03-12-2022 14:45:42

Ardahan Haberi: Görüşmeler istihbarat düzeyinde’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen 8. Akdeniz Diyaloğu Forumu’nun Özel Diyalog oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Suriye arasında istihbarat düzeyinde görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi.
Ardahan Haberi: Görüşmeler istihbarat düzeyinde’

Çavuşoğlu, “Suriye’de 11 yıldır devam eden savaş herkesi etkiliyor. Ilımlı muhalefet ve rejim arasında uzlaşı olması gerekiyor. Anayasa Komitesi çerçevesinde ve Astana formatındaki görüşmelerin daha yapıcı olması için rejimle de angajman içine girmemiz gerekiyor. Mültecilerin geri dönüşü konusunda da rejimle angajman içinde olunmalı. Suriyelileri zorla geri gönderemeyiz. Bu gönüllü bir geri dönüş olmalı. Aynı zamanda terörist örgütlerle mücadelemizde herhangi bir ayrım olmadan iş birliği yapmalıyız. Umuyorum rejim de bir uzlaşı olmadan ülkede sürdürülebilir barış ve istikrar sağlanmayacağını anlayacaktır” dedi.
ABD ve Rusya’nın terör örgütü PKK/YPG’yi sınırdan 30 kilometre uzak tutma taahhütlerini yerine getirmediğini söyleyen Çavuşoğlu, “Teröristler orada durmaya devam ediyor, bize saldırıyor. Bu nedenle DEAŞ’ı temizlediğimiz gibi bölgeyi bu örgütlerden de temizlemek için operasyonumuza devam etmemiz gerekiyor. Ama aynı zamanda biz istihbarat düzeyinde rejimle de temas halindeyiz. Çünkü bu terör örgütünün ülkeyi bölmek gibi bir amacı var. Bu, Suriye’ye de etki ediyor” ifadelerini kullandı.

İsrail’le normalleşmenin, Filistin davasına ihanet olarak algılanmasının veya Filistin davası pahasına olarak düşünülmesinin yanlış olacağını ifade eden Çavuşoğlu, “İsrail, Filistin konusundaki tutumumuzun değişmeyeceğini biliyor” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Çavuşoğlu, “İlkbahardan önce müzakere masası konusunda daha net bir tabloya sahip olacağımızı düşünüyorum. Pes etmeyeceğiz, çabalarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.               

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI