24-02-2021 12:52:35

Ardahan ın Kurtuluş Etkinlikleri İzmirde de Düzenlendi

Merkezi İzmir’de bulunan Ege Bölgesi Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu ve İzmir Ardahan Dernekleri, Ankara Ardahan Dernekler Federasyonu birlikte, Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk koydular.
Ardahan ın Kurtuluş Etkinlikleri İzmirde de Düzenlendi

Merkezi İzmir’de bulunan Ege Bölgesi Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu ve İzmir Ardahan Dernekleri, Ankara Ardahan Dernekler Federasyonu birlikte, Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk koydular.

İzmir’de bulunan Ardahan İl, ilçe ve yöre dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri bugün Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk koyarak Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.ncü yılı kutlandı.

Kutlamaya katılan dernek başkanları, Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması Metin Demirkaya tarafından okundu. Ankara Ardahanlılar Federasyonu Başkanı Ergüder Şimdi ve Ege Kaifed Başkanı Doğan Kılıç ve geçmiş dönem CHP İzmir Milletvekili aday adayı olan Gürsoy Taşdemir katıldı.

Ardahan STK’lar tarafından yapılan açıklama şöyle:

Mustafa Kemal Paşa’nın başlattığı Milli Mücadele sürecinde ve Büyük Millet Meclisi’nin oluruyla 1920’de Kazım Karabekir komutasındaki “Doğu Harekâtı” ile  yaklaşık 40 yıl işgal altında olan Ardahan 23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarılmıştır.

İlimiz Ardahan’ın kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kafkaslar’a açılan kapısı Ardahan, 1924 yılında il olmuş ancak 1926 yılında Kars iline bağlı bir ilçe yapılmıştır. Ardahan’a 27 Mayıs 1992 yılında yeniden “İl” statüsü verilmiştir. Çıldır, Damal, Göle, Hanak, ve Posof ilçeleri de Ardahan sınırlarında kalmaktadır. 29 yıldır İl olan Ardahan, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir ihtiyacı karşılamasına rağmen son yıllarda bu alanda çok gerilere gitmiştir. Yoğun insan göçü veren Ardahan, bir dönem önde olduğu eğitim alanında da ne yazık ki düşüş göstermektedir.

Kars’a kadar sefer yapan Doğu Ekspresi son yıllarda bölgenin tanınmasını sağladığı gibi ekonomisine de önemli katkılar sağlamıştır. Ardahan Doğa, Tarih, Çevre ve Gastronomi alanlarında birçok özelliğe sahiptir. Doğu Ekspresi’nin Ardahan’a kadar sefer yapması ilimizin yeniden kalkınmasında büyük rol oynayacağı kesindir.

Ardahan iline bağlı ilçe ve yöre dernekleri olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına çağrı yapıyor ve diyoruz ki: Doğu Ekspresi’nin son durağı Ardahan olsun.’

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI