ARDAHAN – Ardahan’ın Posof ilçesinde yer alan 2 bin 550 rakımlı Ilgar Dağı Geçidi’nde, Mayıs ayında aniden bastıran kar yağışı ve tipi ulaşımı felç etti. Bahar ortasında kış şartlarını yaşayan bölgede, hazırlıksız yakalanan çok sayıda tır ve ağır vasıta yolda mahsur kaldı.
İşte bölgeden aktarılan sıcak gelişmeler ve detaylar:
Bahar aylarının yaşandığı bu günlerde, yüksek rakımlı Ilgar Dağı Geçidi’nde hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle birlikte yoğun kar yağışı ve tipi etkili oldu. Kısa sürede etkisini artıran fırtına nedeniyle görüş mesafesi düşerken, zemin hızla kayganlaştı. Geçidi kullanmakta olan çok sayıda tır, rampaları tırmanamayarak yolda kaldı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu güzergahta, sürücüler zor anlar yaşadı.
İhbarlar üzerine harekete geçen Karayolları ekipleri, iş makineleriyle bölgeye sevk edildi. Ekipler, kritik geçitte trafiğin tamamen durmaması için kar küreme ve yoğun tuzlama çalışmaları yürüttü. Yapılan hummalı çalışmaların ardından, mahsur kalan tırlar ve diğer araçlar ekiplerin kontrolünde, yavaş ve temkinli bir şekilde yollarına devam edebildi.
Ilgar Dağı Geçidi ve çevresi, Mayıs ayında yağan karla birlikte yeniden tamamen beyaza büründü. Kış lastiklerini çoktan çıkaran ve bahar havasına alışmaya çalışan bölge halkı ile sürücüler, karşılaştıkları bu manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bölgedeki vatandaşlar, Mayıs ayında bu denli etkili bir kar yağışı ve tipi yaşanmasının hayret verici olduğunu dile getirdi.