Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, geleneksel sporların tüm dünyada yeniden canlanması için çalıştıklarını belirterek, “Bu bütün dünyayı saran yozlaşmayı ve kültürel erozyonu geri çevirmek istiyoruz.” dedi.
Elazığ’da düzenlenen “28. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” kapsamında Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törende, Türk dünyasından sanatçılar sahne aldı. Programda, Bilal Erdoğan ile Prof. Dr. Aziz Sancar adına Fırat Üniversitesi öğrencisi Yusuf Kaan Yıldırıma Türk Dünyası Hizmet Ödülü verildi.
Erdoğan, konuşmasında etkinliğin 28 yıldır sürdürülmesinin önemine dikkat çekerek, “Değerli şeylerin değersizleştiği, kültürel mirasın unutulduğu bir dönemde, Elazığ gibi bir kültür merkezinde bu programın yapılması çok kıymetli.” dedi.
Ecdadın yalnızca savaş meydanlarında değil, ilim, sanat ve kültür alanlarında da dünyaya öncülük ettiğini belirten Erdoğan, Yusuf Has Hacib’in “Kutadgu Bilig” eserinin gençler tarafından mutlaka okunması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, dijital çağda kültürel kimliğin korunmasının önemine değinerek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, inandığını güvenle söyleyen ender liderlerden biridir. Bugünün gençleri de kendi değerlerine sahip çıktıkça gelecekte söz sahibi olacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin sadece Türk dünyası için değil, tüm mazlum halklar için sorumluluk taşıdığını belirten Erdoğan, “Altaylar’dan Hazar’a uzanan zincirde gençlerimize özgüven kazandırmak istiyoruz.” dedi.
Programda ayrıca AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ve çok sayıda davetli yer aldı.
Zorlu, “Türkiye Yüzyılı” hedeflerinin önemli bir parçasının “Türk Dünyası Yüzyılı” olduğunu belirterek, “Türk dünyası, ayrılmaz bir gönül atlasıdır.” dedi.
Mumcu ise etkinliğin bu yıl Yusuf Has Hacib anısına düzenlendiğini hatırlatarak, “Kutadgu Bilig’deki adalet, hikmet ve erdem anlayışı bugün de bize yol gösteriyor. Türkiye Yüzyılı vizyonu bu köklü değerler üzerine kuruludur.” ifadelerini kullandı.
Üç gün süren “Altaylardan Hazar’a” temalı 28. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, şiir ve müzik dinletileriyle sona erdi.