17-02-2023 07:57:14

Ardahan Haberi: Ankara itfaiyesi 309 kişiyi kurtardı

Kahramanmaraş’taki arama kurtarma çalışmalarında pek çok bölgede yurt içi ve yurt dışından gelen farklı ekipler birlikte çalıştı.
Ardahan Haberi: Ankara itfaiyesi 309 kişiyi kurtardı

 Aralarında Türk kökenlilerin de bulunduğu Alman ordusuna mensup gönüllü ekibi de, sahada can kurtarmak için uğraşan yabancı ekipler arasındaydı. Alman ekibi, Seçkinler Sitesi enkazında, üç kız kardeş için yürütülen operasyonda Isparta Eğridir Dağ Komando Okulu Komutanlarından Yarbay Volkan Alemdar komutasındaki Türk askerleri ve Ankara İtfaiyesi ekibi ile birlikte çalıştı. 35 kişilik Alman ordusu gönüllü ekibinde yer alan Adanalı Atakan Aydın, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Almanya’da dünyaya geldiğini ve Frankfurt’ta yaşadığını belirten Aydın, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Ücretsiz izin aldık’

“Alman ordusunda subayım. Ekipte dört Türk varız. Kurtarma çalışmalarına gönüllü katılmak için ordudan bir aylık ücretsiz izin aldık. Köylerden Türk askerinin yardımı ile üç ağır yaralı çıkardık. Seçkinler Sitesi’ndeki enkazda 28 saat uğraşarak 7 metre içerden üç metre sağından tüneller kazdık. Duvara vurma karşılığı alınca çalışmayı derinleştirdik.

Enkazdan canlı kurtarma çalışmalarının ikinci gününde Ankara itfaiyesi ve Türk askeri bize destek verdi. Canlı tespiti için Rusların köpekleri, K-9 Türk askeri köpekleri ile çalıştık. Çalışmalarda din, dil ve ırk farkı gözetmeden tüm ekipler birlikteydik. Rus, Ankara itfaiyesi, Türk ve Alman askerleri. Ama tüm çabamıza rağmen üç kız kardeş kurtarılamadı ve cenazelerine ulaşıldı.”

Haberin Devamı

‘Ya kurtaracaksın ya da öleceksin’

Ankara İtfaiyesi Ekip Amiri Hüseyin Gürçay, depremin sembol kurtarma operasyonlarından Seçkinler Sitesi enkazından üç kız kardeşi çıkarma çalışmaları sırasında yaşadığı karmaşık duyguları, Milliyet’e şöyle aktardı: “Jandarma komutanları geldi sismik akustikle dinleme yaptılar. Çocuklar (Üç kız kardeş) komutlara cevap verdiler. Biz ümidi kestiğimiz anda o cevaplar, o tıklama sesleri... Onların tamamı mutluluk gözyaşıydı. Ömer’e telsizden, ‘Ya sen orada öleceksin ya onları çıkaracaksın’ dedik. Yaklaşık 8 saat boyunca dört farklı delhiz kazıldı. Ama olmadı. 309 vatandaşımızı canlı çıkarttık. Gönül isterdi ki 3 bin 9, 30 bin 9 olsaydı ama gücümüz bu kadardı, yetmedi.”

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI