14-10-2022 23:13:06

Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında! AK Parti'den seçim anketi açıklaması

AK Parti'den seçim anketleriyle ilgili son dakika açıklaması geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AK Parti'nin son oy oranını açıkladı.
Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında! AK Parti'den seçim anketi açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ile birlikte, AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından genel merkezde düzenlenen 'Genç Liderler Okulu Eğitim Programı'nda 81 ilin gençlik kolları başkanları ve partililer ile bir araya geldi.

Mustafa Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin her daim gençlere önem verdiğini vurgulayarak, "Tabii, Mustafa Şen’i görünce 'acaba bizim partinin oyları ne durumda' diye hepinizin aklından geçiyor; çünkü şimdiye kadar karşılaşıp da bana bu soruyu sormamış hiçbir Allah kuluyla karşılaşmadım. Öyleyse diyeyim; AK Parti’mizin oyları ekim ayı itibarıyla yüzde 41. Küsuru da var. Küsurunu muhalefet partilerine hediye ediyorum. Yüzde 41 oy oranındayız. Birkaç puan farkla da gençlik oyları geliyor. Yani gençlerden aldığımız oylar partimizin ana oyunun birkaç puan gerisinde. Şimdi şuradan baktığımızda sizin sadece üye sayınız diğer partilerin toplamının üye sayılarından fazla. Gençlik kollarımızın üye sayısı pek çok partinin toplam üye sayısından fazla" ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRCumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok net faiz mesajı, yatırımcıya çağrıHaberi Görüntüle

TÜM ANKETLERDE İKTİDAR TOPARLANIYOR, MUHALEFET KAN KAYBEDİYOR

Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin de geçtiğimiz günlerde kamuoyu yoklamalarıyla ilgili bir yazı kaleme almış, tüm anketlerde iktidarın toparlandığını muhalefetin ise bir yıl öncesine göre kan kaybettiğini belirtmişti. Şahin yazısında şu ifadelere yer vermişti;

Normalde bu ekonomik şartlarda tersi olması gerekiyor ama tüm anketlerde iktidar toparlanıyor, muhalefet bir yıl öncesine göre kan kaybediyor.

Areda Survey’in Eylül 2022 “Gündem-Siyasi Nabız” araştırmasından çıkan sonuçlar da bu tespiti doğruluyor.

Mart 2022’de Millet İttifakı’nın ortak aday çıkaracağına inananların oranı yüzde 72.2 iken, bu oran eylülde 52.1’e gerilemiş. Muhalefetin mevcut ekonomik sorunları çözeceğine inananların oranı sadece yüzde 32.8. “Ekonomiyi iktidar düzeltir” diyenler ise yüzde 47.4. Her ikisinden de ümidi kesenlerin oranı yabana atılacak gibi değil. Yüzde 19.8’lik bir kesim ekonomiyi muhalefetin de iktidarın da düzeltemeyeceği görüşünde.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAssos ve Troya Tünelleri açılışında Erdoğan'dan '2053' vurgusuHaberi Görüntüle

Bu iki soruya gelen cevaplar muhalefetin topluma ümit veremediğinin bir göstergesi adeta. Araştırmada “Bu pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusu da yöneltilmiş deneklere. Oradan çıkan sonuçlar da muhalefeti üzecek cinsten.

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 48.6 ile açık ara önde. Onu yüzde 19.4 ile Mansur Yavaş, yüzde 16.9 ile Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor. Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 4.2’de kalmış. Meral Akşener’in oyu ise 0.7 çıkmış.

Ve partilerin oy oranları… AK Parti yüzde 38, CHP yüzde 25’te… HDP 10.5, İyi Parti 10.2, MHP 10.1.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAK Parti'den anket açıklaması! Son 5 aya dikkat çekildiHaberi Görüntüle

Yeniden Refah Partisi’nin oyu yüzde 1,5 çıkmış araştırmada. Zafer Partisi 1.3, Deva 1.2. Diğer partilerin oyu yüzde 1’in altında.

Gelelim vatandaşın gündemine… İlk sırada yüzde 31.9’la ekonomi ve enflasyon var. Onu yüzde 11.8 ile TOKİ’nin sosyal konut projesi, 11.7 ile zamlar ve hayat pahalılığı, 10.2 ile EYT takip ediyor.

Araştırmada TOKİ’nin sosyal konut projesiyle ilgili iki soru yöneltilmiş. Vatandaşların 61.9’u projenin emlak ve kira fiyatlarını düşüreceğine inanıyor. Düşürmez diyenlerin oranı yüzde 38.1. TOKİ’nin konutları zamanında teslim edeceğine inananların oranı yüzde 69.4. Zamanında bitmez diyenler yüzde 30.6. Bu rakamlar vatandaşın projeyi beğendiğini ve sahiplendiğini gösteriyor.

Son dönemlerde gündemden hiç düşmeyen LGBT tartışmaları da sorulmuş araştırmada. İstanbul’da düzenlenen LGBT karşıtı gösteriyi doğru bulanların oranı yüzde 71.9. Yanlış diyenler yüzde 28.1’de kalmış.

Muhalefetin elinde ekonomide yaşanan sıkıntılar ve hayat pahalılığı gibi iki büyük koz var. Buna rağmen vatandaş çareyi yine iktidarda görüyor. Muhalefet bu tabloyu tersine çeviremezse, iktidar TOKİ projesi gibi toplumun geniş kesimlerine hitap edecek birkaç projeyi daha hayata geçirirse sonuç bugünden belli. Altılı masanın sakinleri 2023’te bir balkon konuşması daha dinler.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI