26-01-2021 11:55:17

Ensar Öğüt Düşündüğü Tarımı Devlet ve Tarım Adlı Kitabında Topladı

Ardahan´da birçok kişinin siyasi kimliği ile tanıdığı eski CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt, üçüncü kitabı olan “Faiz Kıskancında DEVLET ve TARIM” adlı eseri kitapcılardaki raflarda yerini aldı. 3 dönem CHP Ardahan Milletvekiliği yapan parlementoda renkli kişiliği ve özellikle tarım ve hayvancılık alanlarındaki hükümet politikalarını eleştirmesiyle tanınan Ensar Öğüt´ün yazarlık yönü ise yıllar önce yayınladığı “Kureşan Ocağı” ve “Adalet Adamı” kitapları ile başlamıştı.
Ensar Öğüt Düşündüğü Tarımı Devlet ve Tarım Adlı Kitabında Topladı

Aktif siyaseti bıraktıktan sonra çalışmalarını siyasi ekonomik ve tarih alanlarındaki araştırmalara veren Öğüt´ün son kitabı olan “Faiz Kıskancında DEVLET ve TARIM” adlı eserinde ise günümüze ışık tutacak tarım politikarının ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Siyasetçi, araştırmacı yazar Ensar Öğüt´ün bu kitabını gazetemiz okurları için ele aldık ve kısa bir özetini çıkartarak sizlerle paylaşmak istedik.
Öğüt, kitabının önsözünde de yer verdiği tarım politikalarının bilinen yeni çağdan itibaren ne denli önemli olduğu bu politikaları doğru uygulayan milletlerin ulusların asırlar boyunca hüküm sürdüğünü öte yandan doğru bir tarım politikası uygulamayan devletlerin ise tarih sahnesinden silindiğini örneklerle aktarıyor. Kitapta ayrıca tarım politikalarını ihmal eden Osmanlı İmparatorluğu´nun nasıl kapitalisyonlara sürüklendiği ve altı asırlık bir imparatorluğun yıkılmasında bu politikaların önemine vurgusu ise dikkat çekici.
Akıcı ve merak uyandırıcı bir dille yazılan kitap tarihsel dönemlere vurgu yapılarak örneklendirme tarzında ele alınmış, kitapta ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Cumhuriyetin ilk yıllarında temelini attığı ve fikri olarak tarım politikasının önemine değindiği şu ifadeler kullanılmış “Cumhuriyet döneminde Atatürk bilimsel çalışmalarıyla, tohum istasyonları kurmak, tarımı geliştirerek ziraat okulları ve tarımsal işletmeler kurarak, 1928´de Türkiye, Almanya başta olmak üzere italya, isviçre belçika” gibi ülkkelere buğday ve yulaf ihraçının yapıldığını ise tarihi belgelerle aktarmak.
Ülkemizin günümüz tarım pollitikalarına da yakından bakan yazar Öğüt, kitabında türkiye´nin iktisadi pollitikalarının faiz kıskacına girince; etten canlı hayvana, soğan sarımsağa, nohuttan merciğimeğe, buğdaydan yulafa yüzü aşkın ülkeden ihraç etmek zorunda kaldığımız tarım ürünlerini dile getirilmekte ve bu durumdan nasıl çıkılacağı ise yine bilimsel yöntemlerle usta yazarın tavsiyeleri yer almaktadır.

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI