07-10-2020 11:34:46

‘İşgalci ile mağduru aynı kefede tuttular’

Azerbaycan’a sürpriz ziyaret gerçekleştiren Bakan Çavuşoğlu, dünyanın haklı Azerbaycan’ın yanında yer alması gerektiğini belirterek, “İşgalciyle mağduru aynı kefede tutuyorlar. Böyle gitmeyeceğini tüm dünya anlamalı” dedi.
‘İşgalci ile mağduru aynı kefede tuttular’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda alınan karar uyarınca Bakü’ye giden Çavuşoğlu, burada Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın kendi öz topraklarında, Ermenistan saldırganlığına karşı yürüttüğü harekat döneminde, bir kere daha Türkiye’nin ve Türk halkının kardeş Azerbaycan ve Azerbaycan halkıyla dayanışmasını ve Azerbaycan’a desteğini göstermek için bu ülkeyi ziyaret ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Sıkışan Ermenistan sivil yerleşimlere saldırmaya başladı. Gence’ye, Terter’e, Mingeçevir, Hızı ve Abşeron’a saldırıyor. Bu insanlık suçudur, savaş suçudur. 1949 Cenevre Sözleşmesi’nin ihlalidir. Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin göstergesidir” ifadesini kullandı.

Böyle gitmez

Ermenistan ile Azerbaycan’a eşit mesafede yaklaşmanın işgalciyi ödüllendirmek anlamına geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, dünyanın haklı olan Azerbaycan’ın ve uluslararası hukukun yanında yer alması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının önceki günkü ortak açıklamasına işaret ederek, “Belki içeriği farklı olabilir diye baktım. Daha önce temsilcilerin, büyükelçilerin yaptığı açıklamalardan farklı bir açıklama değil. Yine aynı şekilde, işgalciyle mağdur edilen ülke Azerbaycan’ı aynı kefede tuttular. Artık, bunun böyle yürümeyeceğini, böyle gitmeyeceğini tüm dünya anlamalıdır. Biz tabii ki bu sorunun bugüne kadar barışçıl bir şekilde çözümü konusunda her türlü çabaya destek verdik” dedi.

Uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrılarını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Peki sonra ne olacak? Bugüne kadar ateşkes oldu da ne oldu? Ermenistan Tovuz’a saldırdı. Azerbaycan karşılık verdi, uluslararası toplum yine ‘ateşkes’ dedi. Ateşkes olsun da sonuç ne olacak? Ermenistan’a derhal Azerbaycan topraklarından çekil diyebiliyor musunuz? Çekilmesi için bir çözüm üretebiliyor musunuz? Hayır! Klasik, 30 yıldır aynı çağrılar” diye konuştu.

Aliyev’e destek mesajı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmede de Azerbaycan’ın ne zaman desteğe ihtiyaç duyarsa Türkiye’nin yanında olacağını ifade etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Türk halkının Azerbaycan’a verdiği desteği tüm dünyaya göstermek için geldiğini ifade eden “Çavuşoğlu, Türkiye olarak, Türk halkı olarak ne zaman, hangi alanda desteğe ihtiyaç duyarsa Azerbaycan’a her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI