13-07-2020 00:38:10

Suriye’ye yardımlar durdu!

BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin ile diğer üyelerin uzlaşamaması sonucu Suriye’ye yapılan yardımlar durdu. Programın uzatılması için sınır kapıları konusunda anlaşmaya varılamadı. Yaklaşık 3 milyon Suriyeli açlık tehlikesiyle karşı karşıya
Suriye’ye  yardımlar durdu!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Suriye’ye yapılan uluslararası insani yardımlara izin verilmesini sağlayan programın uzatılmasını Rusya ve Çin ikinci kez veto ederken, Cuma gecesi programın süresi doldu ve Öncüpınar ile Cilvegözü sınır kapıları, yardımların girişine kapatıldı. Süre dolduğu için, üye ülkeler yeni bir uzatma konusunda uzlaşana kadar insani yardımların geçişleri durdurulurken, uluslararası yardım örgütlerine göre, yaklaşık 3 milyon insan açlık tehdidiyle karşı karşıya.

Karşılıklı teklifler

BMGK konuyla ilgili ciddi bir pazarlığa ve karşılıklı önerilere sahne oldu. Almanya ve Belçika, programın yeniden 1 yıla uzatılmasını ve 2 sınır kapısından devam etmesini talep etmiş, ancak bu tasarı Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti. Rusya’nın hazırladığı karşı öneride, süre 6 ay, geçiş ise 1 sınır kapısı olarak düzenlendi. Bu teklif ise diğer üyeler tarafından kabul görmedi.

Cuma gecesi Almanya ve Belçika, yeni bir teklif sundu. Teklif program süresini 6 aya düşürdü ancak sınır kapısı sayısını ikide bıraktı. Rusya ve Çin, Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından, Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava’dan uluslararası yardımların 6 ay daha devam etmesine imkan tanıyan karar tasarısını ikinci kez veto etti. Son olarak Rusya süreyi 1 yıla uzatan, ancak sınır kapısını tek olarak bırakan son bir teklifle geldi. Bunu da diğer daimi üye ülkeler veto etti. Bu durumda yardım mekanizmasının görev süresi dolduğu için Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapıları da yeni bir karar alınana kadar yardımların girişine kapatılmış oldu.

Yardımlar için tek sınır kapısının yeterli olmayacağını belirten ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkeler Rusya’nın önerilerine karşı çıkıyor. Rusya ise Suriye’ye yardımların sınır ötesi değil Suriye içinden hükümetin onayıyla yapılması gerektiğini savunuyor. Rusya, Aralık 2019’da da Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapılarını, yardımların girişine kapatmıştı.

BM, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan İdlib’de 2,8 milyon kişiye, Öncüpınar’dan ise Halep’in kuzeyinde yerinden edilmiş yardıma muhtaç 300 bin Suriyeliye ulaşıyor. BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, BM’nin insani yardım kanadında çalışanlar olarak kapıların kapanmaması konusunda ısrarcı olduklarını ifade ediyor.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI