11-11-2022 07:56:10 Son Güncelleme: 11-11-2022 07:59:10

Ardahan Haberi: Lider siyasetinin gereğini yaptık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridorunun yeniden açılmasına ilişkin, “Bu bir lider siyasetidir. Bu lider siyasetinin gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik” dedi. Erdoğan Rusya’nın Herson’dan çekilmesini de olumlu bulduğunu söyledi.
Ardahan Haberi: Lider siyasetinin gereğini yaptık'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoru krizinin nasıl çözüldüğüne ilişkin “Bu bir lider siyasetidir. Bu lider siyasetinin gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi’ne katılmak üzere Özbekistan’ın Semerkant şehrine gidişi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretinde Cumhurbaşkanı’na eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti. Erdoğan, basın toplantıda özetle şunları söyledi:

BİRLİKTELİĞİMİZ GÜÇLENİYOR: Geçen yılki tarihi İstanbul zirvesiyle Türk Devletleri Teşkilatı’na dönüşen birlikteliğimiz günden güne güçleniyor. Dönem başkanlığımız sırasında İstanbul’da aldığımız kararların hayata geçirilmesi ve takibi bakımından yoğun bir mesai harcadık. Semerkant’ta bayrağı Özbek kardeşlerimize emanet edeceğiz. Semerkant zirvemizde teşkilatımızın geleceğine ve mevcut iş birliğimizin derinleştirilmesine dair görüşmeler yapıp önemli kararlar alacağız... Semerkant zirvesinin ortak bir dili, tarihi ve kültürü paylaşan Türk Devletleri arasındaki iş birliğini çok daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Türkiye olarak teşkilatın kurumsallaşması ve dünya çapındaki çok taraflı bölgesel örgütler arasındaki saygın yerini almasıyla iftihar ediyoruz.

 

 

LİDER SİYASETİ:(Tahıl koridoru krizi nasıl aşıldı?) Bu bir lider siyasetidir. Bu lider siyasetinin gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik, yaptık. Tabii birbirimize olan özgüven olmamış olsa, bu adımı atamayız ve bunu da gerçekleştiremeyiz. Ama birbirimize olan özgüven, saygı bu tür adımları atmaya da bizi teşvik ediyor ve bunu gerçekleştirmeye de vesile oluyor. Bugüne kadar böyle yürüdü, aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma gerek bundan sonra Sinop ile ilgili de nükleer enerjide yeni bir adım, savunma sanayiine yönelik attığımız adımlar bunlar birbirimize olan saygıyı da teşvik ediyor ve bundan dolayı bu olayı başarıyla gerçekleştirmiş olduk, şimdi de takipçisiyiz.

HERSON KARARI ÖNEMLİ: (Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk girişimi) Bizim arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor ama buna bir tarih vermek, ne zaman bu iş sona erer, bunu söylemek akıl kârı değil. Ancak Herson ile ilgili olarak Rusya’nın aldığı karar, olumlu, önemli bir karar. G20’ye Rusya’dan bir katılım olacak mı olmayacak mı bilmiyorum, eğer bir katılım olursa orada tabi ruberu (yüz yüze) görüşme imkânımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasisini Rusya ile sürdürmeye devam edeceğiz. Temennimiz o ki arabuluculukta başarılı olalım ve savaşın egemen olduğu bir dünyadan barışın egemen olduğu bir dünyaya geçişi sağlayalım.

Erdoğan’a İmam Buhari Nişanı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Zirvesi için geldiği Özbekistan’ın Semerkant kentinde resmi törenle karşılandı. Erdoğan, daha sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Mirziyoyev tarafından ülkenin en önemli nişanlarından birisi olan Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edildi.

‘Kardeşliğin sembolü’

Törende konuşan Erdoğan, “Milletim adına bu nişana layık görülmem vesilesiyle gösterilen teveccühe teşekkür ediyorum. Nişanın, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerin somut bir tezahürüdür. Bu nişanı, ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlü bir sembolü olarak kabul ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Buhari adına bir üniversitenin burada kuruluyor olmasının İslam dünyasına farklı bir mesaj olacağını söyledi. İbn Haldun Üniversitesi yetkilileri ile oğlunun da dahil olduğu bir heyetin Taşkent’te çalışmalar yaptığını hatırlatan Erdoğan “Önce insan anlayışıyla gerçekleştirilen bu reformlarla devlet adamlığını gösteren aziz kardeşim Mirziyoyev’e bu nişan vesilesiyle şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

‘Bizler düşman üretmeye değil dost kazanmaya gayret ediyoruz’

Ermenistan’la normalleşme sürecine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ermenistan’la en son Prag’da görüşmeler yaptık ve kendilerine de çok net şunu söyledik; ‘Siz Azerbaycan’la eğer ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz, Türkiye olarak bizim de Ermenistan’la olan ilişkilerimiz olumlu istikamette yürüyecektir. Biz sizden bunu bekliyoruz.’ Gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası yaptığımız görüşmede bunu çok açık ifade ettik. Şu an itibarıyla henüz bu aşamaya gelinebildi diyemem. Zira sürekli diasporalar gerek Fransa’da gerek Amerika’da aleyhte çalışıyorlar. Diasporaların olumsuz çalışmalarını olumlu istikamete dönüştürecek olan şüphesiz ki Ermenistan yönetimidir. Eğer bunu başarabilirlerse, bizim de bakışımız olumlu istikamette değişir. Bu konuda bizler düşman üretmeye değil, dost kazanmaya gayret ediyoruz. Temennim odur ki, Ermenistan yönetimi bunu başarırsa, hele hele bir de tabii gerek Laçin gerek Zengezur, bunlarla ilgili Azerbaycan ile atacakları adımlar da bizim atacağımız adımları olumlu istikamette etkiler.”

 

 

Aliyev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in, Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi’ne katılan liderler onuruna verdiği yemeğe katıldı. Ebedi Şehir Kompleksi Afrosiyab Salonu’ndaki yemek, basına kapalı gerçekleştirildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI