18-06-2021 16:00:00 Son Güncelleme: 18-06-2021 17:45:34

Bitlis'te verimden düşen ceviz ağaçları aşılanıyor

Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğünce kentte ekonomik ömrünü tamamlayan ceviz ağaçlarının aşılanması için çalışma başlatıldı
Bitlis'te verimden düşen ceviz ağaçları aşılanıyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, gazetecilere, kentin son yıllarda tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bölgenin parlayan yıldızı olduğunu söyledi.

Bitlis'te 1 milyon 310 bin dekarlık alanda tarımsal faaliyetlerin yapıldığını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"70 bin dekarında meyvecilik yapmaktayız. Ceviz öne çıkan bir meyvemiz. Ceviz kentle özdeşleşmiş durumda. İlimizde yaklaşık 35 çeşit yerli ceviz yetiştirilmekte. 2010 yılında cevize katma değer katma anlamında ve var olan potansiyelimizi gün yüzüne çıkarmak için üstün vasıflı çeşitlerimizden ikisinin tescil ve sertifikasyon işlemlerini yaptık. Adilcevaz13 ve Kazankaya ceviz çeşidimiz uluslar arası arenada rakiplerle yarışabilen üstün vasıflı çeşitlerimizdir."

Kentte ceviz ağaçlarıyla ilgili yapılan aşılama çalışmalarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu aşılama çalışmalarımızın amacı daha önce verdiğimiz kapamam bahçelerde kullandığımız çeşitlerden 10-15 yıl sonra bunlardan istediğimiz randımanı alamamışız ve bunların ekonomik değere kazandırılması anlamında üstün vasıflı çeşitlerimizden bunlara aşılama yaptık. Geçen yıl da aynı projeyi uyguladık. Türkiye genelinde ise sanırım sadece bizim ilimizde uygulanmakta. Bu yıl da bakanlığımız proje kapsamında bize 125 bin lira ödenek ayırdı. Bizde ilçemizde vatandaşlarımızın müracaatını aldık. Verimden düşmüş 1600 ceviz ağacına yaklaşık 5 binden fazla aşı kalemi uyguladık."

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI