18-10-2015 00:00:00 Son Güncelleme: 06-04-2020 12:13:42

Aktaş Sınır Kapısı nda Bir Hakkı Teslim Etmek

1995 Yılından Bu Tarafa Süren Bir Serüven Aktaş Sınır kapısının Açılması ve Bu Kapının Açılmasında Emeği Geçenlerin Haklarının Teslimi
Aktaş Sınır Kapısı nda Bir Hakkı Teslim Etmek

1995 Yılından Bu Tarafa Süren Bir Serüven Aktaş Sınır kapısının Açılması ve Bu Kapının Açılmasında Emeği Geçenlerin Haklarının Teslimi

 

1995 yılında kara hudut kapısı ilân edilen sınır kapısının Gürcistan tarafındaki karşılığı Kartsakhi Hudut Kapısı’dır. Kapı, Çıldır İlçe merkezine 20 km ve Ardahan İl merkezine 65 km uzaklıktadır. 

 

1993-1994 Yılında O dönem Ardahan Milletvekili Olan Saffet Kaya'nın yoğun temasları sonucu Ardahan da Sınır kapılarının açılması ve Ardahan ekonomisinin bu yönde canlanması girişimleri O günkü hükümet nezdinde Kabul görmüş gerek Suleyman Demirel gerekse Tansu Çiller Saffet Kaya nın girişimleri ile Ardahan a getirilerek yerinde incelenmesi sonucu bu iki kapının da açılması kararlaştırılmıştı. 

 

Yapılan çalışmalarda Ardahan Milletvekili Saffet Kaya nın Hükumet nezdinde devamlı gündem de tutmasından dolayı gümrük kapılarının her ikisinin de bina ve Türkiye tarafındaki yol yapımları bitirilmiş ve 1995 yılında açılma aşamasına gelmişti. 

 

Aynı yıllarda Azerbaycan da ki karışıklık nedeniyle 1995 yılının Temmuz Ayında Posof Türkgözü Sınır kapısı açılmış ve Sınır ticareti yapılarak halkın yoğun ilgisi olmuş ve bu sınır ticaretinde mozot ticareti önemli bir yer almış Ardahan halkı adeta nefes almıştı.

 

Aktaş Sınır kapısının ise açılması ertelenmiş artık o günden sonra 4 ülke arasında bir siyasi koz olarak kullanılmaya başlanmış ve her seferinde bir şeyler bahane edilerek bir türlü açılma olanağı sağlanmamış Çıldır Halkı ise hiçbir siyaset gözetmeden tüm Çıldırlılar olarak her platformda bu kapının açılması için tek vücut olarak çalışmalarını sürdürmüştü.

 

Şimdi Aktaş Sınır Kapısının bu kısa hikayesine değindikten sonra bir hakkı da teslim etmek gerekir. Aktaş Sınır kapısının Açılması faaliyete geçmesi için Ardahan da Siyaset Yapan ve Mücadele eden Tek kişi varsa o da Saffet Kaya dır. 

 

Bu gün ben Çıldırlı Olarak Çıldır halkına Çıldır da Siyaset yapanlara çok kırıldığım biz bu güne kadar bu kapının açılması için hiçbir siyasi ayrım yapmayarak 1995 yılından bu tarafa hep birlikte el birliği ile Kapı açılsın diye çalıştık durduk tüm çalışmalarımız da şöyle bir hafızanızı yoklayın her zaman kimin kapısını çaldık Siyasetçi olarak her zaman Saffet kaya nın kapısını çaldık ve o kişide her zaman yanımızda oldu ve bizimle beraber mücadele etti. 

 

Ne Yazık ki bu gün açılışa davet etmek hiç birimizin aklından geçmedi.

 

Belki ben bunu yazarken birileri der ya Saffet Kaya ne yapmış ki isterseniz ne yaptığını da bizzat benim bildiğimi sizler ile paylaşayım 

Saffet Kaya nın 2010 yılına kadar neler yaptığını yukarıda bahsettim 2010 yılından sonra Aktaş Sınır kapısına Neler Yaptığını da açıklayayım 2010 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımı Çıldır a getirerek Aktaş Sınır kapısına kadar götürdü ve Binali Yıldırım Çıldır da açıkladığı gibi Aktaş Ardahan arasındaki Duble yol yapımını projeye aldırdı ve Yol Yapımı başladı bitti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıyı Çıldıra Getirerek Sınır kapısının açılması gerektiğini bir zat yerinde inceledi ve Hayatı Yazıcı ile Ankara da ki yaptıkları çalışmaları TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile paylaştılar projenin TOBB a yaptırılması kararlaştırıldı

 

2010 yılında TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu nu Ardahan ve Çıldıra getirerek yerinde proje yaptırılarak Aktaş Sınır kapısını tüm tesislerinin TOBB ine yaptırılmasını sağladı ve yapıldı. Aynı Zaman da 2011 yılında Yüksek Planlama Kurulundan Aktaş Sınır kapsının Açılması İçin Onay çıkarttı 

 

Yine 2010 yılında dönemin Dış İşleri Bakanı Bu günkü Sn. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gürcistan a giderek Gürcistan tarafındaki yolun yapımını bir ABD firmasına verdirilmesini sağlayıp ABD firmasına yaptırılması sağlanmıştı. 

 

Bu Kadar Uğraşı vererek Aktaş Sınır kapısının Açılmasında Etkili olan Ardahan da tek Siyasetçi olduğunu bildiğimiz bir kişinin hakkını da vermek gerekmektedir. 


Bu gün Orada Bulunan ve Bu kapının Açılışında kordela kesenlere sadece o kordela kesmenin nasip olduğu bilerek Bu Kapının Açılmasında Bu güne Kadar yani yaklaşık 20 yılı aşkın bir sürede bu seviyeye gelmesinde katkısı olan Tüm Ardahanlılara Çıldırlılara Teşekkür Ediyoruz

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI