14-10-2022 17:50:04 Son Güncelleme: 14-10-2022 17:55:04

Ardahan Haberi: Posof ta Yetişen Kırmızı Elma'nın hasadına başlandı

Ardahan’ın Posof İlçesi sınır köylerinde yetişen ve içinin de dışı gibi kırmızı olması nedeniyle ilgi gören ve sağlık açısından bir çok faydası bulunan elmanın hasadına başlandı.
Ardahan Haberi: Posof ta Yetişen Kırmızı Elma'nın hasadına başlandı
Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillenen içide dışı gibi kırmızı elmanın kalitesi, olması tamamen doğal ve kendine özgü bir coğrafyada yetişiyor olmasına bağlı olduğu belirtiliyor ve bu elma sadece kesinlikle suni gübre kullanılmayan, sanayi kirliliği olmayan ve havası temiz olan Posof ilçesinde yetişiyor.

Posof'un Eminbey köyünde çiftçilikle uğraşan Yüksel Koçak, bahçesinden topladığı içi de, dışı gibi kırmızı, elmadan söz ederken, "Sağlığımızı bu elmaya borçluyuz. Bir çok hastalığa iyi geliyor, gördüğünüz üzere dalında topladık, bu elma ağacının ve meyvesinin yetişmesinde Posof'da aşısını bakımını yapan bir kaç gönüllü arkadaşımız var onlara teşekkür ederim. Başkada özel bir gayretimiz olmuyor. Elmalarımız tamamen doğal ortamda kendiliğinde yetişiyor" dedi.

Uzmanlar, içi kırmızı elmanın, şeker hastalığına iyi geldiğini, dişlerin temizlenmesine katkıda bulunduğunu, ağızdaki bakteri miktarını düşürerek diş çürümelerini önlediğini, kabuklarında zengin lif kaynağı olması nedeniyle bağırsak kanserine iyi geldiğini ve bağırsak parazitlerini temizleyerek kabızlığı önlediğini söylüyorlar.​

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI