gece saatlerinde yayınladığı görüntülerde, Cebrail bölgesindeki Ermenistan tanklarının yok eldildiğini açıkladı.

05:00 : Birleşmiş Milletler Ermenistan ve Azerbaycan'a çatışmalara derhal son verme çağrısında bulundu

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI