01-10-2020 17:02:56

ABD, Rusya ve Fransa'dan ateşkes çağrısı

Ermenistan ordusu Terter şehir meydanına saldırdı. Kentteki tren istasyonuna düzenlenen saldırıda bir sivil hayatını kaybetti. Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a ültimatom verevek, "1 Ekim sabahı Ermenistan Azerbaycan’daki Gorus bölgesine ateş açtımıştır. Ermenistan'dan atılan füzeler Cebrail-Fuzuli bölgesinde cepheye isabet etmiştir. Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına saldırısını derhal durdurmasını istiyoruz. Aksi takdirde misliyle karşılık verileceği konusunda uyarıyoruz." açıklamasında bulundu. Kremlin, ABD, Rusya ve Fransa'dan oluşan Minsk 3'lüsünün Dağlık Karabağ meselesi üzerine ortak açıklama yapacağını duyurdu. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Rus mevkidaşı Lavrov'la görüştü.
ABD, Rusya ve Fransa'dan ateşkes çağrısı

Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan-Ermenistan savaşını anbean canlı blogla aktarıyoruz.

16.35 : Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü ve Ermenistan'ın saldırganlığını konuştu.

15:55 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dağlık Karabağ'da durumun ciddi olduğunu ve barış için elinden geleni yapacağını söyledi.

15.15 : Azerbaycan ve Türkiye Dağlık Karabağ'da diyalog için Ermenistan'ın işgale son vermesi şartını koyarken, Minsk Grubu'ndan ön koşulsuz görüşme çağrısı geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ortak açıklamasında, taraflara ön koşulsuz bir şekilde masaya oturma çağrısı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un imzasını taşıyan açıklamada, "İlgili askeri güçler arasındaki çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapıyoruz. Aynı zamanda, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerine, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının himayesinde, somut müzakereleri iyi niyetle ve ön koşulsuz olarak gecikmeden yeniden başlatma çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

14.15 : Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak, kendimizi 'iki devlet tek millet' olarak gördüğümüz Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkanlarımızla ve tüm kalbimizle destek vermeyi sürdüreceğiz." dedi. Azerbaycan'a destek açıklaması yapan Erdoğan, 'Şimdi netice zamanı. Azeri kardeşlerimiz de kendi göbeklerini kesmenin adımını attılar. Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye’ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete (Ermenistan) destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum' dedi.

14:00 : Kremlin Minsk 3'lüsünün Dağlık Karabağ meselesi üzerine ortak açıklama yapacağını duyurdu.

12.00 : Ermenistan'ın Gorus ilinden, çatışmaların devam ettiği Azerbaycan topraklarına füze atışı gerçekleştirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a ültimatom verevek, "1 Ekim günü Ermenistan Azerbaycan’daki Gorus bölgesine ateş açtımıştır. Ermenistan'dan atılan füzeler Cebrail-Fuzuli bölgesinde cepheye isabet etmiştir. Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarına saldırısını derhal durdurmasını istiyoruz. Aksi takdirde misliyle karşılık verileceği konusunda uyarıyoruz." açıklamasında bulundu.

11:40 : Azerbaycan, Fuzuli-Cebrail ve Ağdere-Terter bölgesinde ele geçirilen Ermenistan güçlerine ait askeri araç ve teçhizatlar paylaştı. Azerbaycan, Ermenistan ordusunun taarruz taburunun sancağını ele geçirmişti.

10:40 : Ermenistan ordusu, bölgede görev yapan gazetecileri de hedef almaya devam ediyor. Çatışmaların başladığı 27 Eylül'de ve TRT ekiplerinin çekim yaptığı sivil yerleşim bölgesinin çok yakınına havan topu isabet etmesinden bu yana çok sayıda gazeteci hayati tehlike atlattığı bildirildi.

Farklı bölgelere yönelik saldırılarda ARB TV, Hazar TV, İctimai TV, SPACE TV, ATV, BAKU TV, AZERTAC, APA Haber Ajansı ve Turan Haber Ajansı gibi televizyon ve haber ajansları çalışanlarının görev yaptığı bölgelere Ermenistan ordusunun attığı mermiler isabet etti.

10:00 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a ait bir topçu bataryasının vurulduğu anların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile vurulan noktada Ermenistanlı askerlerin kaçtığı görülüyor.

09:45 : Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun Terter iline yaptığı top atışı nedeniyle 1 sivilin daha yaşamını yitirdiği doğrulandı. Açıklamada, saldırılarda yaşamını yitiren sivil sayısının 16'ya, yaralı sayısının 55'e yükseldiği belirtildi.

09:00 : Azerbaycan-Ermenistan arasında çatışmaların devam ettiği temas hattında Ermeni ordusuna ait hedefleri vurulmaya devam ediyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın Terter kentindeki tren istasyonunu bombaladığını duyurdu. Terter bölgesindeki yapıların zarar gördüğünü gözler önüne seren fotoğraflar paylaşıldı. 

Bir sivilin hayatını kaybettiği saldırıda tren istasyonunun da ağır hasar aldığı belirtildi.

07:30 : Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, gece boyunca birliklerin, işgal altındaki topraklardaki Ermenistan güçlerinin mevzilerine ezici topçu saldırıları düzenlediği bildirildi. 

Bakanlık, Ermenistan mevzilerine yapılan top atışlarının ve bir askeri konvoyun havadan vurulma anlarının görüntülerini de paylaştı.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI