08-01-2020 19:28:25

Dünyanın beklediği an geldi çattı! Trump canlı yayında

İran, batı komşusu Irak'taki ABD üslerine gece yarısı peş peşe füzeler fırlattı, bir misilleme bekleyen dünya anında bölgeye kilitlendi. İran resmi televizyonu saldırılarda 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu ancak Amerikalı yetkililer hiçbir askerin hayatını kaybetmediğini söylüyor. Dini lider Hamaney ise, "Amerikalıların yüzüne tokadı indirdik" dedi. Tüm Amerikan üslerinde hareketlilik var, AP kalkış yapan savaş uçaklarının fotoğraflarını servis etti. ABD lideri Trump, canlı yayında açıklamalarda bulunuyor... Canlı blogla tüm gelişmeleri anbean aktarıyoruz.
Dünyanın beklediği an geldi çattı! Trump canlı yayında

ABD'nin Bağdat Havalimanı'ndan ayrılan iki aracı füzeyle yok etmesinin ardından Ortadoğu'da tüm fay hatları yerinden oynadı, zira araçlardan birinde bölgenin en korkulan ismi Kasım Süleymani vardı. İran, en önemli komutanının ABD tarafından öldürülmesi üzerine birçok kez intikam yemini etti ve bu gece yarısı beklenen saldırı gerçekleşti. İran'dan atılan füzeler, Irak'taki ABD askeri üslerini hedef aldı. Arka arkaya 'son dakika' haberlerinin geldiği bölgedeki tüm gelişmeler...

17.35 : Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Orta Doğu’da tırmanan gerilim nedeniyle gerektiğinde Amerikalı hükümet görevlilerini ya da sivilleri tahliye edecek 'acil müdahale ekibi'nin adanın güneyinde konuşlandırılması talebini kabul etti.

Washington yönetiminin talebi, büyükelçilik aracılığıyla iletildi.

17.15 : ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye saatiyle 19.00'da açıklama yapacak.

17.10 : İran'ın füze saldırısının ardından bölgedeki tüm Amerikan üslerinde hareketlilik var. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nden havalanan ABD savaş uçaklarının fotoğrafını servis etti.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...




Ramstein Hava Üssü, ABD'nin Avrupa'daki hava kuvvetlerinin ana karargahı ve özellikle asker sevkiyatında kilit bir role sahip.

 

 

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...

 

17.00 : CNN International'a konuşan Trump yönetiminden kaynaklara göre, İran füze saldırısında ABD askerlerinin bulunduğu noktaları kasten vurmadı.

Söz konusu kaynaklara göre, özellikle ABD'lilerin konuşlandığı üsleri hedef almayan İran, saldırılarla ABD'ye bir mesaj göndermeyi seçmiş olabilir.

16.20 : İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Irak'taki ABD üslerine düzenlediği operasyondan sorumlu komutan yardımcısı Abbas Nilfuruşan, "ABD güçleri sahip oldukları teknolojiye rağmen füzelerimizin menzilini birkaç metre dahi değiştiremedi. Füzelerimiz hedeflerini tam isabetle vurdu" dedi:

"Füze saldırısı General Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'ta öldürüldüğü saate denk getirildi. Bizim amacımız geniş kapsamlı bir savaş başlatmak değil. Eğer ABD devam ettirirse biz de halkımıza yakışır şekilde bir misilleme yaparız.

Bölge ülkelerine sesleniyorum. Eğer işgalcilerin (ABD) üslerinde askeri unsurlarınız varsa onlar da bizim hedefimiz olacaktır."

16.10 : TürkAkım hattının açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD-İran arasında zirveye çıkan gerilimi değerlendirdi.

"ABD ile İran arasında bir süredir devam eden gerilim hiç istemediğimiz bir noktaya ulaşmıştır" diyen Erdoğan, Suriye, Irak ve Körfez bölgesinin vesayet savaşlarının sahnesi haline gelmesini istemediğini söyledi.

Irak halkının Türkiye’nin 'özbeöz kardeşi' olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak, zaten sıkıntılı olan istikrarını tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Irak Türkmenlerinin durumu kendi vatandaşlarımız kadar önemlidir" dedi ve ekledi:

"Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetimizi daha önce de ortaya koyduk. 30 yıldır çatışmalarla anılan Irak’ın huzura kavuşması için büyük çaba harcadık. Mezhepçiliğin bu ülkeyi esir almasını engellemek için ırak’ı oluşturan tüm gruplara elimizi uzattık.

 

Savaş tamtamlarının çaldığı bu süreçte de tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Çok sayıda liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklıselimi hakim kılmaktır.

Bölgemiz son 20 yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle bitap düştü. Vekalet savaşlarının bedelini milyonlarca kardeşimiz ödedi. Asırlarca medeniyetin başkenti olan İslam şehirleri bitap düştü. Bundan da en fazla dış güçler faydalandı.

Tüm taraflarla görüşebilen bir ülke olarak diplomasi trafiğimizi çok yönlü şekilde devam ettireceğiz. Bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz. Bu süreçte Rusya Federasyonu ve dostum Putin ile sürekli istişare ve diyalog halinde olacağız.

İnşallah bu sıkıntılı süreci suhuletle atlatacağımıza inanıyorum."

16.00 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'ın ABD üslerine saldırısını kınarken, Tahran'dan gerginliğin düşürülmesi için adım atmasını istedi.

 

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...

 

15.50 : Kuveyt Savunma Bakanı: "Arifjan Üssü komutanından tüm ABD güçlerinin 3 gün içinde çekileceklerine dair deklarasyon aldık. Amerikalı komutanın mektubu beklenmedik bir durum, ABD Savunma Bakanlığı'ndan daha fazla bilgi almaya çalışıyoruz."

Daha sonra bir açıklama daha yapan Kuveyt yönetimi, "ABD askerlerinin çekilecekleri haberi doğru değil, Kuveyt Haber Ajansı sitesi hacklenmiş" dedi.

 
 
 

15.10 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İran'ın Irak'taki ABD üslerine yönelik füze saldırısını kınadıklarını açıkladı.

15.05 : Suriye hükümeti, İran'a destek verdiğini açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tahran'ın "Amerika tarafından yöneltilen saldırı ve tehditler karşısında kendini savunduğunu belirlerek "Pervasız politikası ve kibirli zihniyeti nedeniyle tüm yansımalardan sorumlu olan Amerikan rejimidir" denildi.

14.40 : BBC Diplomasi ve Savunma Muhabiri Jonathan Marcus: İran’dan itidalli bir karşılık

"General Kasım Süleymani’nin önemi ve öldürülmesinin uyandırdığı ihtiraslar göze alındığında, İran’ın ABD üslerine yönelik askeri saldırısı itidalli bir karşılık. Saldırının zamanı açık bir şekilde, mümkün olan en az ölü ve yaralının olacağı şekilde seçilmişti.

Ne ABD ne de İran, tüm söylemlerine rağmen, daha geniş çaplı bir çatışma istemiyor. Belki bu konunun altı çizilebilir.

 

İran’ın vereceği karşılık son buldu mu? Zaman gösterecek.

Ancak İran’ın politikalarının değişmesi zor. ABD'nin Irak'tan güçlerini çıkarmasından ziyade, bölgesel çıkarlarını gerçekleştirmeye çalışmaya devam etmesi olası.

Süleymani’nin öldürülmesi, ABD’nin buradaki pozisyonunu zayıflattı. Ancak bu son krizin başlangıcı, İran’ın uydularının – yerel Şii milislerin – ABD üslerine yönelik roket saldırılarıydı.

ABD caydırıcılık bağlamında bir önlem aldı mı? Almadıysa, İran’dan ilham alan saldırılar vakti geldiğinde yeniden başlayacak mı?"

14.20 : Irak: İran saldırıyla ilgili resmi yoldan Başbakan'ı bilgilendirdi, saldırının düzenleneceği noktaları açıklamadı
Irak Başbakanlık ofisi, İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine düzenlediği saldırıyla ilgili, İranlı yetkililerin Kasım Süleymani suikastına verilecek karşılığın “an meselesi ya da gerçekleşmekte olduğu" bilgisini Bağdat'la paylaştıklarını açıkladı.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Adil Abdül Mehdi’nin geceyarısından hemen sonra İran’dan resmi, sesli bir mesaj aldığı kaydedildi.

Mesajda, Tahran’ın Adil Abdül Mehdi’ye sadece Amerikan askerlerinin bulunduğu hedeflerin vurulacağını bildirdiği, ancak belirlenen hedefleri açıklamadığı öğrenildi.

14.15 : İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Twitter'dan yeni bir açıklama yaptı. Ruhani, "General Süleymani, DEAŞ, El Nusra ve El Kaide'ye karşı kahramanca savaştı. Eğer terörle mücadelesi olmasaydı, Avrupa başkentleri şimdi büyük tehlike altında olurdu. Suikasta son cevabımız tüm ABD kuvvetlerini bölgeden atmak olacak." diye yazdı. 

 

13.20 : Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, füze saldırılarında ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinden bir kayıp olduğu yönünde bir bilgi almadığını söyledi.

 12.45 : Fransız havayolu şirketi AirFrance, İran’ın Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısının ardından, Irak ve İran hava sahalarındaki tüm uçuşları askıya aldı.

Air France’tan yapılan yazılı açıklamada, “Fransız yetkililerin aldığı karar doğrultusunda, en üst düzey uçuş güvenliğini sağlamak için, uçakları yeniden yönlendiriyoruz” dedi.

12.35 : Irak'taki Haşdi Şabi milisleri, İran'ın misillemesinin gerçekleşmesinden sonra kendileri için ABD hedeflerine saldırı vaktinin geldiğini açıkladı. Haşdi Şabi, ABD üslerine gerçekleşecek saldırının İran'ın misillemesinden küçük olmayacağını duyurdu.

12.15 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bakanlar telefon görüşmesinde bölgede yaşanan gelişmeleri el aldı. Görüşmede ayrıca Çavuşoğlu'nun İran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağında hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

12.10 : İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif: Bölgedeki ABD varlığını sonlandırmak için askeri eylem gerekmeyecek, kamuoyunun nefretini artıran aptalca eylemlerinin sonunda bu olacak.

12.05 : İran Savunma Bakanı Hatemi, Irak'taki ABD hedeflerinin kısa menzilli füzelerle vurulduğunu açıkladı. Hatemi, Donald Trump'ın ABD yönetimini bir 'terörist hükümete' çevirdiğini belirterek muhtemel bir misillemeye karşılık vereceklerini söyledi.

12.00 : İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: "Trump, Süleymani konusunda hızlı ve cesur şekilde hareket ettiği için kutlanmalı. İran İsrail'i yok etmek istiyor. Kim bize saldırmayı denerse acı verici bir darbe alır."

11.35 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve İran arasındaki gerilimin azaltılması çabaları çerçevesinde yarın Irak'a gidecek.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



11.30 : BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, son gelişmeleri "ABD ile İran arasındaki kriz şimdilik son bulsa bile, kökenindeki asıl sorunlar var olmaya devam edecek" başlığıyla analiz ediyor:

 

"Bildiğimiz kadarıyla hayatını kaybeden yok. Durum böyle olursa, Donald Trump’ın danışmanları şunu söyleyebilirler: 'Bu, Amerika Birleşik Devletleri için bir kazanım, Sayın Başkan'

Arkasına yaslanıp, şunu diyebilir: 'Harika bir karar daha aldım' – ve orada bırakabilir.

Şunu yine de vurgulamak zorundayım, İran ve ABD arasındaki daha kapsamlı kriz, çatışma, tehlikeler devam edecek. Bu şimdilik söz konusu krizin sonu bile olsa, kökenindeki asıl sorunlar var olmaya devam edecek."

11.20 : İngiltere, İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırılarını kınadı, tansiyonu azaltma çağrısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “İngiliz güçlerinin de aralarında olduğu Koalisyona ev sahipliği yapan Irak askeri üslerine yönelik İran’ın bu füze saldırısını kınıyoruz” dedi.

Sözlerini, “İran’a bu pervasız ve tehlikeli saldırılarını tekrarlamama ve acilen tansiyonu azaltma çağrısı yapıyoruz” şeklinde sürdüren Raab, saldırıda İngiliz askerlerinin herhangi bir zarar görmediğini söyledi.

11.15 : Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suheyl el-Mezrui, "Savaş görmeyeceğiz. İstediğimiz son şey Orta Doğu'da tansiyonun daha da artması" dedi.

Abu Dhabi'de katıldığı konferansta İran'ın Irak'taki ABD hedeflerine düzenlediği füze saldırılarını değerlendiren el-Mezrui, durumun Hürmüz Boğazı'ndan yapılan petrol ticaretine yönelik acil bir risk oluşturmadığını söyledi.

Yaşananın savaş olmadığını ve abartılmaması gerektiğini belirten el- Mezrui "Müttefikimiz ABD ile komşumuz İran arasındaki gerilimin tırmandığı açık, ve görmek istediğimiz son şey Orta Doğu'da tansiyonun daha da yükselmesi" diye konuştu.

El-Mezrui petrol tedariğinde kesintiye dair korku provoke edecek bir durum olmadığını da ekleyerek "Çok felaket bir tırmanış olmadığı sürece - ki bunun işaretlerini görmüyoruz - arzda bir kesinti öngörmüyoruz" diye konuştu.

11.10 : İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de açıklama yaparak, "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



10.10 : İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İran’ın Irak’taki Amerikan üslerini füzeyle vurmasını "yüzlerine tokadı indirdik" şeklinde nitelendirdi, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin "direnişe yol açtığını” söyleyerek, “Onun şehitliğinin yol açtıkları karşısında eğiliyorum” dedi.

 

Hamaney'in konuşması zaman zaman dinleyicilerin "Amerika'ya ölüm" sloganlarıyla bölündü.

"Dün akşam onların (ABD'nin) yüzüne tokadı indirdik. ABD’nin yozlaşmış rejiminin bölgedeki varlığı sona ermeli.

Şehit Süleymani sadece cesur değil, aynı zamanda insiyatif alan bir insandı. Attığı her adımın arkasında bilgelik, mantık vardı. Siyasi alanda da böyleydi. (…) Askeri güç gerekmediğinde, askeri güç kullanmazdı. Kendisi tehlikede olsa bile, çalışma arkadaşlarının hayatını korumada çok dikkatliydi. İran’daki faaliyetlerine baktığımızda, taraflı değildi, ama devrimin savunucuydu. Devrimi savunmak kırmızı çizgisiydi.

Onun şehitliğinin yol açtıkları karşısında eğiliyorum. Onun şehit olması bu direnişi sağladı. Süleymani’nin şehitliği, dünyaya devrimimizin canlılığını gösterdi.

ABD, Irak’ı Suudi Arabistan rejimine dönüştürmeye çalışıyor, Irak’ı sağılacak ineğe çevirmeye çalışıyor. Irak’taki liderler buna direndi, Kasım Süleymani danışmanlık yaparak bu amaca hizmet etti. Hizbullah’tan kurtulmak istediler, ki o Lübnan’ın İsrail’den bağımsızlığı için en önemli hareket."

09.20 : İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, ABD'nin her türlü yeni adımında "daha ezici ve kesin bir karşılık vereceklerini" belirtti. ABD yöneticilerinin, "dünyanın geniş bir coğrafyasına yayılan İran'ın gücünü anlamalarının ve bu konuda ilkeli bir tutum benimsemelerinin zamanının geldiğini" savunan Bakıri, ABD'nin, en kısa sürede ordusunu bölgeden çıkarması gerektiğini bildirdi.

09.15 : İran'ın ABD üslerine saldırısının ardından Norveç'ten de açıklama geldi. Norveç Ordusu Sözcüsü, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırıya uğrayan üste 70 Norveç askeri bulunduğunu ancak hiçbirine zarar gelmediğini duyurdu. 

09.05 : Irak ordusu, ülkedeki ABD üslerine saat 01.45 ila 02.15 arasında 22 füze fırlatıldığını açıkladı. Söz konusu füzelerden 17'si Bağdat yakınlarındaki Ayn el Esad üssüne isabet etti. Erbil yakınlarındaki koalisyon ana merkezine ise 5 füze geldi. 

08. 35 : İran devlet televizyonu, Amerikan üslerine füze saldırılarında 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu. Televizyonun verdiği bilgiye göre, ateşlenen 15 füzenin tamamı ABD hedeflerine isabet etti, üslerdeki helikopterler ve askeri ekipmanlar ciddi hasar gördü.

Televizyon ayrıca, ABD'den gelecek muhtemel bir misillemeye karşılık İran'ın 100 diğer hedefi vuracağını da aktardı.

08. 20 : İranlı üst düzey bir yetkili, açıklama yaparak Irak'taki iki ABD üssüne gerçekleştirilen saldırıların, İran'ın yapacağı misillemelerin "en zayıfı" olduğunu ileri sürdü ve bu saldırıların sadece bir başlangıç olduğunu ima etti.

07.20 : CNN televizyon kanalına konuşan bir ABD askeri yetkilisi, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi.

Yetkili, bu sayede tehlikeden etkilenebileceklerin sığınaklara gitmek için yeteri kadar süresi olduğunu aktardı. Yine kanala konuşan başka güvenlik yetkilileri ise Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü'nde ABD'lilerin olmadığını aktardı.

CNN'e konuşan Iraklı yetkililer ise kendilerinden saldırılar sırasında hayatını kaybeden birilerinin olmadığını söyledi.

İran'ın İngilizce televizyon kanalı Press TV ise füzelerin amaçlanan Amerikan hedeflerine isabet ettiğini söyledi.

Daha önce Amerikan televizyonlarına konuşan bazı Amerikalı yetkililer, İran'ın kimi hedeflerinin isabet etmediğini ifade etmişti.

Saldırıların ilk görüntüleri de yerel medya tarafından ekrana getiriliyor.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...

 

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...


 

 

06.50 : PİYASALARİN İLK TEPKİSİ

İran'ın ABD'nin Irak'taki hava üslerini vurmasının ardından petrol yaklaşık yüzde 4 yükseldi.

ABD tipi ham petrol (WTI) vadelileri yüzde 4,4 kadar yükseldi.

Brent tipi ham petrolün vadelileri 70 doların üzerine çıkarak yüzde 3,59 kadar arttı.

Kazançlarının bir kısmını veren Brent tipi petrolün varil fiyatı TSİ 06:35'te 69,38 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...


Piyasalarda güvenli limanlara duyulan talebin artmasıyla Japon yeni ve altın yükseldi.

 

Amerikan dolarının Japon yeni'ne karşı yüzde 0,28 değer kaybettiği görüldü.

ABD devlet tahvillerinin ve açılan Asya piyasalarındaki hisse senetlerinin ise düştüğü görüldü.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,2; Avustralya hisseleri ise yüzde 1 düştü.

Amerikan hisse senetlerinin vadelilerinin de düştüğü gözlendi.

ING'nin Asya Pasifik bölgesi şef ekonomisti olan Rob Carnell, bunun basit bir riskten kaçış olduğu yorumunda bulundu.

Altının ons fiyatı spot piyasada yüzde 1,80% yükselerek 1.602 dolara kadar çıktı.

06.30 : Ruhani'nin danışmanı ABD'nin karşı saldırısı bölgede topyekün savaşa neden olur

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD'nin karşı bir askeri eyleminin bölgede topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.

Aşena tweetinde "ABD'nin karşı bir askeri eylemi, bölgede topyekün bir savaşa neden olur. Ancak Suudiler farklı bir yol seçebilirdi - tam barış içinde olabilirlerdi" yazdı.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...




06.20 : KASIM SÜLEYMANİ'NİN NAAŞI FÜZE SALDIRILARININ ARDINDAN TOPRAĞA VERİLDİ

 

İran'ın, Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin naaşı toprağa verildi.

Süleymani'nin naaşı İran'da memleketi Kerman'da yerel saat ile sabah 6'da toprağa verildi.

Törene katılanların ağıt yaktıkları duyuldu.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



NBC'nin dış haberler baş muhabiri Richard Engel, "sembolizmin açık olduğunu, İranlıların şehitlerinin intikamını aldıktan sonra defin işlemini gerçekleştirdiklerini" söyledi.

 

Gazeteci Jenan Moussa da "füze saldırılarının Süleymani'nin öldürüldüğü saatte başlatıldığını, füze saldırılarının ardından da naaşının gömüldüğünü ve bunun sembolik olduğunu" aktardı.

05.50 : TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'da "Her şey yolunda! İran'dan Irak'taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım" yazdı.

05.45 : İRAN: ORANTILI ADIMLAR ATILMIŞ VE TAMAMLANMIŞTIR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif: "İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız."

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



05.30 : ABC haber kanalına konuşan bir ABD savunma bakanlığı yetkilisi ilk belirlemelere göre İran'ın toplamda 15 balistik füze saldırısı düzenlediğini söyledi:

 

10'u Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü'nü
1'i kuzey Irak'taki Erbil'de bir hedefi vurdu.
4'ü hedefi kaçırdı

05.25 : İran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'ndan bir komutanın füze saldırılarının "sadece ilk adım" olduğunu, İran'ın bölgedeki Amerikan askerlerini hedef almayı sürdüreceğini söylediğini duyurdu.

İsmi verilmeyen komutanın "Füze saldırıları sadece ilk adımdı, ABD Başkanı Trump ordularını bölgeden ve ulaşabileceğimiz yerlerden çekmeli" dediği aktarıldı.

05.00 : ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA), Irak, İran, Körfez ve Umman Körfezi hava sahasındaki Amerikan sivil havacılık faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

04.55 : Almanya, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de konuşlanmış askerlerinin güvende olduğunu açıkladı.

Reuters'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı haberine göre İran'ın Erbil'deki Amerikan üssüne düzenlediği hava saldırısının ardından Alman askerlerinin durumu iyi.

Erbil'de yerleşik 115 Alman askeri var.

04.50 : TRUMP'IN ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI İPTAL

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'dan ayrıldı.

Beyaz Saray'dan bir yetkili gazetecilere Trump'ın bu gece kameralar karşısına çıkmayacağını belirtti.

04.45 : ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, durumu yakından takip ettiğini ve Irak'taki ABD askerlerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Pelosi tweetinde "ABD yönetiminin gereksiz provokasyonlarının son bulması ve İran'dan şiddeti durdurmasının talep edilmesi gerek. Amerika ve dünya savaşı kaldıramaz" yazdı.

04.40 : ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA): Sivil uçuşların güvenliğine yönelik potansiyel riskleri hesaplamak için Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

04.35 : NBC: İRAN JETLERİ IRAK HAVA SAHASINA GİRDİ

Amerikan NBC televizyonunun Tahran büro şefi Ali Arouzi, İran devlet medyasına dayandırarak İran jetlerinin Irak hava sahasına girdiğini duyurdu.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



04.30 : CNN: BEYAZ SARAY ÇEVRESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

 

CNN televizyonu Beyaz Saray'dan iki yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusa sesleniş konuşması yapmaya hazırlandığını aktardı.

Trump'ın danışmanlarıyla toplantı yaptığı sırada yardımcılarının ulusa sesleniş konuşmasına hazırlandığı söylendi.

Trump'ın Oval Ofis'ten bir konuşma yapacağı belirtildi.

Henüz konuşmanın ne zaman düzenleneceğinin belirlenmediği, istihbaratın toparlandığı süre içinde konuşmanın ertelenebileceği aktarıldı.

Diğer yandan Beyaz Saray'ın ve çevresindeki güvenlik önlemlerinin de artırıldığı ifade edildi.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



04. 25 : ABD'deki CNN ve NBC televizyon kanalları, İran Devrim Muhafızları'nın Telegram kanalı üzerinden, "İran topraklarının vurulması takdirinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'i hedef almakla tehdit ettiğini" belirtti.

 

04.20 : Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısından sonra düzenlenen saldırıların detayları ilerleyen dakikalarda ortaya çıktı.

Reuters haber ajansı, Erbil yakınlarındaki Amerikan üssünün de füzelerin hedefi olduğunu duyurdu.

03.35 : İran resmi televizyonu, Kasım Süleymani'nin intikamı için ABD üslerinin vurulduğunu, üslerini ABD'ye açan ve İran'a karşı saldırı düzenlenen her yeri hedef alacaklarını açıkladı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, "İntikam başlıyor, ABD üssüne füze saldırısı" mesajıyla saldırıya ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

03.20 : El Meyadin televizyonu, Irak'taki üslere ikinci bir füze dalgasının geldiğini 'son dakika' gelişmesi olarak aktardı.

BEYAZ SARAY DOĞRULADI

03.10 : Beyaz Saray'dan gelen ilk açıklamada saldırı doğrulandı ve Başkan Donald Trump'ın bilgilendirildiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, İran'ın Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu üslere 10'dan fazla füze gönderdiğini duyurdu.

Pentagon, üslerdeki hasar ve kayıpların araştırıldığını da aktardı.

Son dakika | Dünyanın beklediği an geldi çattı Trump canlı yayında...



02.45 : El Meyadin televizyonu, Bağdat yakınlarındaki Ayn El Esad Hava Üssü'nde sirenlerin çaldığını ve Amerikan helikopterlerinin üs semalarında uçtuğunu bildirdi.

 

02.10 : Ortadoğu'nun en çok korkulan ismi Kasım Süleymani'nin ABD füzeleriyle vurulmasıyla alev alan bölgede, İran'ın misillemesi gerçekleşti. Dünya, İran'ın ABD üslerine fırlattığı roketleri Beyrut merkezli El Meyadin televizyonundan duydu.

Televizyon, Bağdat yakınlarındaki Ayn El Esad Hava Üssü'ne altı roket düştüğünü izleyicilerine aktardı.

İran-ABD hattındaki tüm gelişmeleri gün boyunca canlı blog sayfamızda aktarıyor olacağız.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI