03-10-2019 18:00:00 Son Güncelleme: 03-10-2019 19:15:33

Armayı taktı ve uçtu! Türkiye için imal edilen 5'inci F-35 havalandı

Lockheed Martin'in Forth Worth Teksas tesislerinde üretimi tamamlanan ve Türk Hava Kuvvetleri için imal edilen 5 numaralı F-35 savaş uçağı ilk uçuşunu 1 Ekim'de gerçekleştirdi. 18-0005 kuyruk numaralı uçak, yaklaşık bir saatlik uçuşun ardından kalkış yaptığı Forth Worth tesislerine indi. Uçuş, Lockheed Martin test pilotları tarafından yapıldı.
Armayı taktı ve uçtu! Türkiye için imal edilen 5'inci F-35 havalandı

F-35'in test uçuşlarının tamamlanmasının ardından diğer 4 uçakla birlikte Türkiye'nin durumunun belli oluncaya kadar tutulacağı öğrenildi. Uçak, Luke Hava Üssü'ne gönderilecek.

 

 

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Hava savunma sistemi olarak Rusya'dan S-400 alımının ardından ABD, Türkiye'nin F-35 Projesindeki ortaklığını dondurmuştu. Normalde kasım ayından itibaren imal edilen 3 ve 4 numaralı uçakların Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyordu. Bunu 2020'de 1 ve 2 numaralı uçaklar izleyecekti. Ancak F-35 kriziyle birlikte ABD'de eğitim gören ve öğretmen pilot eğitimini tamamlayan Türk Hava Kuvvetleri'nin pilot ve bakım ekibi ülkemize dönmüştü.

 

 

ABD'DEN YENİ TEKLİF

Türkiye ve ABD ile yapılan görüşmelerde, Patriot hava savunma füzesiyle birlikte yeni bir F-35 teklifi Ankara'ya sunuldu. Halen Türkiye bu teklifin üzerinde çalışıyor. 

İMALAT SÜRÜYOR

İster sivil ister askeri olsun, imalat bandından iptal edilen bir siparişin çıkartılması ciddi sorunlara neden oluyor. Bu açıdan üretici, uçağın imalatına devam ederek tamamlama yolunu seçiyor. Halen Lockheed Martin, Türkiye'nin olası sipariş iptali ile açığa çıkacak F-35 fazlasının diğer ülkelere satışı için görüşmeler gerçekleştiriyor.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI