Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomik ve diplomatik alanda yeni bir döneme girdiğini belirterek, “Emeklerimizin, çabalarımızın, fedakârlık ve sabrımızın semerelerini birçok alanda toplayacağımız bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin önünde yeni kapılar açılıyor, yeni fırsat pencereleri aralanıyor” dedi.
Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün Türkiye’nin uluslararası alandaki en önemli başarı hikâyelerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türk firmalarının dünyanın dört bir yanında üstlendiği projelerle ülkenin adını gururla temsil ettiğini ifade etti.
“557 milyar dolarlık iş hacmine ulaştık”
Türk inşaat sektörünün 1972’den bu yana yurt dışında önemli bir ivme yakaladığını belirten Erdoğan, bugüne kadar 138 ülkede 12 bin 816 proje üstlenildiğini ve toplam iş hacminin 557 milyar doları aştığını açıkladı. Bu projelerin yüzde 90’ının kendi iktidarları döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti.
Türk müteahhitlerinin yalnızca inşaat yapmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin mühendislik birikimini, iş disiplinini ve kalite anlayışını dünyaya taşıdığını söyleyen Erdoğan, firmaların küresel ölçekte tercih edilen iş ortakları haline geldiğini dile getirdi.
Uluslararası inşaat dergisi ENR’nin hazırladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde Türkiye’nin firma sayısı bakımından dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Erdoğan, bu yıl listede 45 Türk firmasının bulunduğunu, ilk 100’e 8 firmanın girdiğini ve bunlardan ikisinin ilk 50’de yer aldığını kaydetti.
“
Türkiye ekonomisi dikkat çekici bir performans sergiledi”
Küresel ölçekte belirsizliklerin arttığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin güçlü bir performans ortaya koyduğunu vurgulayan Erdoğan, 2025 yılında enflasyonun yüzde 30,89’a gerileyerek son 49 ayın en düşük seviyesine indiğini, Merkez Bankası rezervlerinin ise ilk kez 200 milyar doların üzerine çıktığını söyledi.
İhracatta da tarihi rekor kırıldığını ifade eden Erdoğan, 2025 yılında mal ihracatının 273,4 milyar dolara ulaştığını, hizmet ihracatının ise 122 milyar dolar seviyesine yaklaştığını belirtti. Toplam mal ve hizmet ihracatının 396,5 milyar dolara ulaştığını açıklayan Erdoğan, ihracatçılara teşekkür etti.
“Türkiye pozitif yönde ayrışacak”
Ekonomide atılan adımların toplumun tüm kesimlerine yansıyacağını belirten Erdoğan, enflasyonun düşmesi, mali disiplinin korunması ve reformların hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin benzer ekonomilerden pozitif yönde ayrışacağını söyledi.
“Ticaret hızlanacak, yatırımlar artacak”
Bölgesel gelişmelere de değinen Erdoğan, Suriye’de istikrarın sağlanmasıyla ticaretin hızlanacağını, yatırımların artacağını ve turizmin canlanacağını ifade etti. Yaptırımların kalkmasıyla birlikte milyonlarca Suriyelinin ülkelerine geri döndüğünü belirten Erdoğan, bölgede yeniden inşa sürecinin başlayacağını söyledi.
“Devlet içinde devlet olmaz” vurgusu yapan Erdoğan, silahlı yapıların sona ermesi gerektiğini ifade ederek, toplumsal barış ve huzurun önemine dikkat çekti.
Konuşmasının sonunda ödül alan tüm firmaları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği’ne organizasyon için teşekkür etti.