Ardahan ile Kars sınırında yer alan Çıldır Gölü’nde su seviyesinde dikkat çekici bir düşüş yaşandığı bildirildi. Bölge halkı, balıkçılar ve uzmanlar, son aylarda yağışların azalması, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve buharlaşmanın artması nedeniyle gölde gözle görülür bir çekilme olduğunu belirtiyor.
Meteoroloji verilerine göre bölgede yağış oranları son 6 ayda ciddi şekilde azalırken, gölü besleyen dere ve kaynaklarda da debi düşüşü yaşandı. Bu durum, hem gölün doğal sınırlarında gerilemeye hem de kıyı kesimlerinde çatlakların oluşmasına yol açtı.
Balıkçılar, özellikle kış aylarında turizmin gözdesi olan atlı kızak faaliyetlerinin de risk altına girebileceğini söylüyor. Suyun çekilmesiyle balık popülasyonunun yaşam alanı daralırken, sazlık bölgelerdeki biyolojik çeşitliliğin de tehdit altında olduğu ifade ediliyor.
Uzmanlar, su seviyesindeki düşüşün devam etmesi halinde ekosistemin uzun vadede geri dönüşü olmayan zararlar görebileceği uyarısında bulunuyor. Tarım ve hayvancılık için önemli bir su kaynağı olan Çıldır Gölü’nde yaşanan bu durumun bölge ekonomisine de olumsuz yansıması bekleniyor.
Yerel yetkililer, su seviyesiyle ilgili ölçümlerin sürdüğünü, kuraklık riskine karşı uzun vadeli su yönetim planlarının ele alınması gerektiğini vurguladı. Göl çevresinde gerçekleştirilecek koruma ve izleme çalışmalarının artırılması da gündemde.