08-10-2023 13:13:06

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek Ardahan İçin çok yönlü projeler üzerinde çalışıyoruz

Ardahan halkına tarım ve hayvancılıktan turizme, eğitimden sağlığa, göçü tersine çevirmeye yönelik projelerden ticari faaliyetlere kadar çok yönlü olarak çalışma başlatıldığının müjdesini veren , Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, açıklamalarda bulundu
Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek Ardahan İçin çok yönlü projeler üzerinde çalışıyoruz

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, göreve gelir gelmez ilin ve vatandaşların varsa sorunlarını çözmek için hemen kolları sıvadıklarını, her perşembe günü 'Halk Günü Toplantısı ' düzenleyerek halkın dilek ve temennilerini dinlediklerini aktardı.

ÜCRETSİZ TAKVİYE KURSLARLARLA EĞİTİM DESTEKLENECEK

Ardahan 'ın en büyük probleminin eğitim olduğunu anlatan Vali Çiçek, şunları anlattı," Eğitimde başarı sıralamasına baktığımızda 81 il içerisinde 77. sıradayız. Kesinlikle bunu değiştirmemiz gerekiyor. Onun içi takviye kurslarla eğitimdeki başarı çıtasını yukarı doğru çıkartmayı hedefliyoruz.

İl genelinde üniversite başarı oranı ve Ortaöğretim başarı oranı istediğimiz düzeyde değil. Bu manada eğitimle ilgili çok ciddi bir eğitim seferberliğine ihtiyacımız var. Asıl eğitimdeki sorunlarımızın temel kaynağında , kırsaldaki çocuklarımızın kendilerinin ve ailelerinin okumaya bakışında problem var. Bu problem şudur, akşam kırsalda yaşayan öğrenciler taşımalı eğitim marifetiyle evlerine gittiklerinde okulu unutup hayvancılık faaliyeti ile iştigal oluyorlar. Buda başarıyı doğal olarak düşürüyor.

Öğretmen atamaları sürekli yapıldığı için önemli bir sıkıntımız yok, geçmişe baktığımızda çok iyi durumdayız hükümetin bu konuda ki çalışmaları taktire şayandır. Milli Eğitim Müdürümüze gerekli talimatları verdim, inşallah eğitim seferberliği ile özellikle hafta sonları eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak sayın cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda çocuklarımıza takviye kurslar vereceğiz. Cumartesi pazar günleri öğrencilerimiz ücretsiz olarak bu uygulamadan faydalanacaklar.

Eğitimde başarıyı yakalamış ilerimizden biri olan Trabzon'un Çaykara ilçesini örnek aldık, arkadaşlarıma talimat verdim, bu modelleri inceleyin diye. Önümüzdeki günlerde inşallah ciddi bir eğitim seferberliği söz konusu olacaktır." dedi.

BEŞİKKAYA BARAJI SAYESİNDE SULANMAYAN TARIM ARAZİSİ KALMAYACAK

Ardahan 'da devam eden arazi toplulaştırması tamamlandığında tarım arazilerinin veriminde ciddi artışlar olacağını kaydeden Vali Çiçek,yıl sonunda proje ihalesi yapılacak olan Beşikkaya Barajı 'nın yapımının 1-2 yıl içinde tamamlanması beklendiğini belirterek Ardahan'da sulanmayan tarım arazisinin kalmayacağını aktardı.

Vali Hayrettin Çiçek, "İhalesi yapıldıktan sonra birkaç yıl içinde faaliyete geçecek olan Beşikkaya barajı, bölge ekonomisi için çok faydalı olacak. inşallah Rabbim o günleri bize göstersin , Ardahan platosunda sulanabilir tarım arazilerininin tamamı suya kavuşmuş olacak. Bu projeler sayesinde bölgeye tersine göç başlayacak. Toplulaştırma ve arazilerin sulanması yüzyılın rüyasıdır. Tamamlandığında bölgede yaşayan insanımızın yaşama iradesi, çalışıp üretme hevesi artarak inşallah daha da güçlenecektir.

Toplulaştırma mevzuatında her şey var , belli yasal süreler var, itiraz süreleri var, insanların endişelerini giderecek çok şey var. 'benim daha nitelikli arazim gitti, bana verimsiz arazi düştü 'diye kimse endişe etmesin. proje firmalarının arazi değer biçme ve su kaynaklarına yakın, uzak mesafeler gözönünden bulundurularak çeşitli parametreleri var, o yüzden kmse endişe etmesin. Önümüzdeki günlerde bu konuda her köyde bilgilendirme toplantısı düzenlenecek arazi sahipleri bilgilendirecek

TÜRKGÖZÜ SINIR KAPISINDA ORTAK PAZAR HEDEFİ

Gürcistan yetkililerle karşılıklı iletişim halinde olduklarını, yakın bir tarihte bir görüşmenin gerçekleşeceğini belirten Vali Çiçek şunları söyledi. " Her iki ülke vatandaşlarının günlük geçimlerini sağlayabileceği bir ortak pazar projemiz var. Gürcü makamlarla görüşüldükten sonra bunu netleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca hem Posof Türkgözü, hemde Çıldır Aktaş sınır kapısında tır parkı tesislerini bu yıl içerisinde kuracağız. Böylece tır şöförlerinin de mağduriyetleri giderilmiş olacak, bir çok vatandaşımızda bu tesislerde istihdam edilecek." dedi.

Ayrıca turizmde de Ardahan 'ın önemli bir konumda olduğunu söyleyen Vali Hayrettin Çiçek," Önümüzdeki yıl Doğu Anadolu 'nun en büyük Millet Bahçesi Ardahan 'da faaliyete geçecek. İçindeki tarihi binalar birer altın değerinde. Millet Bahçesi ve Ardahan Kalesi bütünleşerek turistlerin ilgi odağı haline gelecek ve böylece kentin çehresi değişecek. Ayrıca kış turizmiylede Ardahan önemli bir merkez. Yalnızçam kayak merkezi dünyanın en kaliteli kristal karına sahip. Buradaki tesisler kiraya verilecek, özel sektör müteşebbislerinin buraya yatırım yapmaları halinde önemli kolaylıklar sağlanacaktır.

Bir başka önemli turizm değerimizde ise Çıldır Gölü. Yaz, kış turist çekiyor. UNESKO dünya kültür mirasına girme durumu var. Bunun iyi sonuçlarını da önümüzdeki yıllarda göreceğiz inşallah. diyerek sözlerini şöyle tamamladı; "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. 24 saat telefonlarımız açık. Vatandaşlarımız istediği zaman arayabilirler. "

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI