Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geniş kapsamlı bir heyetle Kazakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başkent Astana’daki üst düzey temasların ardından Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan’a geçecek olan Erdoğan, burada düzenlenecek olan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Liderler Zirvesi’ne katılacak.
Ziyaretin ilk durağı olan başkent Astana’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider, Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleştirecekleri baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na başkanlık edecek.
Görüşmelerin ana eksenini, iki ülke arasındaki "geliştirilmiş stratejik ortaklık" ilişkilerinin derinleştirilmesi oluşturuyor. Özellikle savunma sanayii, ulaştırma ve lojistik hatlarının (Orta Koridor) güçlendirilmesi masadaki kritik başlıklar arasında.
Ziyaretin en somut hedeflerinden biri ekonomik bağları kuvvetlendirmek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Tokayev’in katılımıyla düzenlenecek Türkiye-Kazakistan İş Forumu’nda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması noktasında yeni yol haritaları belirlenecek. Enerji güvenliği ve karşılıklı yatırım fırsatlarının değerlendirileceği forumda, iş dünyası temsilcileriyle stratejik anlaşmaların imzalanması bekleniyor.
Astana’daki temasların ardından liderler, Türk dünyasının manevi başkenti kabul edilen Türkistan şehrine geçecek. 15 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenecek olan TDT Gayriresmi Liderler Zirvesi, 8 Türk devletinin liderini bir araya getirecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kazakistan ziyaretinde eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır gibi isimlerden oluşan üst düzey bir kabine heyeti eşlik ediyor.