02-10-2022 18:44:22

Ardahan Haberi: Tatil bitti, Meclis yeni yasama yılına başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yaklaşık üç aylık tatilin ardından 27’inci dönemin son yasama yılına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı özel oturumla dün başladı.
Ardahan Haberi: Tatil bitti, Meclis yeni yasama yılına başladı

Yasama yılının açılışı nedeniyle ilk tören TBMM’deki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un anıta çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama yılı açılış konuşmasını yapmak üzere Genel Kurul’un toplanmasından birkaç dakika önce geldiği Meclis’te, en yaşlı TBMM Başkanvekili sıfatıyla MHP’li Celal Adan tarafından törenle karşılandı. Genel Kurul saat 14.00’te Şentop başkanlığında toplandı.

‘Osmanlı da bizim’

 Şentop, birleşimi açarken yaptığı konuşmada, son dönemdeki “Osmanlı” tartışmasına örtülü vurgu yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun cihan devleti olduğunu belirten Şentop, bugüne kadar gelen Türkiye tarihinin hoşa giden veya gitmeyen yönleriyle bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Şentop, “Türkiye’nin coğrafi birliğini bozmak ne kadar yanlış ve kabul edilemez ise, farklı devletlerin, yapıların ve yöneticilerin devamlılık içinde inşa ettiği Türkiye tarihini parçalamak da o ölçüde tehlikeli, yanlış ve gayri millî bir tavırdır. Türkiye’yi bu aziz millete vatan kılmak için gayret sarf eden beylikleri, devletleri, hanedanları, komutanları, devlet adamlarını, tarihin seyri nasıl ilerlemiş olursa olsun, birbirlerinin düşmanları veya rakipleri değil, tamamlayıcıları olarak görmeliyiz. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, elbette ve mutlaka, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti bizimdir, hepimizindir” dedi.

Yunanistan’a mesaj

Türkiye’nin vatan toprağının tek bir karışından ve Mavi Vatan’ın tek bir damlasında geçeceğini düşünenlerin “ölümcül ve yıkıcı bir yanlış” içinde olacağına belirten Şentop, Yunanistan’ı sert bir dille uyardı. Şentop, “100 yıl önce emperyalizmin aparatı olmuş Yunan politikacılar yüzünden yaşanan, kendi deyimleriyle, ‘Küçük Asya Felaketi’nden ders almalıdırlar. Mesailerini Yunanistan vatandaşlarının sorunlarını çözmeye harcamaları gereken Yunan politikacılar, eğer emperyalizmin buyruğuyla Türkiye’ye saldırganca yönelmek niyetindeyseler bilsinler ki, bu hamleleri 100 yıl önceki gibi yine kesin bir şekilde Türkiye’nin zaferiyle ve onlar için felaketle sonuçlanacaktır. Üstelik felaketin bu sefer gerçekleşeceği yer ‘Küçük Asya’ olmayacaktır” dedi.

Seçimlere bir yıldan az zaman kaldığına dikkat çeken Şentop, bu seçim döneminin de büyük bir demokratik olgunlukla sonuçlandıracağına inandığını söyledi. Şentop konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı salona davet etti.

Resepsiyona düşük katılım

Meclis başkanlarının yasama yılı açılışı dolayısıyla geleneksel olarak düzenlediği resepsiyon, pandemi nedeniyle verilen iki yıl aranın ardından dün akşam ilk kez yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile siyasi parti liderleri ve bakanların katılmadığı törene, milletvekilleri de rağbet göstermedi. AK Parti’yi Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç’un temsil ettiği resepsiyonda, CHP’li Meclis Başkanvekili Haydar Akar ile Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan, Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Levent Bülbül ile İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Erhan Usta hazır bulundu.

Seçime kadar yoğun gündem

TBMM’nin 2023 seçimleri için tatile gireceği tarihe kadar milletvekillerini yoğun bir gündem bekliyor. Meclis normal mesaisine 4 Ekim’de siyasi partilerin grup toplantıları ve genel kurul toplantısı ile başlayacak.

Gündemin ilk sırasında geçen yasama yılında görüşmeleri ertelenen, AK Parti ve MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle getirdiği yasa teklifi bulunuyor. Uzun süredir gündemde bulunmasına karşın görüşülemeyen “Ruh Sağlığı Yasası” teklifinin de Meclis’in öncelikli gündemi olması bekleniyor.

AK Parti’nin bir süredir üzerinde çalıştığı ağırlıklı olarak ekonomik düzenlemelerin yer alacağı torba yasa teklifi de önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 yılı bütçe teklifi de 17 Ekim’e kadar Meclis’te olacak. Bütçe teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından Aralık’ta Genel Kurul’da ele alınacak.

AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için emeklilik düzenlemesi, asgari ücretin gelir vergisi dilimlerinden etkilenmemesi, öğrencilerin KYK kredi borçlarının faizinin silinmesini içeren düzenlemeler de Meclis’in önemli gündem başlıkları arasında yer alacak.

Şentop’un odasında liderler buluşması

Meclis açılışından notlar özetle şöyle:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da açılışta hazır bulundu. Milletvekili olmadığı için daha önce görüşmeleri locadan takip eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise törene katılmadı.

Yüksek yargı organları başkanları, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, bakanlar, eski Meclis Başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek ile üst düzey bürokratlar görüşmeleri localarından takip etti. Rusya ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçileri görüşmeleri takip eden yabancı misyon temsilcileri arasında yer alırken, ABD büyükelçisi törene gelmedi.

Erdoğan’ı AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlarla karşıladı. Bahçeli ve parti grubu ile İYİ Parti grubu da Erdoğan’ın salona girişinde ayağa kalktı. CHP ve HDP sıraları ise ayağa kalkmamayı tercih etti.

Liderler buluştu

Erdoğan açılış konuşmasının ardından Meclis Başkanı Şentop, Bahçeli ve Destici ile Meclis Başkanlık makamına geçerek bir süre sohbet etti. Görüşmeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri de katıldı. Erdoğan’a Meclis’ten ayrılırken Şentop, Bahçeli ve TBMM Başkanvekili Adan eşlik etti.

‘AK Parti’nin grup toplantısını dinledik’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Genel Kurul çıkışında gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına ilişkin değerlendirmelerini sorması üzerine “AK Parti’nin Grup toplantısını dinledik. Bütçe konuşması gibi” dedi. Ardından Erdoğan’a, “cesaretin ve yüreğin varsa bütçe toplantısına, bütçe konuşmalarına katılırsın, sunuşunu yaparsın ve beni dinlersin” çağrısını yaptı.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI