17-03-2023 07:52:35 Son Güncelleme: 17-03-2023 08:00:35

‘Depremden kaçtık sele yakalandık’

Şanlıurfa ve Adıyaman’daki sel felaketinde can kaybı 17’ye yükseldi, kayıp 2 kişi aranıyor. Üst üste çıkan arabalar, balçıkla kaplanan sokak ve evlerin temizliğine başlandı.
‘Depremden kaçtık sele yakalandık’

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra sel felaketi yaşayan Şanlıurfa ve Adıyaman’daki hasarın boyutları büyüyor. Bölgede bir yandan arama kurtarma çalışmaları sürerken yağışlarla birlikte sel suları çamur birikintileri altında kalan çadır kentler ve diğer alanlarda da temizlik sürüyor. İki ilde can kaybı ise 17’ye yükselirken, kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. 

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da önceki gün 7 kişinin can verdiği Abide Köprülü Kavşağı alt geçidinde dün 2 kişinin daha cenazesine ulaşıldı. Alt geçitte sabah saatlerinde İbrahim Dindar’ın, öğle saatlerinde de Mahmut İzgördü’nün cansız bedenlerine ulaşıldı. Akşam saatlerinde ise su basan AVM’de temizlik görevlisi Ömer Zaman’ın cansız bedeni bulundu. Böylece kentte toplam can kaybı 15’e yükseldi.

Selde 2 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’ın Tut ilçesinde de konteynerin sürüklenmesiyle kaybolan anne Fatma ile 2 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal’ı arama çalışmaları devam ediyor. Fatma Tekdal’ın Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemşire olarak görev yaptığı ve iki aylık hamile olduğu öğrenildi. 

 

Göz göre göre geldi

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da Karakoyun Deresi’nin taşması ile sel suları altında kalan Süleymaniye ve Akabe mahallelerinde de ise felaketin boyutlu suların çekilmesiyle ortaya çıktı. Dere yatağına yapılan evlerin bodrum ve birinci katları kot farkından dolayı sular altında kaldı. Dere ıslahı sonunda yapılan koruma duvarı yüzünden sokakları basan su tahliye edilemedi. Evlerinin çatılarına çıkan mahalle sakinleri saatlerce kurtarılmayı bekledi.

‘İple kurtardılar’

Selin tahrip ettiği evlerin giriş ve bodrum katlarında yaşayanlar ise eşyalarını kurtarmaya ve evlerini temizlemeye çalışıyor. Çamur içinde kalmış evini temizleyen Sümeyra Elçi, “Engelli bir oğlum var. Su birden geldi. Ne olduğunu bile anlamadan boğazımıza kadar suyun içinde kaldık. Ev, avlu her taraf su doldu. Yüzerek avluya kadar çıktık. Komşularımız bizi ip atarak kurtardılar. Depremden kaçtık sele yakalandık. Hiçbir eşyam
kalmadı” dedi. 

Haliliye ilçesine bağlı Veysel Karani Mahallesinde 8 kişinin yaşadığı Yavuz 12 Apartmanının bodrum katındaki daireyi de sel suları bastı. 3 kişinin çevredekiler tarafından kurtarıldığı dairede, Beyem El Derviş, Futeyim El Şahir, Zehra El Beyt, Teybe El Derviş ve Halit El Derviş’in cansız bedenlerine ulaşıldı.

 

Eğitime ara

Şanlıurfa Valiliği de, sel nedeniyle ildeki tüm kademelerde eğitime bugün için ara verildiğini, kamu kurumlarındaki hamile, engelli, kronik rahatsızlığı olan kamu görevlilerinin idari izinli sayılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati kentte incelemelerde bulundu.

Kuvvetli yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), hafta sonunda deprem bölgesindeki illerde yer yer kuvvetli ve şiddetli yağışlar beklediklerini bildirdi.

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de uyarılarda bulundu. Şen, “Cumartesi ve pazara dikkat. Biz yine yarın (bugün) bunu bildiririz, her dakika değişiyor. Ama öyle bir tehlike var. Bu bölgede 114 kilo yağmur yağdı. 90 yılda bir görülen bir yağmur” dedi.

Mardin’de dereye düşen çocuk kayboldu

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu kırsal mahallelerde evleri ve okulları su bastı. Kuraklık nedeniyle kuruyan Karasu Çayı ve GAP Şelalesi taştı. 11 yaşındaki Fatma Sezer, köprüden geçerken dengesini kaybedip yağış nedeniyle debisi yükselen Cırcıp Deresi’ne düştü. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, Fatma Sezer için arama kurtarma çalışması başlattı.

Haberin Devamı

2 bine yakın evde hasar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa’da 15 ve Adıyaman’da 2 kişinin yaşamını yitirdiği felaketin ardından 500 kişilik ekiple arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Şanlıurfa’da şu anda yoğun bakımda 4, serviste 6, acil serviste de 4 vatandaşımız var. Toplam 60 vatandaşımız gelmişti, diğerleri taburcu edildi” dedi. Şanlıurfa’da etkili olan sel nedeniyle şu ana kadar 2 bine yakın ev ve iş yerinde hasar oluştuğunu dile getiren Soylu, “Bunlar zemin ve bodrum kat olmak suretiyle eşyaları, iş yerindeki malları hasara uğramış durumdadır. Bunlarla ilgili hasar tespitleri sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

İş yerini kontrole gitti, selde öldü

Şanlıurfa’da sel felaketinde yaşamını yitirenlerden dört çocuk babası Muhammed Sabuncu (28) yakınları tarafından gözyaşlarıyla Harran Kapı Aile Mezarlığı’nda toprağa verildi. Sabuncu’nun, çalıştığı iş yerinin selden etkilenip etkilenmediğini kontrol için giderken yolda sel sularına kapılıp hayatını kaybettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Çamur temizliği başladı

Şanlıurfa genelinde su basıp, çamura bulanan sokakları temizlemek için çalışmalar sürüyor. Yağış sonrası taşan Karakoyun Deresi bölgesinde jandarma ekipleri, çamuru temizlemek için çaba harcıyor. Bölgedeki çalışmaları İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran koordine ediyor. Mehmetçikle birlikte kardeşinin evini temizleyen Mehmet Cidal, “Askerlerimiz bizim imdadımıza geldi, teşekkür ediyorum. Evlerimizi temizliyorlar” dedi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI