06-02-2023 21:10:12 Son Güncelleme: 06-02-2023 21:25:12

Dünyadan Türkiye'ye deprem için destek ekipleri geliyor

Avusturya, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye 84 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı. Fransa ise Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderecek.
Dünyadan Türkiye'ye deprem için destek ekipleri geliyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye bir ülke daha yardım gönderme kararı aldı. Avusturya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, yarından itibaren deprem bölgelerindeki operasyonları desteklemek amacıyla Türkiye’ye Afet Yardım Birimi'nden 84 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderileceği ifade edilerek, yardım kuruluşlarını sahadaki çalışmalarının desteklenmesi için ise 3 milyon euro maddi destek sağlanacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer yaptığı açıklamada, depremin ardından Avusturya'nın "hızlı insani yardım sağlayacağını" belirterek, “Depremlerin ardından bugün Türkiye ve Suriye'den bize ulaşan korkunç fotoğraflar, ağır hasar ve çok sayıda can kaybı olduğunu gösteriyor. Düşüncelerimiz ve en derin sempatimiz kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor durumda Türkiye ve Suriye halkının yanındayız" dedi.

Avusturya’dan gelecek olan ekibin yaklaşık 10 gün boyunca sahadaki ekiplere destek olması planlanıyor.

Fransa, Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderecek

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Fransa’da harekete geçti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, depremlerin ardından Türkiye’ye 139 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceklerini belirterek, ekibin bu akşam Türkiye’ye hareket edeceklerini ifade etti. Darmanin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla söz konusu ekibin "AB Sivil Koruma Mekanizması"nın parçası olarak Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, "Fransa, Türkiye ile tam dayanışma içindedir" dedi.

Haberin Devamı

 

Azerbaycan'dan 400 kişilik arama kurtarma ekibi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan depremin ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla ilk etapta 400 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi çalışmalara destek olmak için afet bölgesine geldi.

 

Arnavutluk’tan Türkiye’ye arama-kurtarma ekibi desteği

Arnavutluk, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından aralarında sağlık ve arama-kurtarma personeli bulunan 7 araç ve 53 kişiden oluşan ekibi Türkiye’ye gönderdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Arnavutluk, Türkiye’ye arama-kurtarma ekibi gönderdi. Arnavutluk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Arnavutluk Savunma Bakanlığı ve Ulusal Sivil Savunma Ajansından aralarında sağlık ve arama-kurtarma personeli bulunan 7 araç ve 53 kişiden oluşan ekibin Türkiye’ye gönderildiği ifade edildi. Ekibi Türkiye’ye gönderilmeden önce düzenlenen törende konuşan Savunma Bakanı Niko Peleshi, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını dile getirerek, Arnavutluk’un her zaman ve özellikle de 26 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen depremde Türkiye’nin Arnavutluk’un yanında olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

 

“Her zaman ve her konuda yanımızda oldular”

Peleshi, “Türkiye bizim için önemli ve dost bir ülke. Her zaman ve her konuda yanımızda oldular. Bundan dolayı bu bir bize verilen yardımların bir nişanesi olarak yardım iadesi yapıyoruz. Ancak başka bir ülkenin başına böyle bir felaket gelirse de biz küçük bir ülke olarak elimizden geleni yapacağız ve bütün imkanları seferber edeceğiz. Çünkü biz acil yardım ve yardımlaşma konusunda artık AB Sivil Koruma Mekanizması içerisindeyiz. Böyle bir mekanizmanın içerisinde sadece yardım alan taraf değil veren taraf da olacağız. Orada vereceğiniz katkılarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Arnavutluk hükümeti adına size minnettarız ve sağ salim dönmenizi temenni ediyoruz” dedi.

Başbakan Rama’dan başsağlığı mesajı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Bu sabah Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini vuran yıkıcı depremle ilgili haberler bizi derinden üzdü. Hayatını kaybeden çok sayıda aileye başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dayanışma çerçevesinde arama kurtarma misyonu yürütecek ekibimiz bugün yola çıkacak” demişti.

Haberin Devamı

Özbekistan'dan 100 kişilik arama kurtarma timi geliyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Türkiye’ye insani yardım, özel ekipman ve 100 kişilik arama kurtarma timi gönderileceği açıklandı.

 

Irak’tan Türkiye ve Suriye’ye deprem yardımı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Irak, Türkiye ve Suriye’ye arama-kurtarma ekipleri ve insani yardım gönderileceğini açıkladı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de sabah saatlerinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden ve yaralılar için duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Sudani, depremden etkilenenlere yardım eli uzatmak ve katkıda bulunmak için Türkiye’ye acilen sivil savunma ekipleri, tıbbi malzemeler, ilk yardım, barınma malzemeleri, gıda ve yakıt gönderilmesine karar verildiğini ifade etti.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI