Sona Polat Bilgin
Yazar
Yazan: Ahmet Demirbaş
Psikolog
Türkiye’de çocuk edebiyatına gönül vermiş, kalemini çocukların dünyasına adamış değerli isimlerden biri de kuşkusuz Sona Polat Bilgin’dir. Onun hikâyesi yalnızca bir yazarın başarısı değil; azmin, vefanın ve paylaşmanın hikâyesidir.
1959 yılında Ardahan’da dünyaya gelen Bilgin, ailenin beşinci kızıdır.
Çocukluğu yaylalarda, doğanın içinde geçti. Koyunların, kuzuların, çiçeklerin arasında büyüyen bu küçük kız, o yıllarda belki farkında değildi ama doğayla kurduğu o güçlü bağ ileride kalemine yansıyacaktı. Kendisi o günleri anlatırken, “Çiçeklerle konuştuğum için adım çıkmıştı gevezeye” diyerek çocukluğunun saf ve samimi dünyasını anlatır.
Hayat her zaman kolay yollar sunmaz. Sona Polat Bilgin’in lise eğitimi de bir dönem yarım kaldı. Fakat içindeki öğrenme isteği ve okuma tutkusu onu hiçbir zaman bırakmadı. Yıllar sonra yarım kalan eğitimini tamamladı, üniversiteyi bitirdi ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yaparak emekli oldu. Bu süreçte yazmayı hiç bırakmadı.
Derlemeleri, öyküleri ve şiirleri birçok gazete ve dergide yayımlandı. Ancak onu farklı kılan sadece yazarlığı en değildir. Katıldığı yarışmalarda kazandığı ödülleri çoğu zaman maddi imkânı olmayan öğrencilere bağışladı.
Çünkü o, başarının paylaşınca anlam kazandığına inanıyordu.
2010 yılında TRT ekranlarında katıldığı bir yarışmada Ardahan’ı tanıtarak birincilik elde etti. Kazandığı para ödülünü ise gençlerin eğitimine bağışladı. Aynı şekilde şiir yarışmalarında kazandığı ödülleri de engelli öğrencilerin eğitimi için harcadı.
Basın camiasında ona yakıştırılan bir isim vardır: “Çiçekçi Kız.”
Çünkü Sona Polat Bilgin, dostlarına ve çevresine her zaman çiçek götüren, sevgiyi paylaşan bir insandır. Belki de çocukluğunda yaylalarda öğrendiği o çiçek dili hiç susmamıştır.
Türkiye’nin birçok şehrinde yaşayan ve hayatın farklı renklerini biriktiren Bilgin; Eskişehir’den İstanbul’a, İzmir’den Ankara’ya uzanan bir yaşam yolculuğunda sayısız hikâye biriktirdi. Bu hikâyeler zamanla çocuklar için yazdığı kitaplara dönüştü.
Yazar, çocukluk hayallerinden birini de gerçekleştirerek “Yaramaz Çocuk Yayınları”
adlı yayınevini kurdu. “Kardelen’in Hayali”, “Çocukluğumun Çalınmış Uykuları” ve “İçimdeki Yaramaz Çocuk” gibi eserlerin sahibi olan Bilgin, çocukların dünyasına umut taşımaya devam ediyor.
2014 yılında ise UNESCO iş birliğiyle düzenlenen etkinliklerde sahnelenen “Alkışlanacak Kadınlar” adlı müzikali ödüle layık görüldü.
Bu eser, onun sadece bir yazar değil, aynı zamanda kültür ve sanat alanında üretken bir isim olduğunu da ortaya koydu.
2025 yılında Bursa’da verilen Çocuk Edebiyatına Katkı Ödülü de onun yıllardır süren emeğinin bir başka göstergesi oldu.
Bugün geriye dönüp baktığımızda şunu görüyoruz: Yaylalarda çiçeklerle konuşan o küçük kız, büyüyüp çocukların kalbine dokunan bir yazara dönüşmüş.
Belki de en güzel sözü, hayatını anlatan şu cümlede gizli:
“Ben paylaştıkça çoğalıyorum.”
Ve gerçekten de bazı insanlar sadece kitap yazmaz;
geleceğe umut eker.
Yazarımız Sona Polat Bilgin’e sağlıklı yıllar diliyorum.
17.3.2026 - İstanbul