24-08-2022 18:18:37 Son Güncelleme: 24-08-2022 18:19:37

Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin davasına desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin ile dayanışmanın bitmeyeceğini belirterek “İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır” dedi. Abbas da Erdoğan’a teşekkür etti
Ardahan Haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin davasına desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Külliye’de ağırladı. Erdoğan ve Abbas, baş başa görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, özetle şu ifadeleri kullandı:

 

DESTEĞİMİZİ TEYİT ETTİK: Sayın Başkan ve heyetiyle Türkiye-Filistin ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine yönelik atabileceğimiz adımları ele aldık. Filistin halkının refah ve kalkınmasına desteğimizi teyit ettik. Filistin’in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna bir yeri vardır. Her zaman olduğu gibi Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz.

TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK: Filistin devletini, ilan edildiği andan itibaren tanıyan Türkiye, iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır. Malum İsrail’in saldırılarıyla Gazze’de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin tepkimizi açık ve net ortaya koyduk. Saldırılarda yaralanan iki Filistinli yavrumuzu da tedavileri için geçtiğimiz hafta ambulans uçakla Ankara Şehir Hastanemize aldık.

KABUL ETMİYORUZ: Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususlardaki hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde ve doğrudan aktardık, aktarıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar, Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar. Filistinli kardeşlerimiz arasında birlik ve uzlaşı sağlama gayretlerini de yakından takip ediyoruz. Bu anlamda da her türlü desteği vermeye hazırız. TİKA, Türk Kızılay ve Türk sivil toplum kuruluşlarının Filistin’e yönelik insani ve kalkınma yardımları devam ediyor.

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ BİR ZARURİYET: BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın faaliyetlerine büyük önem atfediyoruz. Ajansın finansman sorununun giderilmesi, Filistin halkına yönelik temel hizmetleri aksatmadan yürütmesi açısından çok önemlidir. Türkiye olarak bu yöndeki gayretlerimizi sürdüreceğiz. Filistinli kardeşlerimizin yurtdışı seyahatlerinde Türkiye’yi tercih etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biz de başta Kudüs olmak üzere Filistin’e yönelik turizmi teşvik ediyoruz. Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının tüm bölgemizin barış ve istikrarı için bir zaruriyet olduğunun altını bir kez daha çiziyorum.

‘Barış, iki devletli çözüm ile mümkün’

Abbas, basın toplantısında Erdoğan’a “Filistin halkının yanında durması ve değişmez tutumundan dolayı” teşekkür etti. “Halkımıza, topraklarımıza ve kutsallarımıza karşı devam eden İsrail işgal devletinin saldırıları karşısında kayıtsız kalmayacağımızı vurguladım” diyen Abbas, “Güvenlik ve barış tamamıyla iki devletli çözümün baltalanması yönündeki gayretlerin ve çabaların durdurulmasıyla mümkündür ve böylelikle 1967 sınırları içerisinde iki devletli çözüm mümkündür” ifadelerini kullandı.

 

  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI