29-09-2022 08:10:45

Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan canlı yayında ABD ve Yunanistan’a uyarı: Ege’de yanlış hesaba girmeyin

Erdoğan, CNN Türk-Kanal D ortak yayınında “ABD’den beklentimiz Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmamasıdır. Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. Olup bitenleri adım adım takip ediyoruz” dedi. Erdoğan, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.
Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan canlı yayında ABD ve Yunanistan’a uyarı: Ege’de yanlış hesaba girmeyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam CNN Türk-Kanal D ortak yayınında Fulya Kalfa’nın moderatörlüğünde gazeteciler Ahmet Hakan Coşkun, Hande Fırat, Abdülkadir Selvi ve Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

 

TERÖRİSTİN HÂLÂ ARKASINDALAR: (Mersin Mezitli saldırısı-CHP’nin raporu) CHP’nin bu teröristlerden birini gazeteci diye geçmişte savunmuş olması önemli. Hapistekilerin gazeteci değil terörist olduğunu biz en baştan beri söyledik hâlâ söylüyoruz. Yargı bunları terörist oldukları için cezalandırıyor, mahkum ediyor veya tutukluyor. Resmi internet sitelerinde de bu tutuklu gazeteci diye gösterdikleri raporu hâlâ gezdiriyorlar. Demek ki hâlâ bu teröristin arkasındalar. O uydurma raporda o teröristin sırt çantasında kamera taşıdığı detayını da yazmışlar. O terörist bu saldırıyı o sırt çantasında taşıdığı kaleşle yaptı. Bunların Türkiye’ye kara çalmak için hazırladıkları uydurma raporda savundukları işte bu teröristler. Bunların yaptığı hükümet eleştirisi değil devlet düşmanlığı derken bunu kastediyorum. CHP bir milli güvenlik sorunudur. Bu oyuna gelmeyeceğiz.

YOK SAYIYOR: (Yunanistan) ABD, NATO’da beraber olduğumuz üyeler arasında adil davranmıyor. Türkiye’nin NATO’daki durumu ile Yunanistan’ınkinin mukayese edilir yanı yok. ABD’nin bu adalara bu kadar yüklü silah, mühimmat, araç gereç göndermesi kabul edilir bir şey değil. ABD’nin son zamandaki bunlara vermiş olduğu zırhlı araçlar da İHA’larla tespit edildi. Amerikan zırhlıları bizi tehdit etmek için kullanılıyor. Ama sorduğun zaman ‘Biz bunları Rusya için kullanacağız’ diyorlar. ABD’ye diyoruz ki Türkiye gibi bir müttefik bulamazsın. ABD ve Yunanistan’a gerekli uyarıları yaptık. BM’ye son mektubumuzu da 17 Eylül’de gönderdik, durumdan haberdar edelim diye. Yunanistan bu meseleyi yok sayıyor ve görüşmekten kaçıyor. Buralar gayriaskeri üsler, adalar. Biz burada uluslararası yargı yolunu bunların tıkadıklarını görüyoruz. Buralar Lozan’a göre özel statüye tabi. Bizim ABD’den beklentimiz Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir. Amerika’nın, Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının zamanlama bakımından izahı yok. Bunun cevapsız kalmayacağını herkes bilmelidir.

PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİM: Barış için umutsuz değilim ama böyle hemen bir anda netice alırız dersek bu da hayal olur. Şu anda 4 şehirde yapılan referandum sıkıntıyı getiriyor. Keşke böyle bir referanduma gidilmeseydi de bütün bunları diplomasi yoluyla çözebilseydiler ama maalesef olmadı. Sayın Zelenskiy bu dört bölgeyle ilgili bizden destek istiyor. Yarın Putin’le bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum.

CUMHURİYETÇİLER DE OLUMLU CEVAP VERDİ: (ABD ile F-16 süreci) Sayın Biden demokratlar olarak F-16’ları ve diğer bütün parçaları vermekten yana olduğunu bize söyledi ve bu arada yine özellikle savunma bakanım muhatabıyla yaptığı görüşmelerde bu istikamette cevaplar alıyor. Bu seyahatte benim Cumhuriyetçilerden Graham ile görüşmelerim oldu. Orada bana olumlu cevaplar verdiler. Biz de şu anda Biden’ın bize verdiği sözden hareketle bunun neticesini bekliyoruz.

HAREKÂTA DÖNÜŞTÜRMEKTEN KAÇINMAYIZ: Her türlü tedbiri alıyoruz. Milli güvenliğimizi tehdit eden ne varsa nerede olursa olsun bir gece ansızın gerektiği adımı atarız, yapmamız gereken neyse onu yaparız. Çalışmalarımızı gerekli ve uygun gördüğümüz anda kapsamlı bir terörle mücadele harekâtına dönüştürmekten asla kaçınmayız. Nitekim bugünkü MGK metninde de bunlara özellikle yer verdik. ABD ve Rusya’nın vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor.

GÖRÜŞMELERİ MİT YÜRÜTÜYOR: Şam ile ilgili istihbarat örgütümüz görüşmeleri yürütüyor; bizler de MİT’in aldığı neticeler üzerinden yol haritamızı belirliyoruz.

ARSADAKİ SAYIYI 1 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ: (Sosyal konut projesi) Gençlerin başvurusu 1 milyon 715 bin. 5 milyona dayanan müracaat var. İlk kazmayı 25 Ekim’de vuruyoruz. Arsadaki sayıyı 1 milyona çıkarmak ve yine kuraya tabi tutmak suretiyle sayıyı artıralım istiyoruz. 1 milyon arsadan fazla olabilir ama az olmayacak.

YÜZDE 5 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUM: (Yeni ekonomik model) Üretimi, yatırımı, ihracatı merkezine alan Türkiye ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispatlayacak. 2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Daha iyisi olacak ama daha kötüsü olmayacak. (Büyümenin vatandaşa yansıması) Ocaktan itibaren bunun emarelerini çok rahat göreceğiz.

FAİZ İNECEK: Biz en son faizi yüzde 12’ye indirdik. Temennim odur ki bunu bir sonraki toplantıda biraz daha indirmek suretiyle yıl sonunda faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz. Benim yatırımcım ‘Bu düşük faizle ben yatırım yaparım’ diyecek. Biz bir soygunu önlüyoruz.

ÜRKÜTÜCÜ BİR FİYATI OLMAYACAK: (TOGG) Ürkütücü bir fiyat ortaya çıkacağına ihtimal vermiyorum. Hedefimiz TOGG’u 29 Ekim’e yetiştirmek. Zaten Varank kimseye bırakmıyor.

‘Seçim mottomuz  Türkiye’nin yüzyılı olacak’

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ: Şurada seçime 8 ay kaldı. 8 ayda bunu yapmak işletmecilik açısından sağlıklı değil. Ama olabilir belli olmaz; fevkalade bir durum olursa böyle bir adım atılabilir.

HELÂLLEŞMEYE AÇIĞIM: (Küskünlere çağrı) Helâlleşme noktasında bir sıkıntı varsa her an her zaman helâlleşmeye açığım. Küskün arkadaşlarımıza kapımızı açmak suretiyle onları partimizin kadroları içinde değerlendirmeye devam edeceğiz.

ADAYLARIYLA İLGİLENMİYORUZ: (Muhalefetin adayı kim olsa sizce iyi olur?) Biz onların adayıyla zerre kadar ilgilenmiyoruz. Bu bizim meselemiz değil. 

ENDİŞEM YOK: Seçimler için bir endişe taşımıyorum. Seçim mottomuz ‘Türkiye’nin yüzyılı’ olacak.

‘EYT son aşamada’

Erdoğan, EYT ile ilgili “Çalışma son aşamaya geldi. Bize sunduklarında değerlendirmelerimizi yapacağız” dedi. Erdoğan ayrıca “Asgari ücret ile ilgili de rahat olun, hiç endişe etmeyin” diye konuştu.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI