22-09-2022 01:03:22

Ardahan Haberi: Denizli'de yangın söndürme helikopteri düştü: 2 ölü, 5 yaralı

Kastamonu'dan Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahaleye giden helikopter, Denizli'nin Çardak ilçesinde düştü. İçişleri'nden yapılan açıklamada helikopterde bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.
Ardahan Haberi: Denizli'de yangın söndürme helikopteri düştü: 2 ölü, 5 yaralı
Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Muğla Marmaris’teki orman yangınına, 14 uçak, 35 helikopter, 82 arazöz, 5 dozer ve 472 personel ile havadan ve karadan cansiparane müdahalenin devam ettiği ifade edildi.

MÜDAHALEYE GİDEN HELİKOPTER DÜŞTÜ

Kastamonu'dan Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangına müdahaleye giden helikopter Denizli'nin Çardak ilçesinde bilinmeyen nedenle düştü. İlk belirlemelere göre Rus yapımı yangın gözetleme helikopterinde bulunan 7 personelden 2’si hayatını kaybederken, 5 kişi yaralandı. 

KİMLİKLER BELLİ OLDU

Kazada hayatını kaybedenlerin Rusya uyruklu mühendis Aleksandr İakovlev ile teknisyen Alexey Volkov olduğu tespit edildi. Kazadan yaralı olarak kurtulan Rusya vatandaşı kaptan pilot İlya Ivesenkhıo, 2’inci pilot Egor Turkov ve teknisyen Georgii Onuchin ile Türk vatandaşı pilot Ömer Kaan Çakır ve Orman Genel Müdürlüğü temsilcisi Kenan Erdem ise ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edildi.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İçişleri'nden yapılan açıklamada, "Denizli Çardak'ta bir helikopter kaza kırıma uğradı. 2 Rus, 5 Türk, toplam 7 mürettebatı olan helikopterde 2 kişi hayatını kaybetti, 5 mürettebat yaralı. Başımız sağ olsun." denildi.

"HELİKOPTER ÖNCE YOLA ÇARPTI"

Kaza sırasında tuz toplama sahasında iş makinesiyle çalışmakta olan Can Bozbay, yaşananları şöyle anlattı:

“Helikopterler sabahta gelip geçiyordu. Ben iş makinesinde çalışıyordum, tuz topluyordum. O sırada hızlı bir şekilde geliyordu yola çarptı ve yan yataraktan gitti. Ben iş makinesinden inip geldim. 4 kişi yerde yatıyordu."

Yaralıların yardımına ilk koşanlardan olan Mehdi Koç ise, “Acıgöl’de çalışmakta olan arkadaşımız olayı görüp haber vermiş. Olay yerine geldiğimizde 2 kişinin ölmüş olduğunu gördük. Yaralı 5 kişiye ise müdahale ediliyordu. Helikopterin Kastamonu’dan Marmaris’teki yangına destek için gittiğini öğrendik. Vatandaşlar ve devletin tüm birimleri yaralıların imdadına koştu” şeklinde konuştu.

BAKAN KİRİŞCİ'DEN BAŞSAĞLIĞI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahaleye giderken düşen helikoptere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Orman yangınlarıyla mücadelede büyük bir özveriyle çalışan 2 kahramanı Denizli'de düşen helikopterde kaybettik. Hayatını kaybeden Rus mürettebatın ailelerine ve Rus halkına sabır diliyorum. Tedavileri devam eden 5 kardeşimize Rabb'imden acil şifalar temenni ediyorum" dedi.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Bakan Koca yaptığı açıklamada Denizli Çardak’ta, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait Rus orman yangını söndürme helikopterinin düşmesi sonucu Rus uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti. 3’ü Rus uyruklu, 2’si Türk vatandaşı, 5 kişi yaralandı. Tedavileri devam ediyor.

MARMARİS YANGININDA GÖZALTI

Öte yandan Muğla’nın Marmaris ilçesinde öğlen saatlerinde çıkan orman yangını ile ilgili olarak bölgede arıcılık yapan 85 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “21.09.2022 saat 12.00 sıralarında Yalancıboğaz Adaağzı mevkiinde meydana gelen yangınla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde M.Y. (1937'li) isimli şahsa ait arı kovanlarının yaklaşık yarım metre ön tarafında yanmış ateş közleri olduğu, arı kovanlarının ormana bitişik olduğu, yangının başladığı noktada herhangi bir elektrik kablosunun geçmediği, yapılan mülakatta yangının arı kovanlarına on metre mesafede bir anda çıktığını, rüzgarın etkisi ile bir anda hızla dağın eteklerine ulaştığını, kendisinin yakmadığını beyan etmiştir. Soruşturma işlemleri çok yönlü olarak devam etmektedir” denildi.

THK: KONU İLE İLGİLİ TAHKİKAT, KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA BAŞLATILMIŞTIR

Türk Hava Kurumu'nca, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahaleye giderken kaza kırıma uğrayan helikoptere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetleri kapsamında; THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi ve MGİ Defence Uluslararası Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak, yüklenicisi bulunduğumuz 'Hafif Sınıf Helikopter Kiralama Projesi' halihazırda 35 bölgede devam etmektedir. Söz konusu operasyonda görev yapan ve Taşköprü / Kastamonu'da konuşlu iken Marmaris yangınına müdahale etmek için havalanan, RA-31591 kuyruk numaralı Rusya Federasyonu menşeili Ka-32 KAMOW tipi yangın söndürme helikopteri; 21 Eylül 2022 saat 15.50 sıralarında, Çardak/ Denizli Acıgöl mevkiinde bilinmeyen bir nedenle kaza-kırıma uğramıştır. Hava aracında; 5 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 7 personelimiz görevli olup, maalesef 2 yabancı uyruklu personelimiz hayatını kaybetmiştir" denildi.

THK tarafından yapılan açıklamanın devamında, "Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde tıbbi müdahalesi yapılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Konu ile ilgili tahkikat, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca başlatılmıştır. Ormanlarımızın korunmasında hayatını kaybeden personellerimiz için üzüntümüzü belirtir, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

VALİ TAVLI: YANGIN YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT ETMİYOR

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris ilçesindeki orman yangınının yerleşim yerlerini tehdit etmediğini söyledi. Vali Tavlı, tüm ekiplerin sahada olduğunu belirterek, "Yangınla mücadelemiz artarak devam ediyor. An itibariyle yerleşim yeri tehdidi yoktur. Yerleşim yerleri ile ilgili tüm tedbirler alındı" dedi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI