27-03-2023 15:31:50

Ardahan lı STK ların Yayınladığı Bildiri Neyi Amaçlıyor Siyasete Müdahalemi?

Ardahan’da 13 Sivil Toplum Kuruluşu yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesi ortak bildiri yayınladı
Ardahan lı STK ların Yayınladığı Bildiri Neyi Amaçlıyor Siyasete Müdahalemi?
Ardahan’da 13 Sivil Toplum Kuruluşu, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesi ortak bildiri yayınladı.

Ardahan Barosu Başkanlığı, Ardahan Ticaret Odası Başkanlığı, Ardahan Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Ardahan Şoförler Odası Başkanlığı, Ardahan Ziraat Odası Başkanlığı, Ardahan Arıcılar Birliği Başkanlığı, Göle Ziraat Odası Başkanlığı, Eczacılar Odası Ardahan İl Temsilciliği, Mali Müşavirler Odası Ardahan İl Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası Ardahan İl Temsilciliği, Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanlığı,  Ardahan Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanlığı ve Ardahan Kent Konseyi tarafından milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecine ilişkin ortak basın toplantısı düzenlendi.

13 STK’nın imzasıyla yapılan ortak açıklamada; "Ardahan’da “referansı Ardahanlı olmayan, Ardahan’da dikili tek taşı olmayan, atanmış, dayatılmış” aday atamalarını kabul etmeyeceğimizi, Ardahan’a emek vermiş, coğulcu ve katılımcı demokrasiye inanmış, hiç bir siyasi parti ve isim ayrımı yapmadan samimi adaylara destek vereceğimizi, bu süreçte tabi olacağımız tek gücün Ardahan halkı ve Ardahan’ın çıkarları olacağını tarisel sorumluluk gereği kamuoyuna ve tüm muhataplarına ilan ederiz” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi;

“14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak 13. cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerini önemsiyor Ardahan kamuoyunu temsilen süreci yakından takip ediyoruz. Serhat ilimiz Ardahan’ımızın tekrar il olduğu 27 Mayıs 1992 tarihinden itibaren geçen 31 yıllık süreçte yapılacak 9. genel seçimleri büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Ne yazık ki; bu 31 yıllık süreçte Türkiye nüfusu %50 gibi bir artış göstermişken Ardahan’ımızda yaşayan insan sayısı ülkemizdeki nüfus artışına oranla, günümüzde 260.000 civarında olması gerekirken aksi hareketle %50 oranında azalarak 92.000 rakamına kadar gerilemiş, bu durum serhat memleketimiz için vahim sosyolojik ve ekonomik neticelere yol açmıştır.

Özetle; 31 yıllık süreçte siyaset kurumu, Ardahan’a çare olamamış, aksine Ardahan halkı gün geçtikçe artan sorunlar ve çaresizlik sarmalı içerisinde adeta kaderine terk edilmiştir. Bu durumun bir tezahürü olarak; Ardahanlı doğduğu topraklarda karnını doyuramamış, hayat mücadelesi içerisinde sistematik bir göçe mahkum edilmiştir.

Geçmiş 31 yılın muhasebesi yapıldığında; Ankara’dan bakarak, parti genel merkez koridorlarında yapılan siyasi hesapların, ithal aday atama alışkanlığının, memleket sevdası sadece seçim dönemlerinde depreşen, ekonomik güçleri ve ilişkileriyle tercih edilen siyasetçilerin cenneti haline getirilen anlayıştan arda kalan Ardahan bakiyesi; yok sayılmış halk iradesi, tedavi uygulanmayan teşhisler, unutulmuş bir şehir, serhat kentimizde yaşayan insanlar için adeta bir cehennem haline getirilmesi durumu, can yakıcı bir hakikat olarak karşımızda durmaktadır.

Bu gidişat sürdürebilinir bir durum olmayıp, Ardahan halkı için de çekilmez bir hal almıştır. bu nedenle; tarihsel sorumluluk gereği yıllardır süregelen sessizliğe bir son vermek adına çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi, Ardahan kamuoyu ve parti ayrımı gözetmeksizin siyaset kurumu ile paylaşmak bizler açısından zaruret haline gelmiştir. 

Bu minvalde;

Aday belirleme sürecinde Ardahan kamuoyunun fikir ve önerilerinin bağımsız vasıtalarla aracasız ilk elden alınması,

Emek, liyakat, samimiyet ve adalet kavramlarının öncelemesi, Ardahan’ın sorunlarını bizzat yaşayan insanlara öncelik verilerek, doğru teşhis ve tedavinin yolunun açılması,

Seçim dönelerinde depreşen memleket sevdasına itibar edilmeyerek, “çantacı siyasetçi” tanımını Ardahan siyasi litaratüründen çıkarılması,

Ülkemizin en ücra ve soğuk kuzey-doğu sınırını bekleyen hemşehrilerimizin seçilmişler içinde tercih yapan değil, seçilecekleri belirleyecekleri demokratik sürece dahil edilmesi,

Özetle; biz aşağıda imzası bulunan meslek ve sivil toplum kuruluşları olarak muhataplarına diyoruz ki; Ardahan’da “referansı Ardahanlı olmayan, Ardahan’da dikili tek taşı olmayan, atanmış, dayatılmış” aday atamalarını kabul etmeyeceğimizi, Ardahan’a emek vermiş, coğulcu ve katılımcı demokrasiye inanmış, hiç bir siyasi parti ve isim ayrımı yapmadan samimi adaylara destek vereceğimizi, bu süreçte tabi olacağımız tek gücün Ardahan halkı ve Ardahan’ın çıkarları olacağını tarisel sorumluluk gereği kamu oyuna ve tüm muhataplarına ilan ederiz”.

BİLDİRİDE İMZASI BULUNAN STK’LAR

1-Ardahan Barosu Başkanlığı

2-Ardahan Ticaret Odası Başkanlığı

3-Ardahan Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı

4-Ardahan Şoförler Odası Başkanlığı

5-Ardahan Ziraat Odası Başkanlığı

6-Ardahan Arıcılar Birliği Başkanlığı

7-Göle Ziraat Odası Başkanlığı

8-Eczacılar Odası Ardahan İl Temsilciliği

9-Mali Müşavirler Odası Ardahan İl Temsilciliği

10-İnşaat Mühendisleri Odası Ardahan İl Temsilciliği

11- Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanlığı

12- Ardahan Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanlığı

13- Ardahan Kent Konseyi

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  Diğer Haberler

YUKARI