02-11-2022 08:02:57

Ardahan Haberi: Türk gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmıyor’

Türkiye’nin tahıl koridorunun güvenliğinde ortaya çıkan krizin aşılması için başlattığı yoğun diplomatik çabaları sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki akşam Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmenin ardından dün sabah da Ukraynalı mevkidaşı Oleksii Reznikov ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile telefonda görüştü.
Ardahan Haberi: Türk gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmıyor’
Görüşmelere ilişkin Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Bakan Akar tarafından bugüne kadar yaklaşık 10 milyon ton tahılın ihtiyacı olanlara emniyetle sevk ederek küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı; Karadeniz koridorunun tahıl nakli için karayolundan çok daha hızlı ve elverişli olduğu, tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı girişiminin çatışma koşullarından ayrı tutulması gerektiği, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ülkemizin bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda her seviyede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceği ifade edildi.” 

Akar, dün akşam katıldığı Cezayir Bağımsızlık Günü resepsiyonunun ardından Rus ve Ukraynalı muhataplarıyla yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Akar, “Sayın Şoygu patlamalardan rahatsızlık duyduklarını, 29 Ekim’de Sivastopol’daki saldırının mutabakatlara aykırı olduğunu, güvenliğin sağlanamadığını, dolayısıyla bu şartlarda bu nakliyata izin veremeyeceklerini beyan ettiler. Sayın Reznikov ve Kubrakov ile hem görüşlerimizi hem de Sayın Şoygu’nun endişelerini paylaştık. Ukraynalı muhataplarımız hem bizimle görüşmeleri sırasında hem de İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’ndeki görevlilerin görüşmeleri sırasında bu endişeleri giderici ifadelerde, beyanda bulundular. Yazılı olarak da bunlar bizlere verildi” diye konuştu.

‘Cevap bekliyoruz’

Dün Şoygu ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdiğini açıklayan Akar, şunları kaydetti:
“Oradaki limanlardan sadece tahıl çıkması ve koridorun insani yardım amacıyla kullanılması konularında taraflar arasında bir mutabakat var. Şoygu verdiğimiz bilgiler çerçevesinde kendi makamları ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Bugün, yarın cevap bekliyoruz.” Yüklenen gemilerin son durumuna ilişkin soru üzerine Akar, “Dün itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılmış olan ve denizde seyir halindeki gemiler yollarına devam ediyorlar. Bizim oradaki Türk bandralı gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmıyor. Onlar çıkışa devam edecekler” yanıtını verdi.

Bakan Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, “TSK’nın kimyasal silah kullandığı” iddialarına tepki gösteren oyuncu Burak Haktanır ile görüştü. Haktanır’ı tebrik eden Akar, “Sizin gibi duyarlı sanatçılarımızın ülkemize, milletimize sahip çıkması Mehmetçiğimizin moral ve motivasyonunu artırıyor” dedi

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI