07-09-2022 13:55:52

Ardahan Haberi: Ardahanlı dağcı Doğu Yılmaz ve arkadaşı Kağan Seyhan Gürcistan'ın en yüksek dağı Kazbek’e tırmandılar

Türk dağcılar Doğu Yılmaz ve Kağan Seyhan Gürcistan‘ın en yüksek dağı olan 5 bin 30 metre yükseklikteki Kazbek’e tırmandılar. Bu dağcılarımızın Ağrı dağından sonraki en büyük başarıları oldu
Ardahan Haberi: Ardahanlı dağcı  Doğu Yılmaz ve arkadaşı Kağan Seyhan Gürcistan'ın en yüksek dağı Kazbek’e tırmandılar

Ardahanlı dağcılar Doğu Yılmaz ve Kağan Seyhan'ın birlikte gerçekleştirdikleri Kazbek Dağı ekspedisyonu 5 gün sürerken, başlangıç rotası Gürcistan'ın Stefan İnsta kenti oldu. Bin 700 rakımdan başladıkları tırmanışa 1.gün 3 bin metre kampında çadırda konaklayarak devam edildi. 2. gün 3 bin 600 metre yükseklikte bulunan Meteo kampına doğru tırmanışa geçen Doğu Yılmaz ve Kağan Seyhan Gergeti buzulunun ilk aşamasını geçerek 2. ve 3. günü tamamladılar. 3. günün sonunda aklimizasyon tırmanışlarını tamamlayarak 30 Ağustos 2022 gecesi 5 bin 33 metre yükseklikteki Kazbek zirvesine doğru tırmanışa geçtiler.

3 saat süren bu tırmanışta Gergeti buzulunun ikinci aşaması olan 5 ila 10 metre derinlikteki buzul yarıklarını, kaya şelalelerini geride bırakıp, Rusya sınırını geçerek zirveye vardılar. 31 Ağustos 2022 Saat 12:30'da Kafkasların buzul dağı Gürcistan'ın en yüksek dağı Kazbek'e çıkan Doğu Yılmaz ve arkadaşı Kağan Seyhan aynı gün Meteo kampına geri döndüler. Burada bir gece daha konaklayan dağcılar ertesi günü Stefan instaya inerek tırmanışlarını tamamlamış oldular.

Tırmanış boyunca rehber kullanmayan 2 Türk dağcı, gerçek dağcılık metotlarını uygulayarak zor olanı başardılar. Yaklaşık 25 kilo yük ile hareket eden dağcılar 5 gün boyunca adeta evlerini sırtlarında taşıdılar. Tam tamına 33 kilometre mesafe kat eden dağcılar, küçük yaralanmalara maruz kaldılar.

2022 yılında 2. 5 binliğini tamamlayan Ardahanlı dağcı Doğu Yılmaz, 2020 yılında Türkiye'nin en yüksek dağı Ağrı dağına zirve tırmanışı yapmıştı. Mayıs ayında ise İran'ın en yüksek dağı olan 5 bin 671 metre yükseklikteki Damawand dağına çıkan Yılmaz toplamda üçüncü yüksek irtifa performansı göstermeyi başardı.

Zor olanı gerçekleştiren Yılmaz, bu tırmanışını Ardahan Sporuna hediye etti. Yeni hedefinin Önümüzdeki yıl Tacikistan ve Kırgızistan sınırındaki 7 bin 134 metre yüksekliğindeki Lenin zirvesi olan Yılmaz, finalde Dünyanın zirvesine tırmanacağını söyledi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI