30-07-2022 22:08:06 Son Güncelleme: 31-07-2022 00:44:06

‘Berlin’in tarafsız tutumu sürmeli’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Alman mevkidaşı Baerbock ile ortak basın toplantısı gergin geçti. Çavuşoğlu, “Almanya’nın Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz” dedi. Baerbock’un Osman Kavala konusunda AİHM kararlarının uygulanması gerektiği açıklamasına tepki gösteren Çavuşoğlu, “Yunanistan Türk azınlıkla ilgili AİHM kararını uygulamazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Kavala’yı fonluyorsunuz” diye konuştu.
‘Berlin’in tarafsız tutumu sürmeli’

İDRİS TİFTİKCİ İstanbul - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İstanbul’da bir araya geldi. Görüşme sonrası iki bakan kameralar karşısına geçti.

Bakan Çavuşoğlu, “NATO’da iki müttefik ülkeyiz. Almanya Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. 2021’de ticaret hacmimiz 41 milyar doları yakaladı. Bu yıl 45, 2023’te 50 milyar dolar ticaret hacmine ulaşabiliriz. Terörle mücadeleye ilişkin bugün kaygılarımızı kendilerine aktardık. Son dönemlerde listelerini verdim. Almanya’da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz. Sembol ve paçavraları ile birlikte. Savunma sanayiinde kısıtlama devam ediyor. Müttefiklik anlayışına uygun olmadığını ilettik” dedi.

‘Denge kayboldu’

Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutum istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz. İki tarafı dinlemek gerekiyor. AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip diğer taraf Türkiye’nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz” ifadelerini kullandı. Bakanlar konuşmalarının sonunda soruları da yanıtladı.

Çavuşoğlu, terörle mücadeleyle ilgili bir soruya, “Suriye’de Türkiye olarak tüm terör örgütlerine karşı şehitler verdik. Bugün tehdit oluşturuyorlar. Müttefiklerimizden beklentimiz, ‘Terör kaygılarını anlıyoruz’ derken, sadece sözle değil katkı vermelerini bekleriz. DAEŞ’le mücadele etmek istiyorsanız sahaya inersiniz. YPG, DAEŞ’le mücadele etmiyor. Yunanistan’ın geri itmelerini ölüme terk etmeleri AB sınırlarını korumak anlamına gelmez. Göz yummak insani değil. AİHM, Avrupa Konseyi ortak değerleri var. Ama sorunsuz bir ülke yok” diye yanıt verdi.

‘Kendi yorumudur’

Toplantıda iki bakana iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili de soru soruldu. Alman Bakan AİHM kararlarının uygulanması gerektiğini belirtince Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

“Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan’dan geldi, 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa’da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya’da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili. 6 yıl önce alındı. ‘Benim ülkemde uygulanmıyor’ dese saygı duyarım. AİHM’in aldığı serbest bırakma kararı uygulanmıştır. Farklı suçlamalardan ceza almıştır. İç hukuk içinde mahkemelere başvurabilir. AİHM, Türkiye’de iç hukuk yolu tükenmeden karar alıyorsa, bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala’yı fonluyorsunuz. destekliyorsunuz. Oylamalar olurken, ülkeleri arayıp, bazı ülkeleri tehdit ettiğini söylüyorsunuz. Niye Türkiye’nin atılması isteniyor? İki yüzlülük yapmadan oturup konuşulması gerektiğini konuşmaya hazırız. Bizim Yunanistan ile ihtilaflarımız var. Görüşmeleri başlattık. Adalar Yunanistan’a verildi. Bazı adalar için şart konuldu. Ama Yunanistan bu maddeleri ihlal ediyor, silahlandırıyor. AB üyesi diye yanlışa rağmen sahip çıkmak doğru değil. Haksızsa ‘Haksızsınız’ diyemiyorsunuz, bunu diyemiyorsunuz. İşte sorun burada. Kusura bakmayın söylüyorum. 3. taraflara ‘Tarafsız olun’ diyoruz. Almanya’nın tarafsız tutumunun devam etmesini istiyoruz.”

  •   Etiket
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI