28-11-2022 20:17:12

Ardahan Haber: Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye ve Mısır açıklaması

Suriye ve Mısır'la ikili ilişkileri değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleriyle ilgili de konuştu.
Ardahan Haber: Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye ve Mısır açıklaması

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilşkilerine değinerek, "Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişareler yakında tekrar düzenlenebilir. Önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabilir.” dedi. 

Türkiye'nin amacının Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor." açıklamasını yaptı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleriyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılarımız var. Ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç.” ifadelerine yer verdi. Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİK SÜRECİ

İsveç mi şartları yerine getiriyor, yoksa Finlandiya mı? Her iki ülkenin durumu aynı mı?

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı yarın Bükreş’te yapılacak. Çok sayıda ikili görüşme de olacak. Örneğin Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve İngiliz Dışişleri Bakanı Cleverly’le görüşeceğiz. İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla da yarın Bükreş’te üçlü formatta bir araya geleceğiz.

Her ne kadar NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İstanbul’daki görüşmemizin ardından, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin “zamanı geldi” ifadesini kullandıysa ve bazı olumlu adımlar atıldıysa da, son üçlü görüşmede çalışmalara devam edilmesi kararı alındı. Bu şu demek: Muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani, henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da İsveç Başbakanına bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var.

Daha önce de söyledik, Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılarımız var. Ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç.

MISIR VE SURİYE İLE İKİLİ İLİŞKİLER

Suriye ile Mısır’dakine benzer bir süreç olabilir mi? Muhaliflerle süreç nasıl yürütülecek?

(Mısır) Bakan Yardımcıları arasındaki siyasi istişareler yakında tekrar düzenlenebilir. Önümüzdeki aylarda Büyükelçi ataması olabilir.

(Suriye) Amacımız Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım. Ama orada bir ilerleme yok.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI