30-01-2023 07:50:57

Ardahan Haberi: Su verimliliği seferberliği başlatılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Türkiye genelinde yürütülecek Su Verimliliği Seferberliği’nin yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başlatılacağını duyurdu.
Ardahan Haberi: Su verimliliği seferberliği başlatılıyor
Mavi Gediz Eylem Planı’nın da ilan edileceği toplantı duyurusuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“İklim değişikliğine bağlı su stresi yaşayan ülkemizde ev, iş yeri ve sanayide su kayıplarının önlenmesi, yasal altyapının oluşturulması, tarımda modern sulama yöntemlerinin kullanılması, halkın bilincinin artırılması hedefleriyle ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlatılıyor. ‘Su Verimliliği Seferberliği’, çiftçiden sanayiciye, öğrenciden ev hanımına, özel sektörden tüm kamu kurum ve kuruluşlarına kadar, toplumun bütün kesimlerini kapsayacak.”

Gece sulaması

Tanıtım toplantısında “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı Belgesi”nin ilan edileceği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“Kamuoyuna açıklanacak belge, günümüzde yüzde 33.54 olan su kayıp oranının 2033’e kadar yüzde 25, 2040’a kadar da yüzde 10 seviyesine düşürülmesi için yürütülecek çalışmaları içeriyor. Eylem planı kapsamında ayrıca, havzaların su varlığına ve kuraklık şartlarına uygun ürün desenleri planlanacak, iletim ve dağıtım sistemleri kapalı sistemlere dönüştürülecek, modern sulama yöntemleri kullanılacak. Gece sulamaları uygulaması yaygınlaştırılarak buharlaşmanın önüne geçilecek. Böylece tarımsal sulamada verimlilik artırılacak.

Haberin Devamı

100 litreye düşürülecek

Bütün bu uygulamalar sonucunda, halihazırda yüzde 49 olan tarımsal sulama randımanının 2030’a kadar yüzde 60, 2050’ye kadar yüzde 65, 2070’e kadar yüzde 70, 2100 yılına kadar da yüzde 75 seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor. Günümüzde 146 litre olan kişi başı günlük ortalama su tüketim miktarı 2050 yılına kadar kademeli şekilde 100 litreye düşürülecek.”

Emine Erdoğan’dan sıfır atık tebriği: Elinize sağlık gençler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Hareketi’ne katılan ve Mühye İmrahor’daki atıkları toplayıp geri dönüşüme kazandıran Ankaralı gençleri tebrik etti. Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ellerinize sağlık gençler. Her birinizin gayreti diğerine eklenerek hepimiz için daha umut dolu bir gelecek hazırlayacak. Sıfır Atık Hareketinin mirasçıları, yüreği doğa için çarpan gençlerimizi gönülden tebrik ediyorum” dedi. Erdoğan, AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları’nın bu geri dönüşüm faaliyetiyle ilgili sosyal medya paylaşımına da yer verdi.

 

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI