01-11-2021 13:42:02 Son Güncelleme: 01-11-2021 13:48:02

Prof. Dr. Ali Murat AKTEMUR, Tarihi Kırkağaç Konakları ve Evleri adlı kitabını yayınladı

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat AKTEMUR, Tarihi Kırkağaç Konakları ve Evleri adlı kitabını yayınladı
 Prof. Dr. Ali Murat AKTEMUR,  Tarihi Kırkağaç Konakları ve Evleri  adlı kitabını yayınladı

 ZENGİN ÇEŞİTLİLİK VE ÖZGÜNLÜK YANSITAN TARİHİ KONAKLARI VE EVLERİ İLE YAŞAYAN KÜLTÜR HAZİNESİ KIRKAĞAÇ

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat AKTEMUR,  Tarihi Kırkağaç Konakları ve Evleri  adlı kitabını yayınladı. 

Aktemur kitap içeriği hakkında özetle şunları söyledi:

“Zengin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip olan Manisa’nın Kırkağaç İlçesi’ni konu alan kitapta Kırkağaç’ın coğrafi konumu ve tarihçesi ile birlikte 40 civarında tarihi konut ve evin plan ve mimari özellikleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek, mimari üslup analizi yapılmıştır.

Kırkağaç ilk çağlardan beri yerleşime sahne olmuş, tarihi süreç içerisinde farklı ırk ve inanca sahip toplumların oluşturduğu kozmopolit yaşam biçimi, çok renkli bir kültürel zenginliği de beraberinde getirmiştir. Bu zenginlik konut ve ev mimarisine de yansımıştır.

Kırkağaç’ta bugün mevcut olan tarihi konak ve evlerin çoğu XIX. yüzyılın ikinci yarısından (1850-1860’lı yıllar) ve XIX. Yüzyılın son çeyreğinden kalmadır. Ayrıca XX. Yüzyıl başlarından kalma örnekler (1910’lu yıllar) de mevcuttur.

Kırkağaç’taki Türk evlerinde, aile mahremiyetinin getirdiği içe dönük mimari tasarım anlayışı dikkati çeker. Rum evleri ise dışa dönük bir tasarım anlayışı gösterir.

Kırkağaç’ta tarihi süreç ile birlikte, demografik yapıdaki çeşitliliğin getirdiği kültürel zenginlik mimaride de kendisini göstermiş, bu zenginlik ve çeşitlilik konak ve ev mimarisine de sirayet etmiştir.

Kökleri Antik Yunan ve Roma mimarisine kadar uzanan Antik gelenekli mimari unsurlar, yerli mimari unsurlarla kaynaşarak, son derece zengin çeşitlilik ve özgünlük yansıtan bir konut mimari anlayışını ortaya çıkarmıştır.

Rum evlerinin Neo-Klasik ve Neo-Barok mimari anlayıştaki cephe düzenleri, yöredeki Türk evlerini de görsel açıdan etkilemiş, aynı dönem Türk evlerinde Rum evlerinden esinlenilerek yapılan görsel uygulamalar görülmüştür. Bu etki planda değil daha çok cephe mimarisinde hissedilmektedir.

Konak ve evlerin girişlerinde yaygın şekilde kuş figürlerine yer verilmiştir. Rölyef karakterinde işlenmiş kuş figürlerinin kırlangıç ve güvercin figürleri olduğu, hem Türk hem Rum evlerinde karşımıza çıkan kırlangıç ve güvercin figürlerinin, bereket, umut ve müjde sembolü olarak işlendikleri anlaşılmaktadır. Zira hem eski Türk inançlarında hem de Antik Yunan inançlarında kuş, “bereket,müjde,umut,dostluk, barış, sevgi”kavramlarını sembolize etmektedir.

Özetle plan, mimari ve süsleme açısından büyük bir zenginlik ve çeşitlilik gösteren tarihi Kırkağaç konakları ve evleri, kökeni Antik Yunan ve Roma mimarisine kadar uzanan mimari geleneklerle, Türk mimari geleneklerinin tarihi süreçte yerli ve çok renkli demografik yapıyla beslenmesi ve farklı kültürlerle etkileşimi sonucu ortaya çıkmış, zenginlik ve çeşitlilik arz eden özgün bir mimari karakteri temsil etmektedirler.

Medeniyetler beşiği Anadolumuz ve güzel Türkiyemiz’in tarihi ve kültürel zenginliğinin önemli bir temsilcisi ve yaşayan kültür hazinesi niteliğindeki Kırkağaç, başta tarihi konakları ve evleri olmak üzere tüm tarihi eserleriyle ve kent dokusuyla korunması ve yaşatılması gereken önemli bir yurt köşemizdir”.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI