28-02-2021 14:46:16

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Ardahan da Toplandı

TÜRKİYE Kent Konseyleri Birliği Başkanlığı Yönetim Kurulu´nun şubat ayı toplantısı, Ardahan´da yapıldı.
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Ardahan da Toplandı

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Şubat Ayı Toplantısı, Ardahan Kent Konseyi´nin ev sahipliğinde İstihdam, Göç ve Yaşlılık ana gündemiyle Ardahan´da yapıldı./resimler/2021-2/28/1056523925029.jpg

 

Ardahan Kent Konseyi Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Burak Taştan ve Yönetiminin başarılı bir organizasyonla Ardahan´da ağırladığı Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Ardahan Valisi Hüseyin Öner ve Belediye Başkanı Faruk Demir´i makamında ziyaret ettiler.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve Gazetecilerin katılımıyla Kuzey Yıldız´ı Butik Otel´de toplantı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan,  Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyelerini Ardahan´da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını, İstihdam, Göç ve Yaşlılık ana gündemiyle değerlendirme çalışması yaptıklarını söyledi.

KENT KONSEYLERİNDEN ARDAHAN İÇİN HAZIRIZ MESAJI

/resimler/2021-2/28/1057400648995.jpgTürkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı ve Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı´da Ardahan´da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Kent konseyleri; merkezi ve yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, kıymetli kentlerimizin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, çözümlerin geliştirildiği, ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılardır. Toplumun tüm kesimlerinin kent yönetimine katkıda bulunmalarını, kaliteli ve yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif rol almalarını hedefleyen ve gönüllülük esasında oluşmuş Kent Konseylerinin iletişim ve işbirliği ağı; Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak, Serhat Şehir Ardahan´da bulunmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.

‘Bir asır önce askerin ve halkın inancı ile bağımsızlığını ilan ederek Kurtuluşunun 100. yılında ‘Ömür Uzatan Şehir Ardahan´ , zorlu coğrafi şartlara rağmen çalışıp üreten, mazeret ileri sürmeden kıymet bilen insanların yaşadığı, son yıllarda istihdam, göç, hayvancılık, arıcılık ve yaşlılık kavramlarıyla öne çıkan kadim şehir Ardahan için Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak, çağrıda bulunmak istiyoruz´ diyen Birlik Başkanı Mürsel Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:/resimler/2021-2/28/1058222208054.jpg
Kış mevsimlerinde Güneş´in üşüdüğü şehir olarak da tarif edilen Ardahan´ın, dünyada ender görülen Çıldır Gölü ile birlikte tarım için elverişli olan bu topraklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, bunun için de kadım şehrimize gelmesi gereken yatırımların öncelikli ve kıymetli olacağını vurguluyoruz. Ardahan´ın öncelikle ele alınması gereken zengin potansiyelini Türkiye Kent konseyleri Birliği olarak genel bir çerçeveden değerlendirecek olursak;

Türkiye´nin el değmemiş coğrafyalarından birini elinde bulunduran Ardahan´ın doğal kaynaklarını günümüze kadar verimli kullanmadığı sayısal verilerle ortadadır. Bitki örtüsünün sahip olduğu çeşitlilik, çayır mera alanını fazla olduğu, dokunulmamış su alanlarına sahip olma noktasında çok fazla doğal kaynağı elinde bulundurduğu görülmektedir. Kanımızca, Ardahan´ın bu kadar verimli çayır meraya sahip olması ve yeterince su kaynağını bulundurması ile büyüyemeyen ve göç veren bir ekonomiye sahip olması çelişmektedir.

Hayvancılığı Ardahan için bir lokomotif ekonomik gelişme alanı kabul edersek; hayvancılık için geniş ve büyük yer üstü doğal kaynaklara sahipken elinde bulundurduğu hayvan sayısı ile bu kaynakların 1/3´ünü ancak kullanabiliyor. Ne yazık ki 1 milyon 500 bin büyük baş hayvanın yaşayabileceği alanda Ardahan 400 bin büyük baş hayvan yetiştiriyor.

/resimler/2021-2/28/1058565021240.jpgCoğrafyasında (600 endemik bitki) bitki barındırmasına ve bundan kaliteli çiçek balı üretebilme potansiyelinin olmasına rağmen bu alanda da yarı yarıya verimlilikle üretim yapmaktadır. Yani 100 bin kovanı besleyebilecek bir floraya sahipken bu alanda 50 bin kovanı beslemekle yetiniyor.

Yukarıda gündeme getirdiğimiz veriler Ardahan´ın var olan potansiyelinin yarısı ile üretim yaptığını göstermektedir. Bu konularda verimliliğin artırılması için aile işletmeleri ile deneyim paylaşımı çalışmaları yapılmalıdır. Bunun yanı sıra hayvancılık alanı ile ilgili teşvik ve destekler konusunda da Ardahan´ın öncelik alması için çalışmalar yürütülmelidir.

Doğal ürünler ile ilgili coğrafi işaretler alma sürecinde Ardahan Çiçek Balı, İçi Dışı Kırmızı Posof Elması, Damal Bebeği, Posof Fasulyesi gibi değerler mevcuttur. Ancak bu kadar doğal ürünün bulunduğu bir yer için bu örnekler, şehrin kalkınması için yeterli görülmemektedir. Alınan bu coğrafi işaretler ile beraber sonraki süreçte de bu değerlerin tanıtımı ve ticari bir faaliyete dönüştürülmesi hedeflenmelidir. Bunun için de çok yönlü işbirlikleri kurulmalı ve geliştirilmelidir.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Ardahan Çalışma Ziyareti neticesinde; Ardahan Kent Konseyi, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Ticaret Odası arasında örnek model bir çalışmasının gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu alanda tanıtım çalışmalarına da önem verilerek planlamalar yapılmalıdır. Umudumuz şudur ki yapılacak bu çalışmaların hepsi doğrudan istihdamı etkileyecektir.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak, Serhat Şehir Ardahan´ın tarih, kültür ve coğrafi zenginliğini, öncelikli yatırımla sosyoekonomik yönden geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu kapsamda kent konseyleri olarak kentlerimiz arasındaki işbirliği ağını güçlendirecek kültür, sanat, turizm, ticaret ve sosyal anlamda birlikte projeler geliştirme çabası içerisinde olacağız. Ardahan çalışma ziyaretinde bizleri misafir eden, ilgi ve alakalarını esirgemeyen başta Ardahan Valisi Sayın Hüseyin Öner´e, Belediye Başkanı Sayın Faruk Demir ile Kent Konseyi başkanı, yönetimi ve gönüllülerine misafirperverlikleri için çok teşekkür ederiz.”

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ise, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Üyelerine Ardahan´la ilgili genel değerlendirme yaparak, Ardahan´da ki zenginliklerin keşfedilmesini istedi./resimler/2021-2/28/1101410961936.jpg

İstanbul Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Ardahanlı hemşehrimiz Tuncer Dağ ve diğer illerin Kent Konseyi Başkanları Ardahan´la ilgili yaptıkları değerlendirmenin ardından heyet Çıldır İlçesini ziyaret ederek tanıma fırsatı buldular.

Kent Konseyleri Birliği, Donan Çıldır Gölü´nde Kızak Keyfi Yaşadılar…

Türkiye´nin farklı illerinden gelen kurul üyeleri, toplantının ardından Ardahan´ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Başkanlar, daha sonra yüzeyi buzla kaplı Çıldır Gölü´nde atlı ve motorlu kızak keyfi yaptı.

Türkiye´nin farklı illerinden gelen 25 yönetici, kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezme imkanı buldu. Yönetim kurulu üyeleri daha sonra yüzeyi tamamen buz tutan Çıldır Gölü üzerini çıkarak çeşitli etkinliklerde bulundu. Güneşli havayı fırsat bilerek atlı kızak keyfini yaşayan misafirler, buz üstünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

“´BURADA YAŞAYANLAR ÇOK ŞANSLI”

Çıldır Gölü üzerinde olmanın müthiş bir duygu olduğunu söyleyen Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, "Çıldır gölü üzerinde olmak müthiş bir heyecan, inanılmaz bir görüntü, inanılmaz bir güzellikte doğa, burada yaşayanlar çok şanslı. Bu doğanın içinde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Buradaki işletmecilerin ilgisi bizleri çok mutlu etti. Dilerim, pandemi koşulları biter bitmez tüm Türkiye buraya gelir" dedi.

“ÇILDIR İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ”

 /resimler/2021-2/28/1102182681658.jpgAnkara Kent Konseyi Yönetim Kurulu ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu üyesi Ceren Anadol ise "Bugün Çıldır gölünde bizi harika bir manzara bekliyor. Bu manzarayla karşılaştığımızda çok mutluluk duyduk. Çıldır Gölü, bizlerin en önemli turizm pazarlama ürünlerimizden bir tanesi. Doğru bir pazarlama ile soğuk kış, sıcak kültür ile inanılmaz bir pazar alanına dönüşebilir. Yalnız bu turizmde önemli olan sürdürülebilirliğin olmasıdır. Yetkililerin, yerel yönetimlerin Çıldır için acil olarak sürdürülebilir eylem planını uygulamaya geçirmeleri gerekir. Yani biz 50 yıl sonra da buraya geldiğimizde donan gölün üzerinde bu şekilde yürüyor olmamız geriyor" diye konuştu. Çıldır Gölü Turizm Kooperatifi Başkanı Zeki Bayraktar ise katılımcılara motorlu kızak gösterisi yaptı. Bayraktar, Çıldır Gölü üzerinde tüm spor aktivitelerinin yapılabileceğini söyledi. Bazı araç sürücülerinin buzlu göl yüzeyinde drift yaptığı etkinlik, farklı gösterilerle sona erdi.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI