06-05-2026 11:26:23 Son Güncelleme: 06-05-2026 11:32:23

Ardahan’da Kura Nehri Taştı, Ova Buz Deniziyle Kaplandı

Doğu Anadolu’nun en yüksek illerinden biri olan Ardahan’da, baharın gelişiyle birlikte eriyen kar suları ve yerel yağışlar Kura Nehri’nin debisini yükseltti. Nehrin yatağından çıkması sonucu kentin can damarı olan Ardahan Ovası tamamen sular altında kaldı.
Ardahan’da Kura Nehri Taştı, Ova Buz Deniziyle Kaplandı

ARDAHAN – Doğu Anadolu’nun en yüksek illerinden biri olan Ardahan’da, baharın gelişiyle birlikte eriyen kar suları ve yerel yağışlar Kura Nehri’nin debisini yükseltti. Nehrin yatağından çıkması sonucu kentin can damarı olan Ardahan Ovası tamamen sular altında kaldı.

​Geceleri sıfırın altına düşen dondurucu soğuklar, ovayı kaplayan su birikintilerini devasa bir buz kütlesine dönüştürürken, ortaya hem büyüleyici hem de ürpertici manzaralar çıktı.

Ova Göz Gözü Görmez Bir Beyazlığa Büründü

​Kura Nehri'nin taşmasıyla birlikte "Ardahan Denizi" olarak adlandırılan doğa olayı bu yıl da tekerrür etti. Ancak bu kez dondurucu soğuklar süreci hızlandırdı:

  • Buz Tutmuş Su Kütleleri: Taşan sular, Ardahan Kalesi’nin eteklerinden Göle sınırına kadar uzanan geniş ovayı kapladı.
  • Tarım Arazileri Risk Altında: Henüz ekim aşamasına geçilmeyen meralar tamamen su altında kalırken, çiftçiler suların çekilmesini bekliyor.
  • Görsel Şölen: Sabah saatlerinde oluşan sis ve buz tutan ova, fotoğrafçılar için eşsiz kareler sunarken, bölge halkı için ulaşım zorluklarını beraberinde getirdi.

Meteorolojik Uyarı: "Soğuklar Devam Edecek"

​Meteoroloji yetkilileri, bölgede gece sıcaklıklarının yer yer -5°C ile -10°C dereceye kadar düştüğünü bildirdi.

​"Nehir yatağındaki su seviyesi son 48 saatte kritik eşiği aştı. Erimeye devam eden yüksek rakımlı karlar, taşkın riskini önümüzdeki hafta da devam ettirebilir."

 

Vatandaşlara Uyarı

​Ardahan Valiliği ve AFAD ekipleri, nehir kenarında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşları olası su baskınlarına ve buzlanma nedeniyle yaşanabilecek kazalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Hayvan sahiplerinin, otlatma alanlarının su altında kalması nedeniyle hayvanlarını nehir yatağından uzak tutmaları istendi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI