20-03-2023 07:57:37 Son Güncelleme: 20-03-2023 07:58:37

Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Türkiye önemli oyuncu olacak’

Dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye, “cevherden mücevhere” anlayışıyla bu rezervi işleyecek ilk tesise sahip oldu. Erdoğan, Bandırma’daki bu tesisin ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacağını söyledi.
Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Türkiye önemli oyuncu olacak’

Türkiye’nin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini, “cevherden mücevhere” anlayışıyla 300 kat artıracak tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır. Bu tesis sayesinde Türkiye sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi olan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış törenine katıldı. Açılış uçakla Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan 6. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gelen Erdoğan, otobüsle tören alanına geçerken, yolda sevgi gösterileri ve çiçeklerle karşılandı.

Yılda bin ton

Programda konuşan Erdoğan, ülkenin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini cevherden mücevhere anlayışıyla 300 kat arttıracak tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür tesisi bu alanda ülkemizin ilk dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır. Bor karbür sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibariyle birçok farklı endüstriyel uygulamalarda aranan ve tercih edilen bir üründür. Bor karbür özellikle zırh aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesisler de nötron tutucu gibi uygulama alanlarıyla savunma sanayinin vazgeçilmezidir. Bandırma tesisimizde yapılacak yıllık bin ton üretim, kullanıldığı alanlarda 150 kattan 2 bin kata kadar varan değer artışları sağlamaktadır. Bu tesis sayesinde Türkiye sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lityum üretimi

Tesisin Türkiye’ye stratejik katkı sağlayacağını da aktaran Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte bu tür ürünlerin stratejik önemi dikkate alınmayıp sadece fiyat unsurlarıyla dışarıdan tedariki yoluna gidildiği için kriz dönemlerinde ciddi sıkıntılar yaşadık. Savunma sanayimizin ihtiyaçları başta olmak üzere kritik her üründe maruz kaldığımız gizli açık ambargoların ülkemize yaşattığı vakit ve hamle kayıplarını gayet iyi biliyoruz. Bunun için artık her alanda, önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak, onunla birlikte dünya pazarlarında pay sahibi olmamıza katkı sağlayacak yatırımların tamamını destekliyoruz. Sadece Eti Maden bünyesinde yürütülen çalışmalar bile, başlı başına birer başarı hikâyesidir. Bor Karbür yanında, sıvı karbürden lityum üretimi konusunda da yakında somut adımlar atılacaktır. Aynı şekilde temeli atılan çeliğin dayanıklılığını artırma başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ferrobor tesisimiz de bu sene içinde hizmete girecektir. Nadir toprak elementleri konusunda iyi bir rezerve sahibiz. Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi, yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz... Burada elde ettiğimiz tecrübeyle Kütahya Emet’te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracağız. Durmak yok, yola devam.”

Haberin Devamı

Karadeniz gazı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de keşfedilen gazın da yakında milli sisteme bağlanacağını duyurarak, “Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin tüm üniteleri devreye girdiğinde bu nükleer santralimiz ülkemizin kesintisiz ve dengeli elektrik üretiminde önemli bir role sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Felaketin izlerini sileceğiz’

Haberin Devamı

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına çıkarma hedeflerine sıkı sıkı bağlı olduklarını söyleyen Erdoğan, “Biz bugüne kadar önüne çıkan hiçbir tehdide, maruz kaldığı hiçbir saldırıya, yaşadığı hiçbir zorluğa teslim olmamış, hepsine karşı da inançla ve cesaretle direnmiş bir milletiz. Bugün de öyle yapıyoruz. Bir yandan depremin enkazını kaldırıyor, diğer yandan geçici barınma alanlarını kuruyor, kalıcı konutların inşasına başlıyoruz. Sanayicisiyle, esnafıyla, işletmecisiyle, çiftçisiyle deprem bölgesindeki üreticilerimizi destekleyerek istihdamı canlandırıyoruz. Yaşanan sarsıntıların yol açtığı huzursuzluk yüzünden başka yerlere giden insanlar yavaş yavaş şehirlerine dönüyor. Milletçe yürek yüreğe kol kola vererek Allah’ın izniyle bu felaketin izlerini de sileceğiz” dedi.

 

Erdoğan, Eti Maden Genel Müdürlüğü’nün Balıkesir’deki Sosyal Tesisleri’nde, kente gelen depremzedelerle bir araya geldi.

 

 

 

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI