Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu ve Körfez liderleri ile Pakistan Genelkurmay Başkanı'nın yer aldığı geniş katılımlı bir telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. İran ve Orta Doğu'daki kritik gelişmelerin masaya yatırıldığı zirvede Erdoğan, "Adil bir barışın kaybedeni olmaz" mesajını verdi.
Bölgesel istikrar ve küresel ekonomiyi yakından ilgilendiren telekonferans görüşmesine dünya siyasetine yön veren çok sayıda lider katıldı. Görüşmede; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkanlık Kabinesi üyelerinin yanı sıra şu isimler yer aldı:
Görüşmenin ana odağını oluşturan İran ve Orta Doğu'daki gelişmeler kapsamında Türkiye'nin ilkeli dış politika duruşunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunların her zaman diyalog ve diplomasi kanallarıyla çözülmesi gerektiğini savundu.
İran ile yürütülen diplomatik sürecin, ABD Başkanı Trump’ın işaret ettiği seviyeye ulaşmış olmasından memnuniyet duyulduğunu ifade eden Erdoğan, taraflar arasında varılacak bir mutabakatın stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndan serbest geçişleri temin edeceğini vurguladı. Erdoğan, bu durumun hem bölge istikrarını tahkim edeceğini hem de küresel piyasalarda ve dünya ekonomisinde ciddi bir rahatlama sağlayacağını belirterek, müzakere sürecinde emeği geçen tüm ülkelere teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ile varılması muhtemel bir mutabakatın sadece kağıt üzerinde kalmaması ve sahada etkin bir şekilde uygulanması aşamasında Türkiye olarak üzerlerine düşen her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.
Bölgenin tamamında kalıcı ve sürdürülebilir bir barış ortamının hakim kılınması için Ankara'nın yoğun bir mesai harcadığını aktaran Erdoğan, İran bağlamında nükleer mesele de dahil olmak üzere şu an için "pürüzlü" olarak nitelendirilen tüm konu başlıklarının, diplomatik takvim ve süreç içerisinde uygun çözümlere kavuşturulabileceğine inandığını belirtti.
Bölge siyasetinde gerilimlerin yerine güven ortamının inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin temel vizyonunu şu sözlerle özetledi:
"Bölge ülkelerinin birbirlerine tehdit oluşturmayacağı yeni bir dönem arzu ediyoruz. Unutulmamalıdır ki adil bir barışın kaybedeni olmaz."