17-09-2020 11:44:27 Son Güncelleme: 17-09-2020 11:49:27

Ardahan Eski Belediye Başkanı Köksoy Gerçek Bal Kristalize Olur

Ardahan eski Belediye Başkanı ve Kür Vadisi Yöresel Ürünler İşletmecisi Faruk Köksoy, Ardahan balının kristalize olmasıyla ilgili spekülasyonlara cevap verdi
Ardahan Eski Belediye Başkanı Köksoy Gerçek Bal Kristalize Olur
Ardahan eski Belediye Başkanı ve Kür Vadisi Yöresel Ürünler İşletmecisi Faruk Köksoy, Ardahan balının kristalize olmasıyla ilgili spekülasyonlara cevap verdi. 
 
Köksoy, “Gerçek bal kristalize olur donar, sahte balın ise jöle gibi bir yapısı vardır. Kristalize özelliğe sahip olan Ardahan balı katkısız bir üretime sahip olduğu için hakiki bir baldır. Kristalize olması balın kalitesini ortaya koymaktadır” dedi.
 
Kür Vadisi Yöresel Ürünler işletmecisi Faruk Köksoy, Coğrafi işaret Ardahan balı ile ilgili bilgiler verdi. Balın önemli bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Köksoy, Ardahan balının poliflora dediğimiz çok fazla çiçekten elde edilen bir bal olduğunu, dolayısıyla Ardahan için ekonomik olarak potansiyel ve sembol bir değer taşıdığını dile getirdi.
 
1800-2500 rakımda yetişen çiçeklerden nektar alan Kafkas arısının hem dil uzunluğu hem de coğrafyaya dayanıklı olması bakımından Ardahan için önemeli bir değer olduğuna da değinen Köksoy, “Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinden çok daha farklı olarak, bal ile ilgili spekülasyon, güvensizlik ve fiyat farkları olduğundan dolayı vatandaşlarımızın bu konuda kafası karışmaktadır.   Marka değerlere, marka kişilere ve marka üreticilere dikkat etmek lazım. Ardahan’da bu yönden şanslıyız. Ardahan’da Kafkas Üretim Gen Merkezi Müdürlüğümüz, Tarım Bakanlığımızın Gıda Denetim Şube Müdürlüğümüz, Arıcılar Birliğimiz var gayet güzel faaliyetler yürütüyorlar. Görüş almak ve istişarelerde bulunmak lazım. Maalesef bazı şeyleri tespit etmek zor oluyor. Ya laboratuar süreçlerini işletmek zaman alıyor, ya da laboratuvar analizleri pahalı oluyor. Onun için balı iyi tanımak lazım. Gerçek bal nasıldır, diğerleri nasıldır bilmek lazım. Gırmelik yaparak, doğru balı tüketerek yanlış balı anlamak da mümkündür. Maalesef piyasada mısır şurubu, glikoz şurubu, ticari glikoz ve şekerden yapılan şuruplar arının kursağından geçirilerek yapılan ballar var. Özellikle bu petek ballarda kamufle ediliyor. Bal sezonunda nektar akım dönemi ve sonunda şurup verirseniz arı daha çok petek imal edebilir, hatta kara kovan yapabilir. Kara kovan konusunda da çok kafa karışıklığı var. Gerçek kara kovan elbette ki bir damak lezzeti açısından önemlidir. Süzme bal ile kara kovan balı arasında insana faydası açısından hiçbir fark yoktur.”
 
Ardahan’ın potansiyel olarak özellikle nektar sağlayan çiçek çeşitliliği fazla olan bir yer olduğunu belirten Köksoy, “1600 civarında bitki çeşitliliğimiz var ancak bunlardan 300-400 civarında bitki nektar sağlıyor. Bu çok büyük potansiyeldir, farkındalıktır, Ardahan için önemli bir değerdir. Çünkü Poliflora bal çok çiçekten elde edilen bal. Yüksek rakım çiçekleri, enzimler, vitaminler ve protein açısından çok önemli ve değerli ballardır. O yüzden Ardahan balı Türkiye’de en önemli balların başında gelir. Biz kendi balımıza, kendi değerimize, potansiyelimize, ürünümüze sahip çıkmamız lazım. Ne kadar Ardahan balına sahip çıkarsak belki zaman alır ama herkes kazanır. Doğru süreci iyi işletirsek, itibarını yüksek tutmada taviz vermezsek gelecek zamanlar içerisinde Türkiye’nin de dünyanın da gözü böyle bir kıymetli bala çevrilir. Aynen yaklaşık iki asırdır Anzer balının itibarlandığı gibi Ardahan balı da marka olur. Bu süreçte de Ardahan’da vatandaşın kesesine uygun, balın itibarını bozmadan ve üreticinin de emeğinin karşılığını hak etmesi lazım” dedi.
 
Gerçek balın kristalize olduğunu söyleyen Köksoy daha sonra şunları söyledi: 
“Bizim serin ve sulu iklim kuşağımız var. Burada yetişen bitki türlerinin salgıladığı nektarlar molekül yapıları itibariyle çabuk kristalize oluyor. Kristalize özelliğe sahip olan Ardahan balı katkısız bir üretime sahip olduğu için hakiki bir baldır. Kristalize olması balın kalitesini ortaya koymaktadır. Kristalize olmayan baldan şüphelenmek lazım. Çünkü çok kaynatırsanız reçelden hiçbir farkı olmaz. Süt kaynatır gibi bal kaynatırsanız kristalize bal olmaz. Ulusal marketlerde uzun yıllar raflarda bekleyen ballar var, kristalize olmuyor. Doğrusu çiçekten arının doğal bir süreçle tamamladığı, katkısız işlem görmemiş ham bal en doğru baldır. Bizim bunu Ardahan balında aklımızdan çıkarmamız lazım. Ardahan balının bir aroması, bir tadı, kıvamı, akıcılığı var. Çiçekten iklimden kaynaklı balın rengi farklılık gösterebiliyor. Bal renkleri değişiklik gösterebilir buna takılmamak lazım. Aşırı derecede glikoz şurubu verilmiş ballarda yada merdiven altı ballarda bir jöle gibi yapı görürsünüz. Bu zaten sahte baldır. Buna ve analizli ballara dikkat etmek lazım. Analizli ballar bazen gözden kaçıyor ama yine de en resmi prosedür budur. Burada da tabi ki Tarım Bakanlığımız elinden geleni yapıyor. Biz kendi üretim zincirimizi tüketiciye kadar olan zincire kendi coğrafyamızın, kendi üreticimizin balına sahip çıkacağız değer vereceğiz. Serbest piyasada etik ve ahlaklı olan nerenin ve hangi yörenin balıysa adını koyup satmak lazım. Hepsini Ardahan balı diye satmak Ardahan’a haksızlık olur, balımıza haksızlık olur ve sonuç itibariyle balımızın değerini düşürür. Buna özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.”
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI