ARDAHAN – Ardahan’ın yüksek kesimlerinde etkili olan olumsuz hava koşulları, haziran ayında kıştan kalma görüntülere sahne oldu. Damal ile Posof ilçelerini birbirine bağlayan 2 bin 550 rakımlı Ilgar Dağı Geçidi’nde sabah saatlerinde aniden bastıran şiddetli dolu yağışı, hayatı ve ulaşımı olumsuz etkiledi.
Posof’u dış dünyaya bağlayan en kritik geçitlerden biri olan Ilgar Dağı’nda etkili olan dolu, kara yolunu kısa sürede beyaza bürüdü. Yağış nedeniyle tarihi geçitte görüş mesafesi yer yer birkaç metreye kadar düşerken, kayganlaşan zemin sürücülere zor anlar yaşattı. Dik rampaları ve keskin virajlarıyla bilinen Ilgar Dağı Geçidi'nde seyreden araçlar, ilerlemekte güçlük çekti.
Yağışın ardından ortaya çıkan tablo, kış mevsimini aratmadı. Yol kenarlarında ve dağ yamacında biriken dolu taneleri, bölgeyi tamamen beyaz bir örtüyle kapladı. Yoldan geçen vatandaşlar ve sürücüler, haziran ayında karşılaştıkları bu manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Hava muhalefetinin ardından ilgili ekipler bölgede hızla harekete geçti. Trafik ve karayolları ekipleri, Ilgar Dağı güzergahını kullanan sürücüleri takip mesafelerini korumaları, hız yapmamaları ve trafik kurallarına harfiyen uymaları konusunda uyardı.
Dolu yağışının etkisini kaybetmesiyle birlikte, kara yollarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına temizleme, küreme ve kontrol çalışmaları başlatıldı. Bölgede trafiğin şu an için kontrollü olarak sağlandığı bildirildi.