24-11-2022 09:20:49

Ardahan Haberi: İşte Posof elmasının hikayesi

Ardahan‘ın Posof ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Adnan Bozyiğit, kendisini tamamen tabiata adayarak, adeta bitkilerle beraber yaşıyor
Ardahan Haberi: İşte Posof elmasının hikayesi


Ardahan'ın Posof ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Adnan Bozyiğit içi de dışı gibi kırmızı elma kafasına vurduğunda bu elma olduğunu sesinden tanıyor. Bozyiğit, "Bu elma diğerlerinde farklı çünkü içinde boşluk var ses yapıyor o yüzden görmesem bile kafama düştüğünde içide dışı gibi kırmızı elma olduğunu anlıyorum" dedi.

HER YIL YÜZLERCE HASTA BU ELMA SAYESİNDE İYİLEŞİYOR

Adnan bozyiğit hayatını bitkilere adayan emekli bir öğretmen, "Hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğini biliyor, ünlü Posof elmasının tanıtımında da büyük emeği olan Adnan hoca, İçi de dışı gibi kırmızı elmanın her yıl iyileştirdiği yüzlerce hasta, elma ağaçlarına yaptırdığı aşılar sayesinde şifa buluyor.

Bu yıl 3 bine yakın fidana aşı yaptığını söyleyen emekli öğretmen Bozyiğit, "Aşı yaptırdığım ağaçların her biri 4-5 kasa dolusu meyve veriyor. Ancak insanlar sabretmiyor daha olgunlaşmadan dalından koparıyorlar. Bu yüzden erken koparılan elmaların içi kırmızı olmuyor. Olgunlaşan ve kırağıyı yiyen elmalar güneş ışığının da kabuğun içine sirayet etmesiyle içişe dışı gibi kırmızı oluyor. Bu elmanın anayurdu Posof'dur. Elma fidelerini buradan alıp başka yerlere götürüp yetiştiren çok ancak Posof ve Ahıska coğrafyasına has bir meyve türü olduğu için aynı sonucu vermeyebiliyor. Van'da bağırsaklarda rahatsız olan bir vatandaş bana ulaştı ona bir kilo kadar içide dışı gibi elmadan gönderdim. Yedikten sonra tamamen iyileştiğini söyledi ve bana teşekkür etti." diye konuştu.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI