ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi. Bölgesel çatışmaların ve küresel ekonomik sarsıntıların gölgesinde önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinden gıda stoklarına, terörle mücadeleden teknolojik atılımlara kadar pek çok konuda güven mesajı verdi.
Dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki gerilimin küresel ekonomiyi sarstığına dikkat çekti. Avrupa’da enerji faturalarının kabardığını ve bazı ülkelerde akaryakıt kotalarının tartışıldığını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin bu tablodan ayrıştığını vurguladı:
"Hamdolsun Türkiye bu karamsar tablonun dışındadır. Enerji arz güvenliği, tedariki ve depolama noktasında bir sorunumuz yok. Muhalefetin yıllardır bizi eleştirdiği enerjide kaynak ülke çeşitlendirme politikamızın değeri işte bugünlerde anlaşılıyor."
Küresel yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını belirten Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantısına 1,2 trilyon dolar değerindeki yatırımcı grubunun katıldığını hatırlattı. Ekonomik göstergelerin geçmiş şoklara kıyasla daha sağlam olduğunu ifade eden Erdoğan, reel sektöre yönelik yeni destek paketini müjdeledi:
Cumhurbaşkanı ayrıca, Eşel Mobil Sistemi sayesinde 50 milyar liralık ek maliyetin devlet tarafından sübvanse edilerek vatandaşın korunduğunu belirtti.
Türkiye’nin teknolojik dönüşümünde yeni bir milada ulaşıldığını duyuran Erdoğan, 5G teknolojisinin 1 Nisan itibarıyla 81 il merkezinde hizmete alındığını açıkladı. Hedefin, iki yıl içinde bu teknolojiyi ülkenin her köşesine yaymak olduğunu belirtti.
İsrail ve İran eksenli çatışmalara değinen Erdoğan, Türkiye’nin her zaman hakkın ve sulhun yanında olduğunu vurguladı. "Sırf siyasi ömürlerini uzatmak için barışı dinamitleyenler, yarın barışa ve adalete ihtiyaç duyacaklar" diyerek uluslararası toplumu İsrail’in saldırganlığına karşı durmaya çağırdı.
İç siyasetteki "Terörsüz Türkiye" sürecine de değinen Erdoğan, bölgesel dizayn çabalarına karşı en büyük gücün "iç cepheyi tahkim etmek" olduğunu söyledi:
7 Nisan Ulusal Kanser Haftası vesilesiyle sağlık yatırımlarına da değinen Erdoğan, son bir yılda 7 milyon 700 bin vatandaşa ücretsiz kanser taraması yapıldığını ve erken teşhis sayesinde 28 bin kişinin cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sağlığına kavuştuğunu belirterek vatandaşları tarama yaptırmaya davet etti.