17-01-2020 07:59:38 Son Güncelleme: 17-01-2020 12:56:38

Kanbir Atalayı Kandırdılar

Ardahan 23.Dönem Milletvekili Saffet Kaya döneminde projeye konulan Kars Ardahan Çıldır Ardahan Tren yolu projesi ve Hava alanı projesi rafa kaldırılan da siyasilerin sesi çıkmadığı ve Ardahan bu büyük projelerden mahrum bırakıldığı geçte olsa anlaşılınca Ardahanlılar projelerin yeniden gündeme alınması için harekata geçtı
Kanbir Atalayı Kandırdılar

Ardahan 23.Dönem Milletvekili Saffet Kaya döneminde projeye konulan Kars Ardahan Çıldır Ardahan Tren yolu projesi ve Hava alanı projesi rafa kaldırılan da siyasilerin sesi çıkmadığı ve Ardahan bu büyük projelerden mahrum bırakıldığı geçte olsa anlaşılınca Ardahanlılar projelerin yeniden gündeme alınması için harekata geçtı.

 

Bu projelerin rafa kaldırıldığı dönemde sadece uyarı maksatlı tek başımıza yazıp gündeme getirdiğimizde Ardahan da hiç kimsenin sesi çıkmazken bu gün siyasi manevra yaparak bu açıklamaları yapan Ardahan lıların buralardan siyasi bir rant çıkarabilirmiyiz diye yola çıkmaları ne acı bir durum

Ardahan Çıldır Gümrük Antrepolü  Hava alanını Tren Yolunu 2012 de kayıp ettiğinde neredeydiniz diye sormamız gerekmezmi? 

 

Doğu Ekspres trenin son durağının Ardahan olması için Sevdamız Ardahan Derneği Başkanı Levent Pehlivan tarafından başlatılan, ATSO ve ESOB’un destek verdiği toplantı amacına ulaşırken, katılımcılar söz birliği yaptılar. Toplantıya Belediye Başkanları davet edilmesine rağmen Merkez dahil diğer İlçe Belediye Başkanları katılmadığı gibi temsilci de göndermediler. 

 İLK VAGON YOLDA, SIRA LOKOMOTİFTE

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen panele, ATSO başkanı Çetin Demirci, Ardahan Baro Başkanı av. Osman Nuri Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, ESOBB Başkanı Yılmaz Kaya, ESOB Başkanı Mustafa Morkoç, AŞOB Başkanı Asim Özer, SERKA Ardahan İl koordinatörü Nurullah Karaca, Ankara Ardahan Dernekler federasyonu Genel Başkanı Ergüder şimdi,  İl Genel Meclis Üyesi İsmail Oğuzorhan, eski İl genel Meclis Üyesi Nejdet Kanbir, Gürcistan Sanayici İş İnsanları Derneği başkanı Vural Badem, Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Badem, Ömer Yılmaz, Hasan Şenel, Yeşilay Derneği başkanı Özbay Baydar, Yenimahalle Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sedat Karaçoban,  muhtarlar, esnaflar ve vatandaşlar hazır bulundu.

PEHLİVAN, TALEP VAR, İMZALARIMIZ HAZIR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sevdamız Ardahan Derneği başkanı Levent Pehlivan, “Kafkaslara açılan 3 tane sınır kapımız bulunmasına karşın, ne yazık ki Doğu Ekspres Treni ilimiz sınırlarına gelmiyor ve fayda görmüyoruz. Ardahan’da tarihi bir gün yaşıyoruz. Tren için 2 bin 500 adet imza topladık. Doğu Ekspres trenin son durağının Ardahan olması için Ardahan’ın kurtuluş yıldönümü olan 23 Şubat’ta Ankara’ya çıkarma yaparak sesimizi her tarafa ulaştıralım, taleplerimizi ilgili ve yetkili birimlere sunalım” dedi. 

DEMİRCİ: ANA GÜNDEMİMİZ DOĞU EKSPRES VE HAVAALANIDIR

ATSO başkanı Çetin Demirci, “Doğu Ekspres treni ana gündemimizdir. Bakü-Tiflis Kars Demiryolu projesinde olan Aktaş Gümrük İstasyonun yapılmasını istiyoruz. İç ve dış gümrükleme Ardahan sınırları içinde yapılmalıdır. Geçmişte Ulaştırma Bakanı Ardahan’a havaalanı yapılması konusunda söz verdi ancak Ardahan’a geldi sözünü tutmadı” dedi.

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, “Bu proje Ardahan için kurtuluştur, ekonomimize ciddi katkıları olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN MORKOÇ, SONUCA GİTMEK İSTİYORUZ

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Morkoç: “Doğu Ekspres trenin son durağının Ardahan olması için çalışmalarımız sürüyor. Bu projenin gerçekleşmesi için bu toplantıyı gerçekleştirdik. Ardahan sahipleri burada, sonuca gitmek için herkesten destek bekliyoruz” dedi.

OĞUZORHAN, KONUYU MİLLETVEKİLİMİZE AKTARACAĞIM

AK Parti Göle İl Genel Meclis Üyesi İsmail Oğuzorhan, “Ardahan için önemli olan bu projenin hayata geçmesi için bize ne düşüyorsa yapacağız. Konu Milletvekilimizle paylaşacağım. Bu proje Ardahan için kurtuluştur, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

AV. YILDIZ: DOĞU EKSPRES İÇİN KOMİSYON KURALIM

Ardahan Baro başkanı Av. Osman Nuri Yıldız ise, Doğu Ekspres treni bu platformun başlığı olsun ama ileride yeni bir toplantı daha düzenleyip Ardahan için farklı gündemlerin olacağı bir çalıştay yapmak için yeniden bir araya gelerek bu işi üstlenecek komisyonun kurulmasını istedi.

SURAL: 92 RUHU YENİDEN CANLANDI

Bu hareketi çok anlamlı ve değerli bulduğunu açıklayan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, “Ardahan’ın il olması için geçmişte seferber olan isimlerin düzenlediği girişimi bu toplantıda da görmenin mutluluğunu yaşıyorum” ifadesini kullandı.

ŞİMDİ: FEDAKARLIK YAPACAĞIZ

Ankara Ardahan Dernekler Federasyonu Genel başkanı Ergüder Şimdi, “Bu önemli toplantıya davet üzerine katıldık. Bu toplantı verimli oldu. Doğu Ekspres treninin son durağının Ardahan olması için federasyon olarak her türlü desteği vereceğiz. Toplantıda alınan kararların Milletvekillerimiz ve il yöneticilerimizle paylaşılmasına ve destek istenilmesine, gerekirse Milletvekillerimiz ile İl yöneticilerimize destek olunmasına akabinde bir heyet oluşturularak Ardahan’ın kurtuluş günü olan 23 Şubat’ta çeşitli görüşmeler yapmak üzere Ankara’ya kalabalık bir heyet gönderilmesine, 2020 yılında tüm dernek ve federasyonlarımız logolarıyla birlikte Doğu ekspresinin son durağı Ardahan olsun kelimesinin kullanılmasına ve alınan kararların daha detaylı görüşülmesi için 20 Ocak’ta toplumun her kesiminden insanlar davet edilerek yeniden toplanmalıyız. İzlenecek yol hakkında Ardahan Dernekler Federasyonu olarak konu hakkında her türlü fedakarlığı yapacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.

KANBİR: ATALAY’I KANDIRDILAR

Eski İl Genel Meclis Üyesi Necdet Kanbir ise, “Kars-Tiflis Demiryolu güzergâhı, 1998’de ihaleye çıkıldı ve o ihale, hat ikiye ayrılarak, Gürcistan kısmı ayrı Türkiye kısmı ayrı olarak ihale edildiği için ve Gürcistan kısmına talipli çıkmadığı için iptal edildi. Bu hat Çıldır Gölü’nün batısından geçiyor, Eşmepınar Köyü ile Çıldır İlçe Merkezi arasında bir istasyon kuruluyor, Aktaş sınır kapısının bir yanında kara yolu, bir yarında demir yolu (Kapı Kule gibi) olarak inşa edilerek Gürcistan’a geçiliyordu. Ahmet Aslan DLH (Demiryolları, Limanlar Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü olduktan sonra, bu güzergâh değiştirildi ve Çıldır Gölü’nün doğusuna alındı. Dağlardan geçirildi, Çıldırın Yukarı Canbaz-Damlıca köyleri arasında istasyonu var. Bu istasyon projelendirilirken Kontrol İstasyonu olarak projelendirilmişti ama Ardahan İl Genel Meclisi’nin Temmuz 2009’da aldığı karar ve devamındaki süreçlerde, hem dağlardaki yarmalar tünele dönüştürüldü ve hem de Aktaş Kara Hudut Kapısı ile birlikte Gürcistan devleti ile yapılan anlaşmada, 2010 yılında Demiryolu Gümrük Geçiş Noktası olarak anlaşması yapıldı. Burası Ardahan’a, yaklaşık 50 Km kadar bir mesafededir.

Ardahan’a demiryolunun gelmesi için bu güne kadar iki proje dillendirildi. Kars – Tiflis Demiryolu çalışmaları başladığında açıklanan kılçık yol için projelendirme çalışmaları da yapıldı ve bunu Saffet Kaya Bey topluma duyurdu.  Bu yol, Çıldır’ın eski köyü olan Doğruyol (Cala) köyünde, Kars’tan gelen hattan ayrılarak Ardahan’a getiriliyordu. Daha sonraları, 2011 yılında SERKA’ya (Serhat İlleri Kalkınma Ajansı) (Faruk Köksoy tarafından hazırlatıldığını düşündüğüm) bir rapor hazırlatıldı ve bu raporda başka bir güzergâh önerildi. Bu güzergâhı da Orhan Atalay Bey açıkladı, Kars-Susuz-Ardahan güzergâhı. Orhan Bey’i kandırdılar, açıklamaları var basında, biz de dilimiz döndüğünce o zaman anlattık, Orhan Bey sandı ki Susuz ilçesinde tren var, Antrepo var, oradan gelmek daha yakın. Hâlbuki Kars’ın Lojistik Merkezi planlaması,  Antrepolar Organize Sanayi’ye yakın, Ladıkars köyü civarındadır. Sonuç olarak; Ardahan’a tren gelmelidir ve bana göre, olmayacak duaya âmin diyeceğimize olacak işe başımızı koyalım ve Ardahan’a trenin gelebileceği ve gelmesi gereken güzergâh bana göre Çıldır Cambazlar İstasyonu’ndan ayrılacak hattır. Burası 50 Km, Kars-Susuz hattı 90 Km üzerinde ve Doğruyol hattı ise 70 küsur Km’dir” dedi.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI