07-04-2023 03:02:24

Ardahan Haberi: Bakan Kirişci: Gıda arz güvenliği milli savunma kadar önemli

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Aydın programı kapsamında Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'na katıldı.
Ardahan Haberi: Bakan Kirişci: Gıda arz güvenliği milli savunma kadar önemli

Toplantıda konuşan Bakan Kirişci, Aydın'da önemli bir tarımsal üretim merkezi olması, gıda arz güvenliği için büyük önem taşıması hasebiyle yeni politikaların ön plana çıkarılması amacıyla gayret gösterdiklerini söyledi. Son dönemde çevre ve doğal kaynakların öneminin arttığını belirten Bakan Kirişci, "Bu yüzyılın dünya ajandasındaki ortak gündemi küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri, pandemi, kuraklık, doğal afetler, nüfus artışı, gıda arz güvenliği, ülkeler arası savaşların gıda arzına etkisi. Gıda arz güvenliği tüm dünyada 'milli güvenlik' meselesi haline geldi. Geçtiğimiz yüzyılda yeraltı kaynakları ön plandaydı. Bu yüzyılda da tarım alanları, su ve gıda ön planda olacak. Tarımsal politikalarımızın temel ekseni; stratejik ürün planlaması, verimli ve sürdürülebilir kaynak kullanımı idi. Son 20 yılda tarım ve orman alanında güçlü bir tarımsal üretim altyapısı oluşturduk. Bu ülkenin daha düne kadar bir Tarım Kanunu yoktu. Bu ülkeyi bir tarım ülkesi olarak tarif ederken Tarım Kanunu'nun olmadığını bildiğimiz halde bu bizim dönemimizde 2002 sonrası mevzuata kazandırılmış oldu. Yine tarım sigortası, tohumculuk kanunu, lisanslı depoculuk gibi 12 adet mevzuat kazandırılmış oldu" dedi.

Haberin Devamı

'AVRUPA, ASYA VE AFRİKA'NINYANİ 3 A'NIN KESİŞTİĞİ BİR COĞRAFYADAYIZ'

Tarladan sofraya kadar gıda güvenliğinin sağlanması konusunda ciddi çalışmaların olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Kıtaların ve çıkarların kesiştiği zorlu bir coğrafyadayız. Örneğin şap hastalığı Avrupa'daki bir ülke için gündemde bile yok ama bizim etrafımızdaki ülkeler ve bulunduğumuz coğrafyadan kaynaklı olarak şapla mücadelemiz kaçınılmazdır. Avrupa, Asya ve Afrika'nın, yani 3 A'nın kesiştiği bir coğrafyada bulunmak daha özenli olmamızı gerektiriyor. Türkiye, tarımsal üretimde bölgesinde lider, dünyada söz sahibi konumda olan bir ülke. Gayrisafi hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk 10'dayız. Türkiye Yüzyılı'nda, bu liderliğimizi korumak için bulunduğumuz dönemin şartlarını iyi okumamız gerekiyor. Küresel ısınma; bulaşıcı hastalıklar, iklim değişikliği, göçler ve gıdaya ulaşımda yaşanacak gelişmeler nedeniyle, yer küredeki ekosistemin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. İklim taahhütleri, dünyayı bu yüzyılın sonuna kadar 2,4 - 2,6 derecelik sıcaklık artışıyla karşı karşıya bırakıyor. Bu durum; Akdeniz Havzası'nda yer alan ülkemizi de önemli derecede etkileyecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'GIDA ARZ GÜVENLİĞİ MİLLİ SAVUNMA KADAR ÖNEMLİ OLDU'

Dünyada görülen pandemi, savaşlar ve doğal afetlerin gıdanın önemini her geçen gün artırdığına dikkati çeken Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

"Bu risklerin dışında 2050'de bugün 8 milyar olan dünya nüfusunun 10 milyara çıkacağını, kentleşme oranı, ülkeye gelen turist sayısını dikkate aldığımızda önemli bir çabanın içinde olmamız gerektiği açıktır. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, gelir artışı, toplu tüketim yerlerinin artması, evde tüketim yerine toplu tüketim yerlerinde tüketim alışkanlıkları dikkate almamız gereken bir husus. Gıda arz güvenliği, 'milli savunma' kadar önemli oldu. Ülkeler, artık tarımsal üretimde korumacı politikalar uygulamaya başladı. Çin ihraç ettiği ürünlere yasak getirmiştir. Biz bu durumu 2002 yılında iktidara geldiğimizde biliyorduk. 2002'deki projeksiyonumuz sayesinde, gıda arz güvenliğinin öneminin artacağını öngördük. Biz de bu doğrultuda AK Parti hükümetleri olarak her alanda olduğu gibi tarımda da hedeflerimizi belirledik. Plan ve programlarımızı, mevcut durumumuzu ve potansiyelimizi dikkate alarak hazırladık. Türkiye'de tarımsal üretimde dünyada ilk 10'lara çıkardık.

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI