27-01-2020 21:36:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hafter'e tepki: Ateşkes ya da barış diye bir derdi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "FETÖ'nün faaliyetlerini ilk durduran ülke Gambiya'dır. Gambiya'nın bu kararlı adımı diğer Afrika ülkelerine FETÖ ile mücadele konusunda örnek oldu. Biz de Gambiyalı evlatlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasına müsaade etmedik." ifadelerini kullandı. Libya ile ilgili de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ," Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok, barış diye bir derdi yok. "dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hafter'e tepki: Ateşkes ya da barış diye bir derdi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Bu güzel ülkeye ilk resmi ziyareti yapan bir cumhurbaşkanı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

2018 sona ermeden THY'nin seferlerini süratle başlattık. 

FETÖ'nün faaliyetlerini ilk durduran ülke Gambiya'dır. Gambiya'nın bu kararlı adımı diğer Afrika ülkelerine FETÖ ile mücadele konusunda örnek oldu. Biz de Gambiyalı evlatlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasına müsaade etmedik.

Vakfımız daha nitelikli nesiller yetiştirecektir.

9 yılda 170 Gambiyalı öğrenciye burs sağladık.

Gambiya ile ekonomik ilişkilerimiz arzu ettiğimiz seviyede değil.

Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli ve her iki tarafın da yararına olacak şekilde geliştirmeye çalışıyoruz.

Yatırımcılarımız ürün satmanın ötesinde istihdam oluşturan Afrika'nın güçlenmesine katkı sağlayan projelere ağırlık veriyor.

Özellikle turizm, tarım, enerji, inşaat, savunma gibi sektörlerde Türk firmaları Gambiya'da örnek gösterecek yatırımlara imza atacaktır. 

Barrow'un açıklamalarının satır başları:

Türkiye'nin desteği bizi memnun etmektedir.

İki ülke arasındaki direkt uçuşların başlaması son derece önemli.

SORU CEVAP

LİBYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerek Berlin süreci gerekse Moskova'da Hafter hazırlanan metne imza atmamıştır. Hafter metne imza atmadı. Burada bir mutabakat sağlanmıştır denilemez. Berlin süreci geniş katılımlı bir süreç olmasına rağmen Hafter oteldeki odasından burayı takip etmiştir. Bu 55 maddelik metin BM Güvenlik Konseyi'ne de gidecek. Ancak burada bir nokta çok önemli o da şu: Hafter bütün bu süreçte sürekli kaçmıştır ve en son bu süreçten sonra da kendisi sözcüsünün "Libya'daki süreç namlunun ucundadır." açıklaması çok manidardır. Bu şunu gösteriyor. Hafter'in ateşkes diye, barış diye bir derdi yok. Temenni ederiz ki Berlin'e gelenler de bu ifadeleri duymuştur. Buna göre adım atarlar. Serrac BM Güvenlik Konseyi'nin tanıdığı bir liderdir, Hafter ise darbecidir. TBMM'nin kararıyla oraya eğitici olarak gönderdiğimiz askerlerimiz vardır. Hafter'in yanındakiler ise lejyonerdir ve destek gördükleri yer de birinci derecede Abu Dabi yönetimidir. Hafter ve lejyonerleri ile beraber Sudan'dan da 5 bini aşkın asker karacı olarak oraya gelmiştir. Böyle bir tablo ne yazık ki Libya'da yaşanmaktadır. Temennimiz odur ki Libya bir an önce barışa kavuşur.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI