22-08-2023 19:21:17

ATSO Başkanı Çetin Demirci Türkiye Ekonomi Şurasında kentin öne çıkan sorunlarını dile getirdi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, TOBB’un ev sahiplendiğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurasında kentin öne çıkan sorunlarını dile getirdi.
ATSO Başkanı Çetin Demirci Türkiye Ekonomi Şurasında kentin öne çıkan sorunlarını dile getirdi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, TOBB’un ev sahiplendiğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurasında kentin öne çıkan sorunlarını dile getirdi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Demirci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğindeki düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurasına katıldı.

Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve oda-borsa başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı. 

Programın açılışında konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Reel sektör firmalarının son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını belirterek, "Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor." dedi.

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Demirci, “Ardahan ilinin en büyük sorunu göç hızının yüksek olmasıdır. Bu sorunun çözümü için ilin potansiyel yatırılmaları cazip hale getirilmelidir. Planlı ekonomiye geçildikten sonra uygulana gelmekte olan bölgesel teşvik veya bölgesel kalkınma modelleri yerine mikro ölçekli, il bazlı teşvik sisteminin ilimize daha çok katkı sağlayacağı inancındayız. Ardahan’ın sosyal ve ekonomik alanda yol almasını sağlayacak öncelikli sektörün hayvancılık olduğu bunu müteakiben hayvancılık faaliyetlerini destekleyen tarımsal faaliyetler ve endüstri ye yönelik tarımsal ürünlerin üretimi yaygınlaştırmalı ve desteklenmelidir. 

Bunu sağlayabilmek için ilimiz üreticileri organik tarım fırsatı oluşturula bilinir Ardahan ‘da üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilmesinin teşvik edilmesi ve bunun için organik bölge stratejisine kavuşturulması sağlanmalıdır. Ayrıca ilimiz için birçok politika ve yatırım teşviklerinin uygulanmasında referans kabul edilen SEGE Araştırmaları için göç hızı dikkate alınarak değerlendirilmelidir. 

İlimizde bulunan iki sınır kapımızda il ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmesi için bağlantı yollarının ve Ilgar ve Aşık Şenlik tünellerinin acilen bitirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilimizin ve uluslararası ticaretin liman bağlantısını sağlayacak olan SAHARA tünelinin bir an önce programa alınması en önemli taleplerimizdir. 

Ardaahan’ın karayolu, demiryolu ulaşım altyapısının hızla tamamlanması gerekmektedir. Organize Sanayi Bölgesinin faal olabilmesi ve yatırımcı çekebilmesi için ilimizde daha önceki yıllarda kullanılan Eski Hanak -Damal ve Posof yolunu yeniden yatırım programına alınması gerekmektedir. İlimizde turizm ve ticaretin gelişmesine katkısının çok olacağına inandığımız demiryolu bağlantısı da kesinlikle yapılmalıdır. İlimizin yaş meyve ve sebze ihtiyacı olan ürünlerin de sınır ticareti kapsamına alınması olumlu olacaktır.

Sınır ticaretinin gelişmesi için yap işlet devret modeliyle depo /antrepoların ve Tarım ve Orman Bakanlığı Analiz laboratuvarlarının yapılması ticaret bakanlığınca da lojistik merkezinin yapılması gereklidir. KOBİ ve KGF destekleri yeniden başlatılmalı, Kredi ye ulaşım kolaylaştırmalı. kamuya iş yapan firmaların fiyat farkları acilen ödenmesi gerekmektedir. KDV iadeleri mutlaka yıl sonuna kadar ödenmesi konusunda taleplerini iletti.

Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Demirci ATSO kültür yayınlarından çıkan Ardahan İlinin Sosyo-Ekonomik Yapısına ilişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kitabını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 'a takdim etti .

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI