06-07-2022 18:00:00 Son Güncelleme: 06-07-2022 19:27:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi artırmaya gayret ediyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde Afrikadaki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi artırmaya gayret ediyoruz. Kıta ile ilişkilerimizi geliştirerek sürdürme noktasında kararlıyız dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi artırmaya gayret ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Mahmud ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Somali'nin 2011 yılında uluslararası toplumun tabiri ile 'çökme' noktasına geldiğini kaydeden Erdoğan, "O yıl kapsamlı bir heyetle Somali'yi ziyaret ederek tüm dünyaya Somalili kardeşlerimizin yanında olduğumuz mesajını vermiştim. Ziyaretim vesilesiyle Mogadişu Büyükelçiliği'mizin açılışını yapmıştık. Dünyada malumunuz en büyük büyükelçilik binamız Somali'dedir. 80 bin metrekarelik bir alanda inşa ettik ve bir başka ülkede bizim böyle bir büyükelçiliğimiz yok. Tabii bundan dolayı da ayrıca buradaki büyükelçiliğimizle iftihar ediyoruz. Müteakiben Türk Hava Yolları Somali'nin 20 yıllık yalnızlığına doğrudan seferler başlatmak suretiyle son verdi. 2011, 2015 ve 2016 yıllarında üç kez Mogadişu'yu ziyaret ettim. 2012-2017 yılları arasında da cumhurbaşkanlığı görevini deruhte eden değerli kardeşimle o dönemde birlikte attığımız adımlar Somali'nin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı oldu" dedi.

'SOMALİ'YE YAPTIĞIMIZ YARDIMLAR 1 MİLYAR DOLARI AŞTI'

Türkiye'nin sağlıktan eğitime, altyapıdan kapasite gelişimine kadar her alanda Somali'ye destek verdiğini kaydeden Erdoğan, "TİKA, Türk Kızılay, AFAD başkanlığımız başta olmak üzere birçok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. Sadece resmi kurumlarımız değil önemli sayıda sivil toplum kuruluşumuz da yardımlarıyla Somalili kardeşlerimizin yanında yer alıyor. Mogadişu'daki Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi sadece Somalili değil bölge ülkelerindeki kardeşlerimizin dertlerine de derman oluyor. Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız insani ve kalkınma yardımlarının tutarı 1 milyar doları aştı. Bugün başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere Somali'nin birçok alanda önemli gelişme sergilediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Aziz kardeşimin Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez gelmesiyle sonuçlanan seçimlerin Somali ve Somalili kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak yeni hükumete şimdiden başarılar diliyorum" diye konuştu.

 

'İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 363 MİLYON DOLARA ULAŞTI'

Türkiye'nin Somalililerin yanında yer almaya, uluslararası alanda Somali'nin sesi olmaya devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Somali ilişkilerini ayrıntılarıyla ele aldık. Muhtelif alanlardaki iş birliğimizi artırarak sürdürme ve ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim etme konusunda mutabık kaldık. Somali'de hükumetin kurulmasının ardından bu konuda hızla gerekli adımları atma hususunda fikir birliğine vardık. İkili ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 31 artarak 363 milyon dolara ulaştı. Bu noktalara 2003 yılının 2 milyon dolarlık seviyelerinden geldiğimiz de akılda bulundurulmalıdır. Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel meseleleri de ele alarak Somali'nin istikrar ve güvenliğinin önemine vurgu yaptık. Bugüne kadar 5 bin Somalili askerin eğitimini tamamladık. Ayrıca 1000 özel harekat polisine eğitim verdik. Türkiye olarak Somali'nin istikrar ve güvenliğine, terörle mücadelesine katkılarımızı sürdürme kararlılığımızı bu vesileyle buradan tekrarlıyorum. Somali, ülkemizin Afrika Kıtası'nın ekonomik kalkınmasına, sosyal barış ve istikrarına verdiği önemi gösteren temel örnektir. Türkiye olarak kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde Afrika'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi artırmaya gayret ediyoruz. Kıta ile ilişkilerimizi geliştirerek sürdürme noktasında kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ise, Somali devleti ve halkının Türkiye'yi gerçek bir dost olarak gördüğünü belirterek, "Bize verilen samimi destekler için minnettarız. Somali halkının karşılaştığı insanı durum konusunda Türkiye devleti ve Türk halkının cömertliği ve çabalarını takdir ediyorum. Aynı şekilde Covid-19 ile mücadelemizde Türkiye'nin bize verdiği destek için teşekkür etmek isterim" dedi.

 

  •   Etiket
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI