25-01-2023 08:30:05 Son Güncelleme: 25-01-2023 08:31:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça ülke olarak daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz” diye konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi CSO Salonu’nda düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Yılı Özel Ödülleri törenine eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şu mesajları verdi:

 

Haberin Devamı

ÖDÜL KAZANANLAR: 1979 yılından beri verilen bu ödüller sayesinde, ülkemizin kültür sanat iklimine katkı sunan kurum, kuruluş ve sanatçılarımıza şükran borcumuzu bir nebze de olsa ödeme imkanı buluyoruz. Ödüle layık görülen ve kendi alanlarında gerçekten büyük bir boşluğu dolduran üç kuruluşumuzdan ilki Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’dir. Oldukça zengin koleksiyonuyla dikkat çeken müzemiz, münhasıran gençlerimiz arasında satrancın tanıtımına ve yayılmasına katkı sağlıyor. Ödüle layık görülen ikinci müessese, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’dir. Köyden kente göç meselesini tüm veçheleriyle gözlerimizin önüne seren müzemiz, bu vasfıyla geçmişten günümüze bir köprü de kurmaktadır. Gittim, gezdim, gördüm, kendisiyle de dertleştim. Gerçekten Bayburt Bayburt olalı böyle bir eser görmemişti. Üçüncü ödül sahibimiz olan Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı’mız işte bu anlayışla tam 39 yıldır Ahilik geleneğimizi ihya etmeye, yaşatmaya ve tüm yönleriyle günümüze taşımaya çalışıyor.

Haberin Devamı

SANATÇILARIMIZ ARASINDA  AYRIM YAPMIYORUZ: Bu topraklardan neşet eden ve bize ait olan ne varsa hepsine ülkemizin kültür ve sanat hayatına değer katan her esere sahip çıkıyoruz. Sanat ve sanatçılarımız arasında asla ayrım yapmadan, güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası içindeyiz. Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz. Özellikle uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Kültür sanat ve fikir dünyamızın ideolojik dayanışma üzerine kurulu mahalle baskısından kurtuldukça, daha da çeşitlendiğini, özgürleştiğini, milletin değerleriyle daha barışık haline geldiğini görüyoruz. Sadece sinema dizi sektörümüzün yurt içinde ve yurt dışında son yıllarda sergilediği başarılara bakmak bile mahalle baskısının ülkemizi nasıl bir çoraklığa, nasıl bir geri kalmışlığa mahkum ettiğini açıkça ortaya koyuyor.

100 YENİ KÜTÜPHANE HEDEFİ: Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça, ülke ve millet olarak çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Biz de bu süreci geleneksel veya modern diye ayırmadan tüm sanat dallarımıza ve sanatçılarımıza destek vererek teşvik ediyoruz. Altyapı eksiklerinin giderilmesinden modern tesislerin inşasına kadar geniş bir yelpazede projeler hayata geçiriyoruz. İstanbul’a kazandırdığımız Atatürk Kültür Merkezimiz, Ankara’da hizmete açtığımız Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binamız, Millet Kongre ve Kültür Merkezimiz, Sergi Salonumuz ülkemizin dört bir yanında inşa ettiğimiz 80 yeni kültür merkezimiz, velhasıl sayısız eser ve hizmetimizle sanata sanatçıya kültürümüzün ihyası, korunması ve geliştirilmesine verdiğimiz ehemmiyeti gösterdik. Son olarak 2 asırlık geçmişiyle İstanbul’umuzun tarihinde müstesna yeri olan Rami Kışlası’nı kütüphaneye ve kültür merkezine dönüştürerek hizmete açtık. Böylece Cumhuriyetimizin 100. yılını, 100 yeni kütüphane ile karşılama hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. 

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

‘Seni rüyamda gördüm’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül takdimi sırasında Kenan Yavuz’un 88 yaşındaki annesi Alime Yavuz ile bir süre sohbet etti. Alime Yavuz, “Türkiye’ye ne yapmadın ki… Çok istedim seninle görüşmeyi, rüyamda bile gördüm. Sen de ay yıldız giymiştin. Çok dua ettim” derken, Erdoğan da Alime Yavuz’un elini öptü.

 

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI